La Şcoala “Kogălniceanu” – un concurs special, preambul la Simpozionul “Sprijinul tău de azi mă ajută să devin independent mâine”


Dovedind preocupare pentru educarea şi integrarea socială a copiilor cu cerinţe educative speciale, continuând tradiţia de a lucra în parteneriat, cadrele didactice din Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, Şcoala “Mihail Kogălniceanu” şi Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă (CSEI), organizează în acest an a treia ediţie a Simpozionului Naţional “Sprijinul tău de azi mă ajută să devin independent mâine”.

Coordonatori ai manifestării sunt directorii celor trei instituţii menţionate – profesorii Marian Cloşcă, Dorin Chiru şi Stelinina Copae – ajutaţi de colegi care îşi dedică mult timp din activitatea didactică ajutorării copiilor cu deficienţe, şi nu pentru aşa cere fişa postului, ci din pasiune pentru profesie şi dragoste pentru copii. Acelaşi lucru îl pot spune şi despre Diana Bratosin – inspectorul şcolar de specialitate – al cărui stil de lucru cu elevii dă (de asemenea) roade.

Tot ca un exemplu – de bune practici, dacă vreţi, aşa cum vorbesc europenii când tratează aspecte de… proiect – trebuie luat şi acest exerciţiu/ concurs pe care îl relatez aici. Şi am să vă invite să priviţi cu atenţie chipurile copiiilor. Veţi descoperi o bucurie pentru care merită să faci mult mai multe!!!

Concursul are rolul de a-i conduce pe copii spre competenţe şi ideea de concurenţă; el s-a desfăşurat în cadrul unei prime etape a Simpozionului Naţional “Sprijinul tău de azi mă ajută să devin independent mâine”.

La competiţie au fost participanţi elevi care nu sunt niciodată invitaţi la olimpiade, dar care pot să facă performanţă, pentru nivelul lor de înţelegere – ei fiind încadraţi în categoria Cerinţe Educatice Speciale (CES) care însă nu înseamnă retard (şi părinţii copiilor sănătoşi ar trebui să gândească de o sută de ori înainte de a face afirmaţii aiurea în faţa copiilor… zic părinţii, pentru că elevii nu prea sunt discriminatorii).

Deci, prima etapă, Concursul judetean interdisciplinar pentru elevi cu CES s-a desfăşurat  vineri, 22 ianuarie. Structurat pe trei niveluri – preşcolar, primar şi gimnazial – acest concurs a reunit saptesprezece echipe de câte patru elevi, având ca indrumători cadrele didactice de la clasă şi profesorii de sprijin – de la Gradiniţa “Mihaela”, Grădiniţa “Sf. Nicolae”, Grădiniţa nr. 8, Scoala “Mihail Kogălniceanu”, CSEI, Scoala nr.21, Scoala “Mihail Sadoveanu”, Scoala Chiscani şi Scoala Tichileşti.

Învăţătoarea Doralina Iordan, de la Şcoala „Mihail Kogalniceanu”, ne prezintă câteva detalii şi impresii de la acest concurs special: “Copiii au participat cu plăcere, bucurându-se de intalnirea cu alţi copii şi manifestând o deschisă dorinţă de comunicare. Lucrând in echipă au dovedit competenţe de rezolvare prin diferite metode de lucu a unor cerinţe variate din toate disciplinele de studiu. La ultima probă a concursului, echipele şi-au demonstrat calităţile artistice”.

5 gânduri despre „La Şcoala “Kogălniceanu” – un concurs special, preambul la Simpozionul “Sprijinul tău de azi mă ajută să devin independent mâine””

 1. Daca tot se zice ca e judetean, de ce n-au chemat domnul Closca si domnisoara Bratosin copii din toate unitatile scolare? Majoritatea scolilor au copiii cu CES. Din ce am auzit gradinitele nu au profesor de sprijin, cel putin nu toate, sigur. Probabil ca au numai cele cu pile.

  1. la acest concurs, popularizat in scoli pe mail-ul unitatilor, la intalnirile cu directorii, in cadrul cercurilor profesorale, presa, blog, au participat cadrele didactice interesate de promovarea copiilor cu CES si mai putin de obtinerea diplomelor pentru dosarul personal.

 2. Adevarul este ca, asa cum am subliniat in text, sunt destui care inca ii trateaza pe copiii cu CES cu rautate si dispret… si inca m-am straduit sa nu subliniez aceste aspecte, pentru a nu umbri bucuria organizarii unor asemenea evenimente…
  Mai tineti minte cum a fost dat afara dintr-o scoala un copil cu dificultati de comportament, si cum presa a facut la fel de mult rau cat au facut parintii de la acea scoala? Nu vreau sa se mai repete, de aceea incerc sa subliniez aspectele POZITIVE… dar asta nu vad decat cei care gandesc ca mine…

 3. La un concurs nu chemi .Popularizezi concursul si astepti doritorii sa participe.Ceea ce organizatorii chiar au facut.Referitor la cel de-al doilea aspect, rog parintii copiilor care beneficiaza de certificate prin care se recomanda integrare cu cadru didactic de sprijin sa ia legatura cu conducerea Centrului Scolar pentru Educatie Incluziva.Colegii mei nu pot norma posturi de cadru didactic de sprijin decat in baza acestor recomandari.Se normeaza un post,16 ore pe saptamana,la 12 copii/elevi.Cu respect,tot un cadru didactic .

  1. va stimez mult D .CLOSCA e admirabila munca dumneavoastra .va felicit si va transmit de aici de la mii de km multa putere de munca si sanatate.
   va multumesc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.