Absurdul istoriei şi zidul Berlinului – două cărţi ale Editurii Cartier necesare, imposibil de ocolit


Având în vedere importanţa subiectului şi absenţa unor volume similare în peisajul editorial autohton contemporan, cărţile pe care le prezint aici sunt demne de a sta, în biblioteca personală, alături de un Nicolae Iorga, C. Giurescu, Neagu Djuvara. Nu glumesc; istoria ascunsă în cărămizile care au dat naştere Cortinei de Fier se cuvine să fie şi al îndemâna elevilor, studenţilor, aşa că fiecare bibliotecă şcolară şi universitară trebuie să-şi facă o datorie de onoare din a achiziţiona măcar un exemplar din aceste cărţi esenţiale.

Lansarea a avut loc la Librăria „Mihai Eminescu” din capitală care a găzduit, ca şi în alte dăţi, evenimentul organizat de Editura Cartier – unde au fost publicate volumele, mai precis de Igor Mocanu – PR manager (la Bucureşti) al editurii moldave – subiectul evenimentului fiind incitant prin chiar titlurile propuse cititorilor: „După douăzeci de ani de la căderea zidului. Europa reconfigurată” de Pierre Verluise (apărută în Colecţia Cartier istoric, traducere de Gabriela Siclovan) şi „Căderea zidului din Berlin şi a comunismului pe înţelesul nepoţelei mele Soazig” de Marc Ferro (Colecţia Cartier Verde, traducere Adrian Ciubotaru).

Invitaţii – al căror rol a fost acela de a promova carţile şi de a facilita accesul publicului la înţelegerea subiectului – au fost (foto, de la dreapta la stanga) Ioana Gruenwald – directorul Centrului de carte germană de la Biroul Târgului de carte de la Frankfurt, Ovidiu Nahoi – redactor-şef la „Foreign Policy” România şi Costi Rogozanu – scriitor. Acestora li s-a alăturat Geta Vodislav – directorul comecial al librăriei gazdă – şi, bineînţeles, Igor Mocanu, care i-a prezentat publicului pe invitaţi şi a lămurit, în linii mari, scopul alegerii celor două texte spre publicare.

De altfel, tema aleasă de cei doi autori – în fond, căderea zidului Berlinului este un eveniment major al istoriei recente – a fost şi ideea care i-a animat pe invitaţi, acesta fiind şi un subiect încă ocolit de scriitorii şi specialiştii români (n.aut. Aşa cum de altfel se poate observa atât în manualele de istorie şi în alte documente similare – nici studenţii nu prea au suficiente surse de inspiraţie pentru istoria modernă şi contemporană – cât şi din paginile de istorie publicate în ultimele două decenii).

Absurdul situaţiei, al zidului care separa una şi aceeaşi ţară – şi care, din nefericire, a condus la transformări în lumea noastră – a fost subloiniat şi de Costi Rogozanu care a preferat să prezinte cărţile povestind o experienţă personală. Aflând despre acest zid caraghios, ne-a împărtăşit imaginea unui Costi copil, care desena o hartă spre a-şi explica bizareria. “Cred că aşa poţi să începi o carte, sau să explicit nepoţilor absurdul situaţiei”, a afirmat Costi Rogozanu (foto mai jos, cu microfonul, la masa unui prezidiu sui-generis, alături reprezentanta librariei şi Igor Mocanu)  în faţa auditoriului.

Şi Ovidiu Nahoi a folosit amintirile din anii copilăriei pentru a   rezuma, cu efect, absurdul unui zid pe care un copil nu-l putea sub nici un chip înţelege. Din partea comunistă a Germaniei, unde au putut ajunge părinţii săi în calitate de turişti, se vedeau nemţii din Germania capitalistă făcând cu mâna… gesturi care au declanşat întrebări în mintea sa de copil. Şi întrebările s-au menţinut multă vreme. “Aceste cărţi sunt valoroase tocmai pentru că ne obligă să ne punem întrebări, sunt necesare pentru generaţiile viitoare care au nevoie de o privire de ansamblu”, a conchis Ovidiu Nahoi.

Iar Ioana Gruenwald, cu o experienţă greu de egalat în ceea ce priveşte piaţa de carte străină, a felicitat Editura Cartier pentru cele două volume, dar şi pentru  colecţiile care aduc nenumărate surprize cititorilor.  

La final s-a lansat o mică discuţie, despre necesitatea reformării – cu cap! – a Învăţământului românesc, în fond o zonă unde se face instrucţie mai bine decât în Occidentul atât de blamat.

Pentru informaţii suplimentare puteţi consulta site-ul Editurii Cartier (www.cartier.md ) direct de pe această pagină (în lista de link-uri din partea stângă).

Un comentariu

  1. foarte fina prezentare!


Comments RSS

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.