O aniversare a presei brăilene – 170 ani de la apariţia primului ziar, serbaţi la Biblioteca Judeţeană


Nu ai zice că i se spune “a patra putere în stat”, dar uneori chiar arată că are forţa de a pune la punct pe unii şi pe alţii care se cred mai presus de lege şi de regulile bunului simţ, dar presa/ mass media mai nou este subiectul aniversării care a stat la baza dublei expoziţii de documente de la Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati”.

Practic, a fost punctată trecerea a 170 ani de la apariţia primului ziar brăilean – Mercur, publicaţie editată de prof. Ioan Penescu în “Tipografia oraşului Brăila”. Aşa cum subliniază Ion Volcu – şeful Secţiei Colecţii Speciale a Bibliotecii – primul număr a apărut la 18 decembrie, era primul jurnal comercial apărut în Principatele Române. Era tipărit cu litere chirilice, dar în limba română. Acelaşi ziar apare din 1841 şi în ediţie italiană – semn că era necesar, fiind destui locuitori de aceasstă naţie care să-l citească – dar şi în greceşte, un an mai târziu, cu unele texte în franceză.

În imagine, Ion Volcu şi Ştefania Botez.

Un alt organizator al evenimentului, alături de Bibliotecă şi Consiliul Judeţean (care patronează instituţia menţionată), este Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale Brăila (am remarcat cu acest prilej că… s-a schimbat denumirea instituţiei) din partea căreia au fost prezenţi Giani Oltianu – şef serviciu – şi Ştefania Botez – consilier. De altfel, Ştefania a fost împreună cu Ion Volcu moderatoare a evenimentului, aducând lămuriri (celor câţiva elevi care şi-au arătat interesul pentru aniversare) despre documentele expuse – în xerocopie, aşa cum acceptă legea – cele mai multe pentru prima oară în faţa publicului. Şi cum istoria se face de către oameni, şi arhivele se construiesc prin contribuţia lor. “Documentele pe care le vedeţi au fost donate”, le-a precizat Ştefania Botez celor prezenţi la vernisaj, ca o invitaţie de a fi atenţi cu acte asemănătoare spre a fi, de ce nu, o sursă de studiu a vremii de azi pentru cei care ne vor privi, peste ani, aşa cum îi privim noi pe oamenii de acum 170 ani spre exemplu, ca să mă raportez la data menţionată în eveniment. Un alt amănunt menţionat de Ştefania a fost şi prezenţa unor documente care fac referire – în secolul trecut şi mult  înainte de communism – cenzură, semn că adminstraţiile au fost adesea interesate în a “disciplina” reacţiile cetăţeneşti.

Incursiunea în trecut se realizează şi prin expoziţia de publicaţii vechi din spaţiul aferent casetelor de sticlă, unele aflate doar în colecţiile Bibliotecii brăilene, despre care Ion Volcu a făcut vorbire menţionând date interesante.

Interesant este că oricare dintre noi putem să facem cercetări asupra acestor publicaţii, ele fiind accesibile la Secţia Colecţii Speciale prin intermediul permisului de cititor. Ele merită cu prisosinţă timpul şi efortul, pentru că vom descoperi un limbaj – cu aproape acelaşi lexic – mai colorat ori mai caustic, o altfel de abordare a unor teme, anumite informaţii pe care astăzi nu le mai considerăm de interes sau altele care ne se par desuete… în fine, vom realiza că lumea a evoluat în unele direcţi şi în altele a luat-o în direcţii “ciudate”, ca să nu zic ceva mai rău.

După vernisajul celor două expoziţii, care rămân deschise în holul de la parterul sediului Bibliotecii din Calea Călăraşilor, a avut loc şi un simpozion. Moderatori au fost, de asemenea, Ştefania Botez şi Ion Volcu. Au susţinut comunicări prof. Viorel  Bratosin de la Grupul Şcolar Industrial “Anghel Saligny” – despre aspecte ale vieţii portuare brăilene reflectate în presa vremii, prof. Corina Moroianu de la Grupul Şcolar “Panait Istrati” – care a ales să prezinte, succinct, personalitatea unor importanţi jurnalişti (chiar dacă astăzi sunt uitaţi) precum Teodor Şerbănescu, Marcel Stănescu, Sotir Constantinescu, George Baronzi. De asemenea, Alexandra Vlăscean de la Universitatea “Constantin Brâncoveanu” a prezentat câteva aspecte referitoare la presa medicală, mai précis primele publicaţii de acest gen la Brăila şi publicaţii din secolul XIX care apăreau în (staţiunea  chiar dacă pe atunci nu I se spunea astfel) Lacu Sărat. Mai era în program şi prof. Mărioara Novac de la Liceul Pedagogic “D. P. Perpessicius”, dar nu a putut fi prezentă din motive de sănătate.

I-am întrebat, la final, pe tinerii prezenţi – majoritatea elevi de la Pedagogic – dacă sunt interesaţi de subiect şi cei puţini care şi-au făcut curaj să răspundă au precizat că nu prea au încredere în presă şi că, dacă ar fi să aleagă – dar ei nu prea citesc presa… – ar alege ziare ca cele din… expoziţie, de epocă, pentru că li se par mai frumos scrise şi… mai credibile!

Un gând despre „O aniversare a presei brăilene – 170 ani de la apariţia primului ziar, serbaţi la Biblioteca Judeţeană”

  1. Pe vremea naşterii acestui ziar, Brăila era un oraş în plină dezvoltare, cosmopolit, un leagăn al „întâmplărilor” culturale. Are Brăila astăzi prilejul de a reînflori în prosperitate?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.