Programul TIA – o şansă reală pentru tineri în educaţie, ajutorarea semenilor, distracţie, cunoaşterea altor ţări şi nu numai


„Tineret în Acţiune” (Youth in Action) este programul Uniunii Europene care susţine activităţile de învăţare nonformală pentru tineri, prin finanţarea de proiecte. Programul, cu finanţare de la Comisia Europeană, promovează voluntariatul, iniţiativele tinerilor, participarea activă a acestora la nivelul comunităţii şi în cadrul procesului decizional, incluziunea, dialogul intercultural.

Miruna Covaci – ofiţer comuncare TIA şi responsabil Eurodesk – ne oferă mai multe amănunte, în speranţa că cei interesaţi – tinerii, bineînţeles –  vor accesa site-ul ANPCDEFP (aveţi link direct de pe aceasta pagină) şi vor aplica şi pe TIA (nu numai pe Comenius… cum s-au obişnuit şcolile, spre exemplu). Liniile de finanţare ale programului sunt: Schimburi de tineri (Acţiunea 1.1); Iniţiative ale tinerilor (Acţiunea 1.2); Proiecte pentru democraţie participativă (Acţiunea 1.3); Serviciul European de Voluntariat (Acţiunea 2; Cooperare cu ţările asociate la program prin politica europeană de vecinătate (Acţiunea 3.1); Proiecte de formare şi reţele (Acţiunea 4.3); Întâlniri ale tinerilor cu responsabilii politicilor de tineret (Acţiunea 5.1).

În cadrul „Tineret în Acţiune” pot candida organizaţiile nonguvernamentale, instituţiile publice care lucrează cu tinerii şi grupurile informale de tineri. Începând cu acest an, au devenit eligibile şi şcolile speciale pentru tineri cu dizabilităţi – singurele instituţii din cadrul sistemului formal de învăţământ care sunt eligibile.

În 2009, România a avut alocat un buget total pentru finanţarea de proiecte de 4.341.474 euro. Suma a fost alocată în totalitate.

La cele 5 termene limită pentru dosarele de candidatură (1 februarie, 1 aprilie, 1 iunie, 1 septembrie şi 1 noiembrie), au fost primite spre finanţare 906 proiecte (comparativ cu 513 în 2008), dintre care au fost aprobate – în urma evaluării eligibilităţii şi a evaluării calitative – 260 de proiecte (comparativ cu 234 în 2008). Numărul proiectelor aprobate pe fiecare acţiune în parte este după cum urmează: Schimburi de tineri – 95; Iniţiative ale tinerilor – 73; Proiecte pentru democraţie participativă – 10; Serviciul European de Voluntariat – 35; Cooperare cu ţările asociate la program prin politica europeană de vecinătate – 23; Proiecte de formare şi reţele – 14; Întâlniri ale tinerilor cu responsabilii politicilor de tineret – 10. Astfel, în 2009, (comparativ cu 2008) au fost aprobate cu 26 mai multe proiecte (cu 11% mai mult). În ceea ce priveşte numărul dosarelor de candidatură, anul acesta, faţă de anul precedent, au fost primite spre finanţare cu 393 mai multe dosare (cu 77% mai mult).

În 2010, România are alocat un buget total pentru finanţarea de proiecte prin programul „Tineret în Acţiune” de 4.373.095 euro.

Mai multe detalii  despre Programul „Tineret în Acţiune” se găsesc  pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, instituţia care gestionează acest program în România, www.anpcdefp.ro (secţiunile „Programe – Tineret în Acţiune” şi „Documente şi formulare – Tineret în Acţiune”).

Memento: Tineret în Acţiune (Youth in Action) este programul Uniunii Europene  care susţine activităţile de învăţare nonformală pentru tineri. Acesta vine în continuarea programului Tineret (Youth) şi va fi implementat în perioada 2007 – 2013. Programul, cu finanţare de la Comisia Europeană, vizează promovarea cetăţeniei active în rândul tinerilor, dezvoltarea sentimentelor de solidaritate şi toleranţă, sprijinirea înţelegerii reciproce între tinerii din diferite ţări, promovarea cooperării europene şi contribuţia la îmbunătăţirea calităţii sistemelor de susţinere a activităţii de tineret. Liniile de finanţare din cadrul acestui program sunt: Schimburi de Tineri, Iniţiative ale Tinerilor, Proiecte pentru Democraţie Participativă, Serviciul European de Voluntariat, Proiecte de Formare şi Reţele şi Întâlniri ale tinerilor cu responsabilii politicilor de tineret. Bugetul total este de 885 milioane de Euro.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.