Invitaţie la TSAMURIS & FRIENDS RELOADED


Artistul plastic Traian Ţamuris – deja îl cunoaşteţi, sper, l-am mai prezentat aici la https://brailachirei.wordpress.com/2009/12/18/expozitie-inedita-a-grupului-%e2%80%9cmaxi%e2%80%9d-la-%e2%80%9cbella-italia/ si la  https://brailachirei.wordpress.com/2009/12/20/galeriile-de-arta-sub-%e2%80%9easediul%e2%80%9d-splenditului-salon-anual-al-artistilor-profesionisti-braileni/ – ne invită la un nou eveniment, cu prieteni. Va fi, de această dată, o combinaţie pictură – muzică, la pub-ul Kalos Kai din strada Goleşti (nr. 1, foarte aproape de fosta Regală).

Manifestarea Tsamuris & Friends Reloaded – aşa cum a numit-o iniţiatorul ei – se desfăşoară sâmbătă, 23 ianuarie, începând cu ora 18.00 – trataţia e din partea casei, ne promite Traian! 

Manifestarea de arta contemporana vizuala va fi încă o prezenţă publică a grupului MAXI  constituit din artistii Nicoleta Olteanu, Lucian Constantin, Ionut Kheles si Traian Ţamuris. Cei patru artisti va propun o perspectiva contemporana asupra artei si manifestarii artistului in contextul social. Evenimentul va fi insotit de un program muzical sustinut de formatia FOLK KINGS compus din Ionel Ene – chitara, mandolina si Vali Maxim – vioara, chitara.

Tsamuris & Friends s-a produs prima oară în 20 ianuarie 2007. Succesul înregistrat la acea dată, impactul pe care l-a avut în mass-media locală, a determinat autorul să reia ideea, de această dată în alt format, cu invitaţi noi, cu o viziune sferică, de spectacol vizual auditiv. Manifestarea îşi doreşte relaţionarea cu publicul în contextul social actual, merge în întâmpinarea sa în locaţii mai puţin academice. Primul moment Tsamuris & Friends a oferit brăilenilor un atelier de creaţie cu pictură într-un bar, LIVE. Astfel, publicul a putut urmări stadiile prin care trece o lucrare de artă în drumul fiinţei, de la idee până la produsul finit, opera de artă decorativă. Pictura realizată la acel moment a rămas pe peretele barului şi ulterior a fost vândută.

Traian Ţamuris (aveţi acces direct şi la site-ul său… din această pagină!) aniversează în fiecare lună ianuarie începerea unui nou an de carieră artistică la care suntem invitaţi să participăm. În 2010, autorul alături de prietenii săi artişti vizuali, produce evenimentul Tsamuris & Friends Reloaded printr-un recital de vioară şi chitară susţinut de Ionel Ene şi Vali Maxim, cu piese originale şi din repertoriul universal, interpretarea unor melodii irlandeze, Lord of the Dance, Ciprian Porumbescu dar şi improvizaţii.

Performance-ul vizual este conceput plecând de la ideea interacţiunii cu publicul văduvit de actul desăvârşirii unei opere de artă datorită faptului că în majoritatea cazurilor el ia contact cu produsul finit, fiind expus înţelegerii eronate a mesajului pe care îl transmite obiectul de artă. Lucian Constantin şi Traian Ţamuris doresc înlăturarea acestui impediment şi implicarea consumatorului de artă în procesul de creaţie. Preluând elemente din surogatul existenţei cotidiene, trecându-le prin filtrul gândirii estetice, se realizează transfigurarea banalului în artă. Cei doi artişti membri ai grupului MAXI – din componenţa căruia mai fac parte Nicoleta Olteanu şi Ionuţ Kheleş – continuă experimentele artistice începute în 2005 cu expoziţia de la Galeriile UAP Brăila. Dacă în acel spaţiu au oferit o organizare inedită a spaţiului expoziţional, de această dată se va solicita publicului participarea efectivă în lucru.

 Câteva date despre artişti…        

Nicoleta Olteanu, licenţiată în artă, a absolvit Universitatea de Arte Vizuale din Oradea, promoţia 2003, clasa prof. Cornel Abrudan. Are lucrări de pictură în colecţii particulare din ţară şi străinătate, lucrări de forum public la Oradea; a participat la expoziţii de grup alături de Filiala UAP Brăila din 2003 până în prezent. Activitate prodigioasă ca profesor îndrumător la concursuri de specialitate.

Lucian Constantin, licenţiat în artă, absolvent al Facultăţii de Arte Decorative şi Design a Universităţii de Arte Bucureşti – secţia Ceramică, clasa prof. Alexe  Lazar Florian; lucrări decorative în colecţii din ţară şi străinătate. Expoziţii personale şi de grup alături de Filiala UAP Brăila pe plan local şi naţional. Realizator şi coordonator de programe artistice naţionale şi europene, activitate bogată cu elevi la cercuri de ceramică. În prezent, este şi trainer în cadrul Proiectului European de Reconversie Profesională Brăila.

Ionuţ Kheles, absolvent al Liceului de Artă „Hariclea Darclee” Brăila, promoţia 1996 – secţia pictură. Are lucrări de pictură şi ambient decorativ în colecţii din ţară şi străinătate; expoziţii de grup în Brăila şi în ţară. Activează în prezent ca Art-Designer în domeniul privat.

Traian Ţamuris, Master în Artă Murală al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, clasa prof. Ioan Stendl. Premiat la concursuri naţionale şi internaţionale de sculptură, pictură şi gravură. Are lucrări în muzee şi colecţii private din ţară şi străinătate. Colaborator ca sculptor şi pictor la studiourile Media PRO. Cursuri de specializare Pictură Bizantină şi Iconografie. Membru al UAPR din 2004, expoziţii personale şi de grup în Brăila şi în ţară, instalaţie şi performance. Scenografie, butaforie, bodypainting, portretistică, pictură monumentală.

Ionel Ene, absolvent al Universităţii „Spiru Haret” Bucureşti – secţia Pedagogie muzicală, activitate prodigioasă ca profesor îndrumător în susţinerea manifestarilor specifice, fondator al formatiei vocal-instrumentale „Rătăcitorii”

Maxim Vali, absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti – secţia Pedagogie muzicală, prezenţe pe scena Atheneului şi Operei Romane, membru al corului Bisericii „Sf. Gheorghe Vechi” Bucureşti, profesor definitiv, diverse manifestări cu elevii

…. şi despre locul gazdă….

Kalos Kai este un pub care oferă un spaţiu intim, dinamic, cu o acustică bună dublată de dotările tehnice care vor face posibilă o audiere şi vizualizare potrivite. Evenimentul va fi urmat de petrecerea prilejuită de momentul aniversar (sunt cuvintele artistului… nu le răstălmăciţi… chiar este moment aniversar; se pot aduce daruri).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.