Politica şi greşelile fatale


Indiferent pentru cine aţi votat, cu siguranţă v-aţi gândit măcar o clipă şi la semnificaţiile din spatele numelui care v-a atras… ştampila. Nu doar şarmul candidatului ar trebui să conteze, nu-i aşa, ci şi doctrina partidului în cazul unui candidat care are în spate, şi lângă el, o formaţiune politică – oricât ar fi ea de mică; mă gândesc la Partidul Ecologist Român când spun asta, care merită mult mai multă atenţie decât i se acordă în prezent, în special pentru un statut şi un program coerent, de bun simţ – a nu se confunda cu Verzii, care sunt radicali, prea radicali pentru o societate care se doreşte modernă, după gustul meu şi al altor români care îmi împărtăşesc ideile.

Dar despre altceva doresc să afirm aici: despre aberaţiile politice, despre interesul mărunt, meschin, egoist – „ciolaniada”, cum a fost catalogată, foarte bine – interes care conduce la greşeli, uriaşe aş zice. Astfel, dacă putem trece cu vederea – cu toate că ele sunt gândite, şi au ca scop să inducă foarte clar o tendinţă! – acele ştiri, majoritatea de la Antena 1 a lui Dan Voiculescu, partenerul PSD prin Partidul Conservator, care au formulat rezultatul numărătorii parţiale de genul „Geoană şi Băsescu” chiar dacă ordinea corectă era Traian Băsescu şi Mircea Geoană… – nu cred că ar trebui să ne facem că nu vedem o idee vehiculată la vedere de preşedintele actual al PNL – Crin Antonescu – şi anume o coabitare politică a PSD cu PNL…  E cel puţin bizar, ca să nu spunem de-a dreptul că este imoral, ilogic şi nelalocul lui un asemenea aranjament. Cum să se apropie, altfel decât prin proiecte cu un grup-ţintă comun, două formaţiiuni care au doctrine aflate la antipozi, care gândesc complet diferit când vine vorba de afaceri, sistem de ajutor social, politici economice, monetare etc.

Că nu se înţeleg cei doi, Băsescu şi Antonescu, e una; că nu au reuşit să treacă peste ranchiunele de la formarea PD-L (uniunea PD cu o parte din membri de la PNL…), e alta. Dar să spui public că liberalii pot face „alianţă” acum doar cu PSD este mai mult decât o greşeală. Este o prostie. Şi ea se va plăti. Păcat că omul poltic Crin Antonescu şi colegii săi nu văd mai departe de interesul de grup, financiar şi egoist: îi va costa electoral şi îi va goni departe de liberali exact pe românii care începeau să creadă în forţa şi mesajul liberal. Mare păcat!

Dar poate că se trezesc aceşti aşa-zişi politicieni, poate că vor reveni la formula liberală, singura care dă şansă evoluţiei sociale – în contrapondere cu politicile social-democrate care dau credit ajutoarelor, pomenilor sociale şi mai puţin încurajării dezvoltării mediului de afaceri – singurul care aduce bani la buget… Să nu uităm şi că, cel puţin în aceşti ultimi douăzeci de ani postdecembrişti, doar în perioada de guvernare liberală am dus-o bine – la modul global, economia românească a mers bine, şcolile s-au reclădit şi învăţământul, sănătatea au avut parte de cel mai mare interes (chiar dacă staff-ul de campanie al PNL nu a ştiut să arate acest lucru în campania electorală), oamenii au început să călătorească mai mult şi au putut să facă în cunoştinţă de cauză comparaţii cu Occidentul etc.

Până la acea trezire politicianistă, de care nu cred că vom avea totuşi parte prea curând, din motivele pe care tocmai le-am menţionat – va trebui să gândim cu mintea noastră şi să cântărim cu propriul nostru „cântar” pe cine e bine să avem ca preşedinte… Şi nu ar trebui să fie în balanţă nici chipul, nici zâmbetul sau bâlbele, nici măcar imaginea pe care o degajă atunci când se află în compania altor şefi de state, ci exact ce scrie în Constituţie, la capitolul 80, că are în atribuţii preşedintele:  „Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării. Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate”.

Orice alte vorbe sunt în plus, nu fac decât să dezvăluie acele interese de care vorbeam. Preşedintele nu dă pensii sau case, nici partidul din spatele său, preşedintele nu dă salarii mai mari sau ajutoare băneşti celor care nu se duc la muncă (din diverse motive…). Aşa că, indiferent ce se va spune în zilele care urmează până la al doilea tur de scrutin, va trebui să discernem cu multă atenţie şi să nu ne lăsăm înşelaţi.

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.