Sărbătoarea dedicată Micii Uniri i-a reunit pe brăileni, mici şi mari


Chiar au dansat “Hora unirii”, duminică, 24 ianuarie,  brăileni simpli şi reprezentanţi ai autorităţilor, într-un elan care nu a ţinut cont de partide politice, de criză sau de gerul neaşteptat. Dar mai întâi a fost o plimbare, sâmbătă, 23 ianuarie, cu Tramvaiul Timpului (garnitura din “colecţia” SC Braicar SA cu o vechime şi o valoare muzeală deosebită, de fabricaţie austriacă, renovată prin grija angajaţilor Braicar la sugestia directorului Cornel Săndulescu). Călătoria a fost gratuită, iar traseul a cuprins zonele Depou Vidin – Bulevardul independenţei – bariera Călăraşilor – Depou Radu Negru.

 Duminică, în cinstea Unirii (Mica Unire) de acum 151 de ani în urmă s-a desfăşurat un spectacol la Casa Tineretului. Din program: intonarea Imnul de Stat al României „Deşteaptă-te Române” şi a altor piese de către Corala feminină a Centrului de Creaţie; evocare a momentului 24 ianuarie 1859 de către prefectul judeţului – Dumitru Popa; prezentarea şi vizionarea filmului documentar „Pe urmele Unirii la Brăila” realizat de Muzeul Brăilei;  colaj de versuri în interrpeatrea unor elevi de la Şcoala „Vasile Alecsandri”; colaj de versuri în interpretarea unor elevi de la Şcoala „Al. I Cuza”; actriţa Wanessa Radu interpretând piesa „Maluri de Prut” pe versuri Adrian Păunescu, muzica Doina şi Ion Aldea Teodorovici. De asemenea, au fost şi tineri şi tinere îmbrăcaţi în costume de epocă; ei au oferit participanţilor însemne cu tricolorul.

În Piaţa Independenţei s-au depus flori la statuia principelui Alexandru Ioan Cuza, domnul Unirii. În imagine, depun flori viceprimarul Doiniţa Ciocan, Florin Mija – vicepreşedinte CJ – şi Nicu Filote  – secretarul CJ.

De asemenea, s-a încins hora Unirii. Momentul a fost acompaniat de formaţia de muzică populară şi de solişti de la Casa de Cultură a municipiului. În Imagine, primarul Aurel Gabriel Simionescu, Gheorghe Bunea Stancu – preşedintele CJ – împreună cu brăileni.

Programul a fost organizat de Prefectura judeţului Brăila, Consiliul Judeţean, Primăria municipiului Brăila şi Consiliul Local Municipal Brăila, având colaboratori de la Teatrul “Maria Filotti”, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Muzeul Brăilei, Şcolile “Alecsandri” şi “Al. I. Cuza”.

  Comentariile brăilenilor care au înfruntat frigul, dar şi-au încâlzit inimile, au fost exact în tonul frazei acesteia: “Ne bucură atenţia autorităţilor pentru aceste aniversări… Ne dorim să fie ceva mai atenţi la oamenii de astăzi, şi pentru noi ar trebui să facă mai mult decât să ne invite să sărbătorim eveniemnte de demult” sau “Nu e rău, mai dăm puţină educaţie tineretului, că prea se uită mult la televizor şi nu vede nimica bun nici pe stradă…”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.