Ca si cum iti pictezi propria viata – lectii de coaching la Liceul “Iorga”


Una din cele mai interesante activitati la care am fost prezenta in ultima vreme intr-o scoala s-a petrecut la Liceul Teoretic “Nicolae Iorga”. Ea s-a datorat initiativei psihologilor scolari Alberto Aichel si Mariana Radu de la Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Braila, care au invitat-o pe Ramona Lacatus – life coach cu o experienta de 7 ani in domeniul coaching-ului si cu un palmares de 4.000 ore de lucru cu clientii. Ramona Lacatus a urmat cursurile de pregatire in coaching la The Institute for Life Coach Training din Statele Unite, este membra a Federatiei Internationale de Coaching (ICF) – http://coachfederation.org – si se afla in proces de certificare ca Master Certified Coach.

Practic, in amfiteatrul de la “Iorga” – inclusiv prin grija domnului director Mircea Morosanu – au fost invitati elevi din clasele a XI-a si a XII-a la Conferinta “Coaching-ul un posibil drum in viata” unde au aflat nu doar ce inseamna coaching, dar si ce impact are acesta asupra unui om, oricat ar fi de sus pe scara sociala, dar mai ales asupra tinerilor.

tot prezentare DSC06315

“Cam de 50 de ani exista acest domeniu, dezvoltat intai in America si ar insemna, ca definitie succinta, o modalitate de a evolua constient”, a explicat Ramona Lacatus – aproape la fel de tanara ca si elevii din fata sa, elevi care nu s-au temut de noutatea informatiilor. “Intre antrenorul de coach si client este o relatie de parteneriat, de la egal la egal, pentru ca lucrul acesta in doi este un proces de creatie, este ca atunci cand iti pictezi propria viata”, a subliniat Ramona Lacatus. De fapt, se construieste un viitor armonios, se cauta solutii si cel care le descopera, cu sprijinul antrenorului, este insusi clientul, exact ca in celebra metoda socratica. Diferenta dintre coach si terapie tocmai in asta consta, ca in relatia medic – pacient se urmareste vindecarea dar medicul vindeca, nu pacientul, iar in coaching se urmareste autocunoasterea care sa conduca la urmarirea acelor teluri care sa ne aduca multumirea de sine, o viata traita din plin. Coachingul nu seamana nici cu mentoratul, care se bazeaza pe ascultare, nici cu sedintele de consultanta unde se cauta solutii dupa o analiza a situatiei existente, si solutiile le da analizatorul, nu cel analizat. 

Cu alte cuvinte, coachingul este o meserie de viitor, dar si o posibilitate de sprijin in cunoasterea personala, tinerii putand sa-si faca/ descopere profilul real si sa descopere ce domenii le-ar aduce cea mai mare sansa de evolutie ulterioara. Tinerii au fost incantati si de jocul demonstrativ de la finalul conferintei (un minut de tacere, ochi in ochi, perechi de cate doi; un mic dialog, cu intrebare si raspuns, de asemena doi cate doi, din care sa se inteleaga starea si sentimentele interlocutorului etc. – foto urmatoare) si cu siguranta cel putin cativa dintre ei si-au pus problema ca ar merita sa urmeze o asemenea cale pentru cariera. Altii, cum a fost si Adrian Anton, a marturist ca el si-a ales deja ca domeniu telecomunicatiile, dar l-a interesat ce a audiat si ar dori sa cunoasca mai  multe amanunte despre coaching. Profesorii Simona Doroftei – directorul adjucnt al liceului, Didina Enache si consilierul psiholog Daniela Maria Radu – care au asistat, impreuna cu Alberto Aichel, la conferinta au recunoscut ca domeniul – inca necunoscut al noi – meirta toata atentia si mai multa promovare. 

primul exercitiu DSC06319

Ideal ar fi ca si in alte licee sa aiba loc asemenea prezentari. Este ideala vizitarea site-ului Ramonei Lacatus www.mylifecoach.ro pentru mai multe detalii; lucreaza de obicei individual cu senior executives asistandu-i in domenii ca relatii, comunicare, leadership la nivel personal si profesional. Acorda o atentie deosebita vietii personale a clientilor, provocarilor cu care se confrunta acestia in familie sau in relatia cu ei insisi. Poate fi contactata direct la ramona.lacatus@mylifecoach.ro care este e-mail-ul sau.

2 gânduri despre „Ca si cum iti pictezi propria viata – lectii de coaching la Liceul “Iorga””

  1. da, sunt de acord. ar fi extrem de util ca astfel de experimente sa se intample la toate clasele terminale din scolile noastre. si f. interesant ca a avut loc la liceul Iorga! am urmarit mai multi ani viata liceului Iorga si am fost impresionata pozitiv de deschiderea pe care o are fata de lucrurile noi si utile. felicitari initiatorilor si celor ce au facut posibila o astfel de intalnire! ma intreb cum ar fi ea privita la grupe mai mari de varsta? pt. ca, trebuie sa recunostem, nu toti am ales in cunostinta meseria. din fericire, unora li s-a potrivit! poate zambesc unii la un asemena gand nastrusnic de a realiza o astfel de intalnire maieutica cu persoane de alta varsta, nu cea aflata in fata optiunilor. eu cred ca r fi la fel de interesant! poate ceva mai dureros, unii descoperind ca fac lucruri nepotrivite .

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.