Valenţele fierului, la Galeriile de Artă Brăila. Sculptura lui Kovacs Geza


Expoziţia de sculptură de la Galeriile de Artă, vernisată săptămâna trecută – joi, 4 februarie 2010 – aduce în faţa publicului brăilean o nouă provocare: a fierului. Nu e o glumă. Artistul plastic Kovacs Geza oferă o întreagă gamă de… metafore transferate în fier. Este evidentă această poetizare a subiectelor, atât în aspectul general al expoziţiei, dar şi în particular, iar denumirile pe care lucrările le-au primit de la făuritorul lor sunt în acest sens revelatoare. Astfel, unele se numesc „Zbor”, „Uimire”, „Înflorire”, „În vizită” sau „Armonie” şi „Mândrie” (ambele pe acelaşi piedestal…).

Despre valenţele expoziţiei şi ale lucrărilor prezentate au vorbit la vernisaj scenograful Gheorghe Mosorescu – preşedintele Filialei Brăila a Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAPR) – dar şi criticul de artă, muzeograf Maria Stoica, artistul plastic Hugo Mărăcineanu.

Aspectul materialului, gata … patinat cu semne fine de rugină, are şi el un rol deosebit în semnificare; chiar dacă nu simbolizează – poate  – ceva anume pentru artist (dar nu cred! E prea vizibil şi de importanţă pentru un anume mesaj), ruginirea este emblematică pentru întreaga lume semnificată în expoziţie. Aşa e lumea noastră, acum. Oricât de mult ne-am strădui să-i dăm strălucire, ea este mai degrabă falsă, pentru că ne-am rătăcit scara valorilor, esenţele şi – mai cu seamă – ne-am retras în turnurile noastre egoiste de fildeş şi privim de acolo pe ceilalţi de parcă am fi un „popor” – şi nu doar noi, români… ne comportăm astfel, din nefericire – de prinţi şi prinţese cărora totul le este permis.

Artistul expozant vrea parcă să ne aducă cu piciorele pe pământ, dar nu pe Terra nemiloasă a grosolăniei şi a egoismului de zi cu zi, a goanei după material şi după gloria facilă a staniolului colorat şi a cristalelor Swarovski (= falsuri…), ci pe pământul făgăduit la Artei – acolo unde, fie că ne place sau nu, e binevenit oricare dintre noi, dar rămâne numai acela care s-a pregătit, care şi-a dechis sufletului şi ochii şi capul…

O expoziţie similară, Kovacs Geza a avut în luna mai a lui 2006 şi la Muzeul de Artă Vizuală de la Galaţi, mărturisind colegilor din urbea vecină că a ales materialul acesta – de multe ori… reciclat, alţii l-ar arunca pur şi simplu la fier vechi – pentru că este mai ieftin, dar şi pentru că permite „joaca” ideatică la fel ca oricare altul. De asemenea, în decembrie 2009 a expus lucrări similare la Muzeul de Artă din Constanţa.

Născut la Târgu Mureş în 1958, Kovacs Geza îşi desfăşoară în prezent activitatea artistică în Sfântu Gheorghe. Pentru cunoscători şi colegii din UAPR, nu mai are nevoie de prezentare: peste 90 de expoziţii personale, prezent în peste 270 expoziţii colective în 17 ţări ale lumii de pe mai multe continente, lucrări în colecţii particulare şi de stat în Bulgaria, Italia, Japonia, Republica Moldova, Republica Chineză, Slovacia, Spania, Suedia, România şi Ungaria. 

Mai multe despre artist găsiţi pe pagina sa web www.kovacsgeza.com pe care o adaug şi în lista mea de link-uri.

Până la urmă, dincolo de atracţia către frumos – doar acesta este primul impuls care ne atrage spre Artă, nu? – expoziţia lui Kovacs Geza mai are o semnificantă majoră care ar trebui, măcar un pic, să ne pună pe gânduri. Artistul ne transmite – sau lucrările sale, dacă vreţi… – că orice din jurul nostru poate să devină important, şi un deşeu, şi un obiect vechi care aparent stă cuminte şi prăfuit pe un raft în debara, şi un gând nerostit…

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.