Farmecul arheologiei sau Tinereţea lui Valeriu Sîrbu, la aniversare(a a patru decenii de săpături…)


Ionel Cândea – directorul Muzeului Brăilei, gazdă al evenimentului – a făcut oficiile de moderator al întâlnirii la care a fost serbat, joi, 25 februarie, la aniversarea a şase decenii de viaţă, colegul Valeriu Sârbu (aveţi aici Valeriu Sîrbu – Curriculum Vitae şi un CV ştiinţific actualizat) – director adjunct al instituţiei muzeale. La eveniment au fost prezenţi nu doar colegi şi prieteni din Brăila, ci şi destui colegi de breaslă din ţară, semn că prestigiul cercetătorului Valeriu Sârbu este dublat de calităţi umane care îi atrag simpatia semenilor (mai ales) cu aceleaşi preocupări (pentru că genul de activitate prestată nu-i prea permite să petreacă timpul liber altfel decât în… domeniu). Astfel, Ionel Cândea a vorbit despre cei peste 35 (!) de ani de când se cunosc şi lucrează împreună, dar despre colegul al cărui reputaţie a fost clădită cu migala lucrului bine făcut şi cu o atenţie deosebită pentru coordonarea unor echipe care să ducă la bun sfârşit proiectele începute.

În acelaşi ton a scris Ionel Cândea şi prefaţa volumului „Tracii şi vecinii lor în Antichitate – The Thracians and Their Neighbours in Antiquity – Studia in Honorem Valerii Sîrbu”, apărut la Editura Istros a Muzeului Brăila (cu Ionel Cândea editor) în cinstea sărbătoritului. Acelaşi volum a fost şi prezentat acum auditoriului. (N. Aut. Pentru cei care nu ştiu cum se întâmplă lucrurile în cazuri similare, trebuie precizat faptul că asemenea cărţi reprezintă un elogiu firesc în lumea ştiinţifică şi de cercetare, şi nu se mărgineşte să sublinieze merite – de atfel, binemeritate, cu rezultate vizibile, cunoscute în mediile respective – ci prilejuieşte şi prezenţa unor studii de specialitate semnat de colegi din ţară şi străinătate). Aşa s-a întâmplat acum, în volumul amintit fiind peste 50 de colegi din domeniul arheologiei cu texte, fiecare interesant şi nou pe teme de specialitate. Fiecare cercetător semnatar şi-a însoţit textul de bibliografia aferentă. Aşa că volumul se poate citi ca o adevărată carte de poveşti arheologice, „filmul” diverselor săpături fiind presărat şi cu imagini foto ale unor descoperiri, cu hărţi, planuri de săpături, schiţe, manuscrise în xerocopii. Şi cum este o carte de specialitate, ea cuprinde o mulţime de note explicative, detaliate, aşa cum stă bine unui lucru făurit de oameni care îşi respectă cu religiozitate meseria – măcar de-ar fi mai mulţi! În imagine, de la stâng: Ionel Cândea, Ion Ioniţă, Doina Ciobanu, Valeriu Sârbu 

Sarmaţii în judeţul Brăila – The Sarmatians in Braila Country”, volum semnat Liana Oţa şi Valeriu Sârbu, apărut tot la Editura Istros (a cărei aniversare de 15 ani se pretrece în acest an!), dar în 2009, a fost prezentat de Ion Ioniţă, cadru didactic universitar care i-a fost conducător de doctorat sărbătoritului. Acesta a semnalat un fapt deosebit, anume că este prima carte despre sarmaţi – până acum au fost doar articole, studii – ceea ce conferă Muzeului, Editurii Istros şi autorilor o aureolă binemeritată. Totodată, universitarul a ţinut să menţioneze că îi apreciază lui Valeriu Sârbu nu numai calităţile profesionale, ci şi tăria de caracter, care l-a determinat ca în perioada de tristă amintire – N.aut. Cea comunistă, pentru cei care nu vâd astfel lucrurile… hm… – să propună subiecte deosebite şi interzise în acele vremuri, cum ar fi studiul sacrificiilor umane, şi să stăruie, să persevereze în aprofundarea lor. Foto mai jos: Ion Ioniţă

Evenimentul a prilejuit şi prezentarea unui al treilea volum, “Mousaios” – “The Necropolises and the Environment (1-st mill. BC)”, apărut (în 2009) sub egida Muzeului Judeţean Buzău şi a Muzeului Brăilei sub directa îngrijire a lui Valeriu Sîrbu şi a Doinei Ciobanu în calitate de editori. Doina Ciobanu (foto mai jos) – directorul Muzeului buzoian – a făcut oficiile de prezentator al acestei cărţi care cuprinde comunicările (15 la număr, cu 19 autori din opt ţări) susţinute la al XI-lea Colocviu Internaţional de Arheologie funerară cu tema “Necropolele şi mediul înconjurător – mileniul I d.Ch.” desfăşurat la Buzău în perioada 22 – 24 octombrie 2009. De menţionat este şi faptul că Valeriu Sîrbu este preşedintele Asociaţiei de Studii pentru Arheologie Funerară din România şi al Comisiei 30 a Uniunii Internaţionale de Studii Preistorice şi Protoeristorice, instituţii sub egida cărora s-a derulat reuniunea comprimată în carte.  

În final, Valeriu Sîrbu a adresat o serie de mulţumiri (de la cele către familie, la cele către colegi, colaboratori etc.) adresate celor fără de care “palmaresul” său ar fi fost poate mai mic , iar apoi auditorul a fost gratulat de sărbătorit cu un “film” al incitantei activităţii sale de arheolog, alcătuit din fotografii realizate de-a lungul celor patru decenii de şantiere şi cercetare a istoriei pe teren.

Valeriu Sârbu (foto de deasupra) s-a dovedit nu doar atent la descifrarea unor detalii – primejdii, frumuseţi, personalităţi şi colegi, voluntari, parteneri (nu au lipsit soţia, prof. Livia Sîrbu de la Colegiul Economic “Ion Ghica” şi copiii) – dar şi amuzant; dar mai mult decât atât, a fost sinecr emoţionat şi emoţionant. Personal,cred că dacă ar fi fost mai mulţi elevi în sală, majoritatea şi-ar fi dorit, imediat, să devină arheologi!

Dacă doriţi să ştiţi mai multe, aveţi link din pagină către Muzeul Brăilei, iar cărţile vă stau la dispoziţie la librăria muzeului – chiar merită!

Un comentariu

  1. intr-adevar, sinceritatea a fost nota ce a marcat aceasta aniversare fata de altele de acest gen! pot spune ca am trait sa o vad si pe asta! adica, nu lucru facut de circumstanta!
    cred ca umanitatea este ceea ce lipseste cel maii mult din intalnirile culturale! prea se fac „arogante” vorba unui clasic boier fost oier!
    intr-adevar, poate daca participau si elevi, unii s-ar fi gandit pentru viitor la profesia de arheolog!
    cu o conditie: participarea lor sa fie din proprie initiativa! manifestari gen „Cantarea Romaniei” si „23 August” pe stadioanele patriei nu mai prind la public – cu exceptia nostalgicilor! – si mai cu seama la tineri si nici nu este binevenita.


Comments RSS

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.