Întâlnire sui-generis la Colegiul „Murgoci”: de la matematică, la muzică – o pagină din Proiectul „Lumea de ieri, de azi, de mâine”


Nu are legătură una cu alta, decât cel mult prin personajele principale, dar aş putea să spun că Festivalul de folk „Chira Chiralina” ediţia 2009 de la Brăila, a fost un ecou neaşteptat, fericit, şi care le-a adus – sper, dacă e să-i cred pe cuvânt!… – o mare bucurie unor elevi de la Colegiul Naţional „”Gh. Munteanu-Murgoci”. 

Astfel, luni, la prima oră, cantautorul Silvan Stâncel din Alba Iulia –în juriu la această ediţie, laureat la Marelui premiu al festivalului la ediţia din 2006 – şi Florin Radu Ştefan din Baia Mare – colegul său în materie de muzică, proaspăt laureat la Marelui Premiu la festivalul menţionat – au onorat invitaţia mea (Armanda Filipine, pentru cine nu mă ştie) şi au fost primii participanţi în Proiectul educaţional „Lumea de ieri, de azi, de mâine”, întâlnindu-se cu elevii clasei a IX-a B într-o altfel de oră, „de viaţă” aş putea spune, pentru că nu a fost nimic protocolar,  festivist sau impus, ci a fost pur şi simplu bucurie şi plăcere atât pentru cei doi solişti, deopotrivă compozitori şi interpreţi de muzică, dar şi pentru tinerii învăţăcei şi chiar pentru domnul profesor Dan Negulescu la ora căruia am realizat întâlnirea.

elevi DSC07105

I-am condus cu emoţie la liceu pe cei doi invitaţi ai mei, după ce în prealabil – cu o zi înainte – am primit acceptul doamnei director Viorica Moşescu. Îi mulţumesc încă o dată, şi aici, pentru că este în acest fel omul  care mă ajută să fac mult mai mult pentru liceul unde am studiat  decât dacă aş fi scris o listă de premianţi… dar nu vă îngrijoraţi, voi continua să prezint şi în continuare activităţile elevilor şi premiile lor, în fond printre puţinele bucurii din anii de şcoală! Apoi ne-am întâlnit cu prof. Dan Negulescu – mii de mulţumiri, domnule profesor, pentru că aţi acceptat să fiţi gaza unei întâlniri de la care nu ştiaţi sigur ce să aşteptaţi – şi am mers în sala de clasă unde tinerii din clasa IX B aşteptau să facă mate…

elevi, prof DSC07112

N-a fost decât muzică, asezonată cu puţine cuvinte în care – mai ales Silvan Stâncel (foto următoare) – au fost puse pasiune şi încredere. Astfel, Silvan le-a mărturisit tinerilor că face muzică aşa cum trăieşte, respiră, pur şi simplu dintr-o necesitate interioară, aşa că nu va face rabat la calitate, nu va căuta banii sau gloria, ci va cânta aşa cum simte, aşa cum îi place, aşa cum crede ele că poate să se exprime pe sine cel mai bine. Şi când le-a cântat – cu ceva mai multe emoţii decât mă aşteptam, dar cu atât mai bine, în special pentru auditoriul care cunoaşte mediul muzical, respectiv elevii care şi ei cântă – în sală s-a simţit fiorul acela special care nu apare oricum şi oriunde, iar tăcerea avea un ritm anume, al inimilor îmbujorate de plăcerea audiţiei… cunoscătorii ştiu ce vreau să spun…

Silvan DSC07099

Florin, la rândul său, a fost la fel de convingător, ne-a încântat cu sonorităţi deosebite, fiecare acord de chitară fiind parcă mesagerul unei alte lumi, mult mai frumoase decât cea de toate zilele, de aceea nici nu mai conta că se sună şi vine pauză, nici nu ne venea să ne mai despărţim.  Au cântat și împreună cei doi dragi oaspeți

 

 

 

Folk, clasică, flamenco şi diverse combinaţii între genuri i-au făcut pe tinerii din auditoriu să dorească mai mult, aşa că ne-am dat întâlnire cu Florin Radu Ştefan (foto) – care a fost invitat să susţină un recital la ediţia viitoare a festivalului de folk, aşa cum a făcut şi Silvan Stâncel în anul următor primirii trofeului – în toamna lui 2010.

Florin DSC07122

Şi ca să nu se piardă nimic din moment – pe care l-am înregistrat (n.aut. Conform proiectului, aşa cum reiese din documentul la care Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila este partener) – am făcut fotografii, inclusiv una de grup, de care să amintim peste ani. 

poza grup DSC07131

La dorinţa prietenilor din lumea muzicii, am anunţat colegii din presă despre acest moment special. Colegii şi prietenii de la cotidianul gălăţean „Viaţa liberă” deja au prezentat acţiunea http://www.viata-libera.ro/articol-Folk_in_liceele_Brailei_2.html şi le mulţumesc foarte mult.

Şi George Petrenco a scris, în „Arcaşu’”, dar m-a omis pe mine din „ecuaţie” (mersi, colega… eşti tare, ce să zic; ţi-a fost greu să scrii încă un nume… deh, al iniţiatorului evenimentului şi al proiectului…) Oricum, şi aici comunicatul http://www.arcasu.ro/_id_1257692083.html ceea e ok până la urmă, proiectul fiind subiectul central.

Iar Adriana (Râmniceanu) Burlacu de la „Monitorulde Brăila”, care a fost singura prezentă la eveniment – şi îi mulţumesc în mod deosebit pentru asta, a scris

http://monitorulbraila.ro/stirieducatie/2844-folk-matematica.html

şi după cum veţi observa, nu a omis nici măcar ciorba de peşte… pe care au menţionat invitaţii mei că şi-o doresc (care, trebuie să vă spun, s-a mâncat, la un local aflat pe malul Dunării – o încântare pentru cei doi artişti trăitori în cealaltă parte a ţării – şi chiar pe un vas…).

Şi era cât pe ce să uit să vă spun în ce constă proiectul: el va aduce în faţa elevilor personaje care pot fi tot atâtea modele, din domenii artistice şi nu nnumai; vor fi întâlniri pe care le voi modera, cu atenţie să nu cădem în patima narcismului, să nu se vorbească în dodii, ci să fie cu adevărat întâlniri memorabile, de suflet. Doamne ajută!

P.S. Şi pentru ca site-ul lui Silvan Stâncel http://www.silvanstancel.ro/ este disponibil – şi veţi vedea că este superb – va invit să-l vizitaţi! El este disponibil şi din lista de link-uri din această pagina, la fel cum este şi tabăra de chitară – un proiect dezvoltat, cu succes, de Silvan.

2 comentarii

  1. felicitari dna armanda….la cat mai multe activitati ….si cat mai mare sa se faca blogul

    • Multam frumos… si imi doresc, sper ca si voi la fel, sa colaboram – in proiect si nu numai… deja am pregatit materialul transmis cu activitatile de vineri.
      Spor in toate si… note mari! Salutari tuturor!


Comments RSS

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.