Asociaţia “Anima Caste” sărbătorind Femeia


Sub genericul „Femeia, o primăvară eternă”, duminică – 7 martie, a avut loc la Muzeul Brăilei o activitate deosebită organizată de Asociaţia „ Anima Caste” având o dublă semnificaţie; pe de o parte a fost serbată Femeia – în calitate de om important în societate, de mamă, profesor etc. şi, pe de altă parte, au fost prezentate tinerilor cel puţin două personalităţi feminine de impact. Prof. Cornelia Negoiţă – preşedintele „Anima Caste” – a ţinut să marcheze data de 8 martie printr-o astfel de acţiune inclusiv pentru faptul că a fi dascăl presupune să împărtăşeşti celorlalţi din ceea ce ştii, îţi place, te bucură şi te împlineşte, la fel cum şi faptul de a întocmi o organizaţie neguvernamentală – unde verbul a dărui, a te dărui este linia de ordine a tuturor lucrurile – este sinonim aceleiaşi vocaţii pe care doamna Negoiţă nu vrea s-o trădeze.

Astfel, muzeograf Brânduşa Ilie (foto) a făcut un portret Anei Aslan – om de ştiinţă care a revoluţionat medicina mai cu seamă în domeniul cercetării vârstei înaintate – geriatria, era specialitatea sa – şi în lupta cu bătrâneţea, născută la Brăila la 1 ianuarie 1897.

Celălalt personaj feminin din galeria personalităţilor – alcătuit în majoritate din doamne şi elevi –  a fost Veronica Dobrin, de această dată in faţa publicului. Cadru didactic, fost director al Teatrului „Maria Filotti” până de curând, fost director de şcoală şi conducător al Inspectoratului de Cultură întro perioadă când regulile societăţii erau altele (dar oamenii erau la fel, unii buni, alţii răi, unii serioşi, alţii fricoşi şi laşi… dar aceasta este altă poveste…), Veronica Dobrin a avut ce povesti celor prezenţi, amintirile putând constitui fiecare câte o lecţie vie.

De asemenea, prof. Jenică Chiriac – secretar al Clubului Seniorilor din Învăţământul brăilean – a adus un „Omagiu femeii”.

Cum momentul impunea ceva în genul artistic, asta a şi urmat. Elevi de la Liceul de Artă „Hariclea Darclee” au oferit clipe de bucurie spiritului. Giulia Beiliciu, Maria Alexandru, la vioară – de la clasa prof. Ionel Filip – director adjunct, Ramona Vişan, la flaut – pregătită de prof. Marieana Chirman, Tatiana Caisîn – canto, Mădălina Cabîţ. Coordonatorii programului au fost profesorii Leti Brânzia, Jarcu Zane – actor la dramaticul brăilean, Iuliana Anghel, corepetitor Geanina Ghionea. Un alt moment artistic a fost oferit tot de elevi de la „Darclee”, aceştia interpretând o romanţă, prof. Ionel Lipan fiind coordonator.

Cu acelaşi prilej, cei prezenţi s-au delectat cu lucrări din două expoziţii. Una dintre ele a readus în faţa publciului caricaturile  lui Costel Pătrăşcan, cu umorul plin de savoare – uneori băşcălios, alteori fin şi sensibil, cealaltă oferind privitorului câteva piese desosebite din creaţia – mai puţin cunoscută, dar la fel de plină de semnificaţii – învăţătoarei Florica Constantin (foto mai sus) de la Şcoala „Mihail Sadoveanu” – cu desene, felicitări, mărţişoare.

Reclame

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.