Lansare de carte. “Stradele Brăilei II” de Ioan Munteanu – o ctitorie a urbei, cu temelie pe farmecul de altădată


O listă cu nu mai puţin de 18 cărţi a semnat până în prezent Ioan Munteanu, profesorul de limba română pentru care titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului a venit ca o recunoaştere a activităţii sale în mediul publistic şi literar, din care nu lipsesc numeroase titluri dedicate în exclusivitate urbei brăilene. În acest ultim context se înscrie şi cel mai recent volum al său “Stradele Brăilei II”, apărut la Editura Ex Libris şi lansat în seara de 11 ianuarie – marcând şi aniversarea autorului, dar şi ziua onomastică, aşa cum deja ne-a obişnuit în ultimii ani. Evenimentul s-a derulat la Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati”, în holul instituţiei fiind amenajată şi o expoziţie de carte cuprinzând celelalte cărţi ale lui Ioan Munteanu, fiecare dintre ele putând fi consultată şi la sălile de împrumut şi lectură ale bibliotecii.

Dragoş Adrian Neagu – directorul Bibliotecii gazdă – a fost moderatorul întâlnirii la care au fost prezenţi foarte mulţi oameni de cultură şi iubitori ai genului, bineînţeles şi prieteni ai autorului, sponsori – la loc de cinste economistului Ionel Avram, fost elev, pe care chiar autorul a ţinut să-l menţioneze ca unul care şi-a dat silinţa să fie de ajutor în aceste vremuri nu tocmai propice pentru actul cultural, datorită crizei.    

Primul care a vorbit despre autor şi carte a fost prof. univ. Ioan S. Cârâc, din prezentarea sa nelipsind o incursiune în cuprinsul volumului, alta în evoluţia fecundă a scrisului autorului şi mai ales plăcerea de a  fi contemporan cu un scriitor împătimit de subiectele alese. Făcând elogiul ritmului asiduu de lucru al autorului, descoperind între altele şi spiritul civic al acestuia, nu doar dragostea pentru oraş, Ioan S. Cârâc s-a referit şi la acel mod de a fi în “verticalitatea timpului”, motiv pentru a fi citit şi peste o sută de ani.

Profesorul (director al Liceului Pedagogic “D. P. Perpessicius”) şi scriitorul Constantin Gherghinoiu s-a referit la o încercarea temerară şi aproape utopică a autorului de a descoperi, în cadrul amplului său proiect – căci aşa poate fi catalogată scrierea atâtor volume numai despre Brăila, un anume specific al locului, la fel cum destui critic şi scriitori se străduie să dea nume specificului naţional… Gherghinoiu a ţinut să menţioneze, în acelaşi ton de prietenie literară – care nu laudă pentru că este momentul, ci e cazul, şi iconografia care însoţeşte volumul, un mod de a-l situa pe autor în chiar interiorul subiectului abordat.  “Sunt de acord cu Ioan Cârâc, aceatsă carte trebuia scrisă… să vedem ce facem cu prezentul”, a conchis vorbitorul – ale cărui versuri sunt străbătute, adesea, de o la fel de mare dragoste pentru urbea brăileană.

Profesorul Viorel Mortu, un fin – şi cam prea acid uneori – critic, a vorbit despre autor ca despre un scriitor atipic, deoarece dă la iveală o istorie atipică a Brăilei, cu alte istorii inedite, ale oamenilor simpli şi ale locurilor într-o scriere de-a dreptul “năzdrăvană”, fabuloasă, care se citeşte pe nărăsuflate. “Este o carte în antecamera literaturii, autorul dezvoltând în aproape fiecare pagină un posibil roman de aventuri, altul istoric, unul social, altul balzacian ori de dragoste. Este o carte care geme de poveşti”, a afirmat Viorel Mortu, menţionând şi că sunt pagini întregi în care găsim o nostalgie faţă de un trecut pe care autorul în îmbracă în culori deosebite, dar pe care nu se ştie dacă îl vedem în lumina lui adevărată sau dacă îl investim cu virtuţi menite să ne călăzească serios spre viitorul de care avem nevoie.

Ca unul ce-i este prea aproape autorului, invitat de acesta din urmă şi să scrie câteva cuvinte în prezentarea cărţii şi în cuprinsul ei, profesorul şi publicistul Ioan Vasile Zbarcea – ale cărui multe vorbe rostite public şi scrieri merită cu prisosinţă coperţi de carte, şi nu numai părerea semnaterei acestor rânduri… – s-a referit mai cu seamă la sensul în care vede eforturile lui Ioan Munteanu, anume acela de a face vizibilă bogăţia patrimonială a urbei şi de a-I îndemna pe brăileni să lupte pentru a nu o pierde. Că va fi aşa sau nu, autorul măcar se încrâncenează să scormoneaască după date care îi conferă Brăilei un loc în istorie, dar şi legendă, a subliniat Vasile Ioan Zbarcea, aducând şi câteva exemple de monumente şi străzi care îşi pierd încetul cu încetul sensul şi farmecul, cum sunt Moara Violatos, clădirea Gării Fluviale, strada Gării – unde vorbitorul s-a născut şi locuieşte şi în prezent, Şcoala “C. Sandu Aldea”.

Nu în ultimul rând, editorul volumului – Rodica Drăghici, a ţinut să exprime bucuria de a fi, prin natura activităţii, parte din proiectului lui Ioan  Munteanu care se traduce prin (re)aducerea în atenţia publicului a unor valori nepreţuite.

Volumul nu este doar plin de informaţii din arhive scrise, el dezvăluite şi unele amintiri pitoreşti, la care şi-au dat concursul brăileni – pe unii i-am întâlnit la lansare, cum e cazul Valeriei Ursan.

Şi cum deja ne-au obişnuit, epigramiştii au oferit un adevărat recital, dedicate autorului şi cărţii sale, ca de fiecare dată. Au citit texte proprii Păun Condruţ (foto), Stela Şerbu – „Scriitorul I. Munteanu/ A-nceput în forţă anu’/ Să-l citim, c-aşa se cade/ Dacă nu, ne dă în strade?” – , Ionel Negruţ, Anastase Popescu.

Iar autorul, din prea plinul momentului, a încercat să-şi limiteze cuvântul la mulţunmirle de rigoare şi la îndemnul de a continua să-i fim prieteni, căci în viziune asa suntem prieteni şi dacă iubim Brăila, şi dacă îi citim cărţile, „şi cei prezenţi aici sunt toţi prietenii mei”, a ţinut să menţioneze Ioan Munteanu (foto, la momentul autografelor).

La paharul de „vorbă” şi de şampanie care a continuat în linie dreptă sesiunea tradiţională de autografe au servit elevi ai Colegiului Economic „Ion Ghica” unde autorul a slujit altarul educaţiei vreme îndelungată, iar prof. Andrei Puia – directorul instituţiei – a fost de asemenea prezent, atât pentru a fi alături de colegul de cancelarie, dar şi pentru a supraveghea cu discreţie prestaţia tinerilor învăţăcei.

4 gânduri despre „Lansare de carte. “Stradele Brăilei II” de Ioan Munteanu – o ctitorie a urbei, cu temelie pe farmecul de altădată”

  1. Felicitari d-lui profesor Ioan Munteanu! scrierile sale sunt model de documentare si de iubire a Brailei!

    1. Veniti la Biblioteca Judeteana „Istrati’ Braila vineri, 3 aprilie 2015, ora 17.00 cand dl Ioan Munteanu lanseaza un volum in proiect european si vorbiti cu dumnealui, poate mai are vreo carte…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.