O scurtă poveste despre filme. De ce atrage „Avatar”?


Criticii spun că „Avatar”  atrage întâi prin noutatea subiectului; de asemenea, atrage şi pentru că deja s-a creat un „boom” şi lumea se ghidează după … zvonistică. Oricum, numele lui James Cameron atrage şi el, pentru că şi un novice va alege un film cu marcă – regie, actori mari pe afiş etc. – în defavoarea unuia de duzină.

Dar ar trebui să ne gândim un pic ce se întâmplă cu Brăila. Noi deja nu mai existăm în această piaţă. Nu avem cinema. Şi asta e grav. Pentru o cultură serioasă cinematografică se poate realiza numai cu ajutorul unui asemenea spatiu: e altceva să vezi imaginea pe ecranul uriaş, special creat al cinema-ului, cu un sunet diferit de cel de acasă (orice instalaţie home-cinema nu va reuşi să surprindă simţurile aşa cum o face sunetul la cinematograf… acuma, este adevărat că nici cel de la Mall nu satisface, uneori e prea tare… şi distorsionează mesajul, ca să nu mai zic că enervează).

 

Nu avem nici magazine specializate pentru filme; nu avem nici pentru muzică, dar acesta e alt subiect. Cele din „Carrefour” – singurul loc unde mai găsim în prezent DVD-uri – nu pot să spun că nu ar satisface dorinţele unui cinefil, dar nici nu e cine ştie ce. Nu mai sunt centrele de închiriere, de parcă un film trebuie musai cumpărat ori… descărcat/ piratat de pe internet… E clar că în ecuaţia asta sunt mai mulţi „vinovaţi”. Ei ar trebui să se recunoască şi să ia măsuri!!! Şi dacă nu fac ceva guvernanţii, atunci comercianţii ar putea să-şi asume „riscul” de a dezvolta o afacere în domeniu, pentru că vor fi răsplătiţi: dincolo de a oferi un ajutor împătimiţilor de gen – până la urmă cred că oamenii vor începe să cumpere filme (poate mai scade un pic şi preţul… celor care se vând cu aproape 100 de lei…) – care vor dori şi să închirieze filme, să aibă un loc unde să descopere semeni cu gusturi comune, să-şi facă prieteni.

Şi cum filmul este un domeniu cu glamour, cu acel sclipici care e mai mult decât ne poate da o emsiune haiaosă – dar idioată, până la urmă – la tv sau o revistă cu pagini lucioase, cred că nu vom sta mult timp deoparte. Filmul ne face să visăm cum şi cartea ne face să vedem cu ochii deschişi o altă realitate decât cea care ajunge să ne plictisească, zi de zi; de aceea ne atrag poveştile.

Şi „Avatar” care rulează acum într-o adevărată „nebunie” este o poveste, cu personaje desprinse din alte lumi, ca şi „Harry Potter” sau „Stăpânul inelelor” etc. etc.

În realitate, nimeni nu face estimări cu câştiguri ca cele dezvoltate în urma rulării peliculelor amintite, dar realitatea întrece mereu previziunea. Pentru că oamenilor le plac poveştile: de dragoste, de răzbunare, sângeroase sau Science Fiction, de moarte – vă amintiţi „Love story”? – ori de prietenie. Şi au succes cele unde relaţia scenariu-regie-imagine-actori este impecabilă, unde invovaţia este pusă cu măsură şi bun simţ, unde actorul se întrece pe sine şi regizorul îşi pune amprenta fără să strice angrenajul atât de delicat al întregului.

Şi ca să beneficiem la adevărata cotă de toate acestea, ar mai trebui să „gustăm” ceva: prezentarea şi critica de film, realizate însă de oameni de meserie sau care au dus pasiunea la nivelul înalt al meseriei. Să nu ne ghidăm după imbecilităţile din programele tipărite de televizor… ci după o revistă serioasă. Păcat că revista de specilitate nu mai e ce-a fost, nici difuzarea ei nu mai e… Şi doar filme avem, slavă cerului, numai să alegem. Şi când mai privim şi Globurile de Aur în direct, chiar că e stupizenie să te trezeşti a doua zi într-o lume mică unde nu există cinematograf cum e acum spaţiul brăilean…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.