Expoziţie inedită a grupului “Maxi” – la “Bella Italia”


Arta se manifestă, dintotdeauna, în cele mai variate forme şi în cele mai neaşteptate spaţii… sau nu. Pentru că până la urmă, a expune într-un local unde publicul este doar consumator de gastronomie nu mai este demult o noutate; poate doar la Brăila, unde arareori se petrec evenimente ca cel găzduit în această perioadă de Pizzeria “Bella Italia” prin amabilitatea şi deschiderea deosebită de care dă dovadă patronul firmei – Iulian Zamfir, cel care, să ne amintim, a fost gazdă şi la lansările de carte (este adevărat, pe teme culinare) a lui Dan Chişu.

Deci, în după-amiaza zilei de 17 decembrie a avut loc vernisajul expoziţiei – în spaţiul de la etaj al pizzeriei, pereţii fiind transformaţi în simeze (şi nu le stă rău deloc!) – de artă contemporană vizuală a Grupului “Maxi” alcătuit din artiştii Nicoleta Olteanu, Lucian Constantin, Traian Tsamuris şi Ionuţ Kheleş – membru nou.

Deschiderea evenimentului a beneficiat de cuvântul introductiv rostit de Traian Tsamuris – care şi-a luat şi rolul de moderator – apoi un altul aparţinând gazdei, dar şi un cuvând specilizat oferit de o altă colegă în ale artelor – Camelia Lorena Stoian, profesor titular, licenţiată în Istoria şi Teoria Artei la Universitatea Naţională de Artă.

Iulian Zamfir, fost elev al Liceului de Artă “Hariclea Darclee”, a dorit să sublinieze că este întotdeauna gata să-i sprijine pe tinerii care văd lumea cu alţi ochi, ba chiar şi-a propus ca expoziţaia ecsta să fie itinersată în toate spaţiile care lcursază sub franciza “Bella Italia”, inclusive în capitală. Să mulţimim şi noi domnului Iulian Zamfir, şi să-l felicităm pentru iniţiativă, urându-i totodată să nu-şi schimbe optica asupra lucrurilor – cum fac mulţi semeni pe măsură ce vremea lasă urme pe chipul lor – şi să-şi păstreze prospeţimea gândului, largheţea gesturilor, bunătatea inimii. Şi poate că va fi model altor oameni de afaceri brăileni!

Camelia Stoian  (foto mai jos) a subliniat unitatea în diversitate a expoziţiei, făcând nenumărate trimiteri la simbolisitica mistică şi religioasă, la elemente picturale sau de materie care ne fac, automat, să visăm atunci când stăm în faţa lucrările, să mai înţelegem ceva – nu numai din lumea interioară a artiştilor, ci şi din mediul real/ natural din care aceştia s-au inspirat.

Elevii Adrian Deacu, Florina Grigoraş, Violeta Onel – de la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” – au întreţinut o atmosferă artistică şi din punct de vedere muzical, oferind celor de faţă la vernisaj piese din repertoriul folk şi nu numai.

Cei patru artişti ne propun relaţionarea cu conceptele artistice elaborate în gen (evident) personal.

Astfel, Nicoleta Olteanu şi-a ales următorul argument: “Lucrările pe care le expun sunt inspirate dzpă o povestire de Marguerite Yourcenar. Tema acestor lucrări este <Izbăvirea lui Wang-Foo>, reluată de mai multe ori şi finalizată în conţinut, formă şi cromatică. Predomină albastrul care reprezintă un drum al infinitului, forma devine trăire, trăirea devine sentiment şi emoţie, emoţia devine lacrimă şi suntem din nou transpuşi în existenţa cotidiană…”.

Lucian Constantin, ceramistul – singurul care “rupe” aparent ritmul pictural al membrilor grupului: “Relaţia Creator-materie se suprapune în forme de început, sigure, descriptive, arhaice cu trimitere către partea simbolică a păcatului, ce se reunesc în lumea modernă. Prima intervenţie asupra materiei vulcanice creează semne ce îmi dau puterea de a continua, de impune, de a arăta lucrurile reale…”.

Traian Tsamuris: “Afirm conceptul propriu al cadrului plastic cu energiile interioare pe care singur le-am descoperit prin exerciţiu şi ardere. Într-o realitate contorsionată, resimt mişcarea gândului universal, îl urmăresc şi îl trec prin fiinţă pentru ca mai apoi să îl expun fiinţei…”.

Ionuţ Kheleş: „Principiul unităţii în diversitate, materializat în compoziţie prin decupajul şi alăturarea de volum şi texturi simple. Îmi propun explozie de culaore, linie, volum…”.

M-am bucurat să întâlnesc la vernisaj cunoştinţe deosebite, mai précis pe Anca Popoacă Giuran – cadru didactic universitar, traducător, dar şi o scriitoare extreme de interesantă, şi pe institutoarea Fănica Babuş despre activităţile căreia – derulate la Grădiniţa Muchea – am scris în nenumărate rânduri.

Expoziţia rămâne deschisă până pe 16 ianuarie. Şi nu vă costă nimic în plus ca să admiraţi interesantele lucrări!

Iată şi câteva date despre fiecare artist în parte, inclusiv cele de contact – dacă vă place stilul, tematica, abordaţi-i şi comandaţi lucrări pentru acasă!

Nicoleta Olteanu – licenţiată în artă; a absolvit Universitatea de Arte Vizuale din Oradea, promotia 2003, clasa prof. Cornel Abrudan. Lucrări de pictură în colecţii particulare din ţară şi străinătate, lucrări de forum public – Oradea, expoziţii de grup alături de Filiala UAP Braila din 2003 până în prezent. Activitate prodigioasă ca profesor îndrumator la concursuri de specialitate. Tel: 0720393244, e-mail nicoletaolteanu_2006@yahoo.com

Lucian Constantin – licenţiat în artă; absolvent al Facultăţii de Arte Decorative şi Design a Universităţii de Arte Bucureşti – secţia Ceramică, clasa prof. Alexe Lazăr Florian. Lucrări decorative în colecţii din ţară şi străinătate. Expoziţii personale şi de grup alături de Filiala UAP Brăila pe plan local şi naţional. Realizator şi coordonator de programe artistice naţionale şi europene, activitate bogată cu elevi ai cercurilor de ceramică; în prezent, trainer în cadrul Proiectului European de Reconversie Profesională Brăila. Tel: 0722972262; e-mail – br45cdr@yahoo.com

Traian Tsamuris – Master în Artă Murală al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, prof. Ioan Stendl. Premiat la concursuri naţionale şi internaţionale de sculptură, pictură, grafică şi gravură. Lucrări în muzee şi colecţii private din ţară şi străinătate. Colaborator, ca sculptor şi pictor, la studiourile Media PRO. Cursuri de specializare Pictură Bizantină şi Iconografie. Membru al UAPR din 2004, expoziţii personale şi de grup în Brăila şi în ţar, instalaţie şi performance. Tel: 0723000516; e-mail: traiantsamuris@yahoo.com

Ionuţ Kheleş – absolvent al Liceului de Artă Brăila, promotia 1996, secţia pictură. Are lucrări de pictură şi ambient decorativ în colecţii din ţară şi străinătate. Expoziţii de grup în Brăila şi în ţară. Activează în prezent ca Art-Designer în domeniul privat. Tel: 0757202301; e-mail ionut_kheles@yahoo.com

3 gânduri despre „Expoziţie inedită a grupului “Maxi” – la “Bella Italia””

  1. ….cad fulgi albi, mari de nea… O zi cu un eveniment memorabil! Am avut bucuria de a le fi alaturi celor ce s-au manifestat odata cu prima ninsoare pe meleagurile brailene! Cuvantul a fos depasit de vizual, de emotia benefica produsa de povestea, povestile, truda, creatia artistica a caestor tineri care nu sunt ingenunchiati de latura materiala a vietii…
    FELICITARI!

  2. Felicit pe toti tinerii artisti .Ma bucur mult pentru dezvoltarea artistica a domnului Tsamuris pe care il stiu de cand era liceean . Pe atunci am avut prilejul sa-l sprijin in a-si expune primele lucrari.Chiar avem in familie unele dintre primele lucrari ale dansului.
    Pentru domnul Iulian Zamfir , toata admiratia .

    1. Il felicit pe Traian , este un om exceptional si un artist deosebit . Am fost colegi de clasa in Arte cand eram foarte mici si de atunci a promis foarte mult si datorita calitatilor sale a livrat spectaculos . Ii doresc o cariera plina de suflet !!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.