În Zilele Şcolii “Creangă” – premierea unor concursuri importante, spectacol cu elevi talentaţi


Manifestarea Zilele Şcolii “Ion Creangă” a prilejuit, chiar în mijlocul ei, întâlnirea unora dintre cei mai talentaţi elevi. Aceştia au fost personaje principale întrun spectacol desfăşurat în sala de festivităţi a Colegiului Naţional “Ana Aslan” şi coordonat de prof. Livia Băcanu – directorul adjunct al Şcolii “Creangă”. Spectacolul a prefaţat trei festivităţi de premiere deosebite, pentru copii deosebiţi.

Astfel, după ce prof. Victor Buzea – directorul de la „Creangă”- a dat startul oficial al evenimentului, cei prezenţi (elevi, părinţi, cadre didactice, inspectorul şcolar Ecaterina Bonciu, scriitoarea Maria Cogălniceanu etc.) au vizionat pentru început o scenetă inspirată din opere ale patronului spiritual al şcolii, coordonator fiind prof. Carmen Vlad – care a fost şi prezentatorul spectacolului – şi interpreţi elevi de la a V-a A. Unii dintre „actori” au fost atât de veridici, încât în sală s-a râs, chiar în hohote.

 

Următorul moment a fost unul de poezie, prof. Angela Olaru alegând „Glossa” lui Eminescu spre a ilutra… prietenia (evident cea dintre Caragiale şi Eminescu în special, dar şi ca exemplu de urmat pentru tinerii învăţăcei). Notă: profesoara i-a felicitat imediat pe interpreţi, ceea este o metodă excelentă de a le mări cota de încredere.

Au urmat momente muzicale, elevii Afrodita Panaitescu, a VIII-a B, şi Alexandru Vasile, a VII-a B, prezentând o melodie canto şi, respectiv, o piesă folk, ambii dovedind şi talent şi bună prezenţă scenică. Un grup mare de copii, corul şcolii – pregătit de prof. Doiniţa Rădoi care a şi dirijat – a încântat, sper, auditoriul cu un microrecital cuprinzând piese anume alese din repertoriul de copii, bine interpretate, semn că muzica corală nu va pieri, aşa cum se tot comentează din când în când (N. Aut. Trebuie recunoscut şi faptul că dacă s-ar aborda mai des aşa cum a fost la acest spectacol chiar că ar fi mai mare public!).

Şi momentul de dans, cu mult brackdance şi alte mişcări inspirate din genuri „afro”, prezentat de elevii Adela Brezuică, Laurenţiu Toader şi Eduard Iordache s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor, prof. Angela Olaru care i-a ajutat să închege programul având motive de mulţumire. Dar ce a urmat a încântat şi pe adulţii din sală, perechea Andra Radu, a VII E, şi Ştefănuţ Adam, a VI-a B, oferind un program de dans latino exact ca la o competiţie de gen. Ei se pregătesc la Galaţi, la Clubul „Fantezia”, cu antrenoarea Andreea Adam, care cred că este încântată de evoluţia celor doi brăileni elevi la Şcoala „Creangă”.

Premieri

Prima competiţie care a avut festivitate de acordare a premiilor a fost Concursul de creativitate în domeniul IT, aflat la ediţia a IV-a. Prof. Rodica Alexandru – de informatică, cea care a coordonat împreună cu directorul Victor Buzea competiţia – a oferit şi premiile următorilor elevi: Andreea Zotinca şi Irina Naumof, de la Şcoala “Creangă” – premiul I; Andrei Mardale şi Adrian Tucicovenco de la Şcoala “Creangă” – premiul II; Mara Irina Coman şi Andreea Popa de la Şcoala “Creangă”, Adriana Nicolae şi Viviana Scurtu de la Şcoala Siliştea – premiul III; Sânziana Popa de la Şcoala “Fănuş Neagu”, Maria Ionaşcu de la Şcoala “Creangă”, Ciprian Culea de la Şcoala “Ecaterina Teodoroiu” – menţiuni. Aceeaşi prof. Rodica Alexandru a fost si sponsorul competiţiei, concurenţii premianţi fiind recompensaţi cu volume de profil achiziţionate prin grija cadrul didactic menţionat.

A urmat festivitatea de premiere a olimpicilor care s-au remarcat la fazele judeţene ale competiţiilor din acest an. Lista premianţilor o găsiţi aici conc olimpici premiati Sc Creanga. Premiile au fost înmânate de directorul Victor Buzea, pe scenă fiind prezenţi o parte dintre profesorii de limba română – Angela Olaru, Carmen Vlad, Nicolae Barbu.

Concursul de creaţie literară “Hai despre copilărie să vorbim”, aflat la ediţia a V-a, care a avut peste 2.000 de concurenţi, nu doar din ţară, ca la celelalte ediţii, ci şi din Republica Moldova şi Spania. Propunere a cadrului didactic Angela Olaru, concursul a avut-o şi de această dată coordonatoare pe inimoasa profesoară, ceilalţi colegi care au pus umărul serios la buna desfăşurare a competiţiei fiind învăţătoarea Mariana Simion şi directorul Victor Buzea. Aveţi aici conc Hai despre copilarie… lista tuturor premianţilor, a câştigătorilor menţiunilor din întreaga ţară şi din Spania, Republica Moldova.

Mariana Simion a fost cea care a înmânat premiile pentru elevii din ciclul primar, adresând totodată un cuvânt plin de căldură participanţilor şi tuturor celor de faţă. Între concurenţi au fost şi doi brăileni, de fapt două fetiţe ale căror lucrări au întrunit sufragiile juriului : Diana Guşatu, a IV-a la Şcoala Lacu Rezi, Însurăţei şi Andreea Ştefan, a III-a, de la Şcoala “Creangă”.

Preşedintele juriului – prof. drd. Nicolae Băciuţ, scriitor membru USR, director coordonator al Direcţiei pentru Cultură Târgu Mureş – a fost prezent la festivitatea de premiere, oferind ca premii şi câteva din cărţile sale: “Singurând” – versuri, “Sacru şi profan în ţara sfântă” – jurnal, “Muntele Athos din Muntele Athos” – jurnal de călătorie, “Înapoi la viitor” – critică literară şi publicistică.

Totodată, Nicolae Băciuţ a ţinut să împărtăţească auditoriului bucuria de a fi prezent în juriul de la Brăila şi de a descoperi tineri talentaţi, viitoarele condeie de care va depinde literatura lumii: “E bine să ne preţuim valorile. M-am convins că la Brăila sunt copii talentaţi şi ei trebuie promovaţi, ei ne oferă toată bucuria şi noi să le oferim sufletul nostru. În spatele acestor copii se află dascăli minunaţi, părinţi care îi înţeleg şi îi ajută. Şi cred că numele cel mai potrivit pentru o şcoală este Creangă… Cred că scriitorul este un agent de promovare a unei imagini, iar cei care s-au constituit în echipa concursului au reuşit să facă din această şcoală una recunoscută la nivel naţional”.

Nicolae Băciuţ a subliniat în repetate rânduri necesitatea sprijinului pentru copiii talentaţi şi harnici, felicitându-i din toată inima pe câştigători şi pe toţi ceilalţi participanţi deopotrivă: “Trebuie să vedem în copiii noştri ce au mai de preţ şi să-i ajutăm, să-i învăţăm să asculte Mozart… Aş fi vrut să premiem mult mai mulţi pentru că sunt destui în care se întrevede un viitor strălucit (…) Investesc încredere în cei premiaţi astăzi, aceşti tineri vor ajunge cărturari (…) Cred în acest concurs, în dascălii care s-au implicat, limba română are un aliat puternic în ei”.

Împreună cu Angela Olaru, scriitorul a înmânat premiile elevilor din ciclul gimnazial. Aici au fost mai mulţi câştigători brăileni, îi regăsiţi în lista pe care am ataşat-o acestui text. Pe o parte dintre ei îi vedeţi şi în fotografia de mai sus.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.