Doliu polonez – morţi hotărâte în cer


         Nu va şti nimeni – ori cât de multe echipe de investigaţii vor fi în activitate de acum încolo – de ce au murit oficialii polonezi, în frunte cu şeful statului polonez, într-un accident stupid de avion. Oare e normal să începi să jeleşti – şi o întreagă ţară, Polonia, este acum îndoliată – după ce oricum erai pregătit să plângi la comemorarea unor victime de acum câteva deccenii? Se îndreptau spre o localitate rusă, Katyn, unde urmau să participe – tot astăzi – ceremonia destinată comemorării asasinării, de către Armata Roşie, a câtorva mii – 22.000 de ofiţeri polonezi, susţin documentele vremii – de polonezi în timpul celui de-al doilea război modial. Ordinea divină a hotărât altceva… De ce? Numai Domnul ştie…

       Acum, Polonia este în doliu, pentru că o pleiadă de oficiali – şeful Statului Major, guvernatorul Băncii Centrale şi mulţi alţii – s-a stins împreună cu Lech Kaczynski – preşedintele ţării şi soţia sa Maria, ca urmare prăbuşirii avionului în apropierea aeroportului militar de la Smolensk. Jaroslaw Kaczynski – fratele geamăn al preşedintelui polonez – nu se afla în aeronavă, aşa că trăieşte acum cumplita dramă la fel şi conaţionalii, precum şi o mulţime de alţi oameni din toate ţările. Informaţiile despre cauzele accidentului – sau ce o fi fost… – sunt deocamdată comntardctorii. Faptul că ruşii au desemnat şi ei un echipaj de control în fruntrea căruia se află nici mai mult nici mai puţin decât Vladimir Putin nu poate fi decât o modalitate, diplomatică poate, de a face lumină în acest caz.

        Istoria ar fi trebuit să se răzbune… ori acum apare o situaţie care nu naşte decât şi mai multe întrebări… De ce meritau să moară atâţia oameni, peste 88 din delegaţia poloneză plus 8 membri ai echipajului de zbor? Să ne rugăm şi să medităm, aprinznd o lumânare în amintrirea lor. Unii, asemenea preşedintelui Kaczynski, au luptat împotriva comunismului, care a fost şi închis pentru convingerile sale. Alţii se străduiau să dea o formă concretă luptei împotriva crizei mondiale aciolo, în Polonia, patria celui mai iubit suveran pontif – Ioan Paul al II-lea.        

       Dumnezeu să-i odihnească! Şi să ne dea forţa să trecem, cu toţii, polonezi, români, peste drame şi situaţii ca acestea, deznădăjduite, fără explicaţii… Mai e ceva, însă, la care merită să medităm. Polonia reuşeşte, urmare a acestui tragic şi extrem de trist eveniment, să lanseze on nouă Solidaritate. Aşa cum au făcut în perioada comunistă, prin mişcarea muncitorească Solidaritatea, luptând împotriva regimului opresor, acum – fără să dorească în mod deosebit – polonezii sunt motorul unei alte solidarităţi, umane, totale, aşa cum se vede în ceea ce se întâmplă la Bucureşti, la Ambasaa Poloniei, dar cum cred că se întâmplă şi în alte locuri.

Reclame

1 comentariu

  1. Nu este sigur ca a fost doar hotararea lui Dumnezeu si nici peste un an probabil nu va fi mai clar. Nici 11zept nu e sigur ca a fost ceea ce se spune ca a fost. Dar poate ca vom afla intr-o zi http://www.youtube.com/watch?v=5LUKgChmdQQ


Comments RSS

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s