„Pentru un mediu mai curat!”, activitate a Proiectului ecologic judeţean „Echipa verde” desfăşurată în Parcul Monument


       Nu ştim cum ar fi fost dacă adulţii de astăzi ar fi desfăşurat în vremea şcolarizării lor acţiuni de ecologizare, ori dacă toţi copiii care aruncă ambalajele de la biscuiţi pe jos (etc.) îşi dau seama cât rău fac mediului… Ne amăgim cu ideea că există un serviciu de salubrizare care are în obligaţii să facă, după noi, curăţenie în oraş… Dar uităm că tot noi plătim, şi cu cât sunt mai multe gunoaie pe străzi – şi nu în curţi, unde există (sau ar trebui să existe… ) contracte de prestări servicii – cu atât mai mult se consumă bani publici aiurea.

        Aşa că atunci când elevii împreună cu dascălii lor se hotărăsc să desfăşoare activităţi de ecologizare, se cheamă că dezvoltă sau deprind abilităţi sociale, şi se speră că în viitor ei nu vor mai avea comportament (să-i spunem aşa) antimediu.

         Să-i felicităm, deci, pe cei care au făcut parte din acţiunea intitulată “Împreună pentru un mediu mai curat” şi derulată în dimineaţa de 24 aprilie, în Parcul Monument. Ei au fost 115 elevi, o parte din beneficiarii direcţi ai Proiectului ecologic “Echipa verde”: elevi de la Şcoala cu clasele I-VIII “Mihail Kogălniceanu” Brăila împreună cu profesor Aurora Nedelcu – manager de proiect – şi cu prof. Emilia Ştefănescu, de la Şcoala nr. 21 cu institutoarele Virginia Nedelcu şi Ionela Strâmbeanu, elevi de la Liceul Teoretic “Panait Cerna” cu prof. Carmen Dobre, de la Şcoala “C. Sandu Aldea” cu prof. Mariana Constantinescu, şi elevi de la Şcoala nr. 2 Bărăganu cu institutor Mihai Muşat

Pentru transport şi alte detalii – sacii menajeri, spre exemplu – tinerii şi cadrele didactice au avut sprijinul Direcţiei de Administrare şi Gospodărire Locală din cadrul Primăriei Brăila.

          Majoritatea brăilenilor care ieşiseră la plimbare prin parc au fost plăcut surprinşi de pliantele cu tematică ecologică şi de îndemnurile de pe fluturaşi de genul „Păstraţi mediul curat!”, „Nu aruncaţi deşeurile în locuri neamenajate!”, „Nu distrugeţi copacii pentru a face foc!”, „Nu rupeţi plantele!”, „Să învăţăm să îngrijim natura ca pe propria noastră casă!” Un număr de 70 de cetăţeni au avut amabilitatea de a răspunde la întrebările unui chestionar pentru testarea comportamentului ,,Eco”. Din chestionar a reieşit că 68% dintre cei brăileni ar trebui să îşi schimbe comportamentul, 26% sunt persoane civilizate şi doar 6% pot fi modele de persoane ,,Eco”.

         După cum afirmă Virginia Nedelcu, „prin acest gen de acţiuni ale elevilor cu vârste între 10 şi16 ani s-a urmărit responsabilizarea lor faţă de importanţa protejării mediului înconjurător, conturarea deprinderilor şi atitudinilor de a preţui şi respecta mediul natural prin comportamente civilizate specifice vârstei, dar în acelaşi timp şi sensibilizarea cetăţenilor privind importanţa protejării mediului înconjurător”.  Ideal ar fi, aşa cum afirmam la începutul acestui text, ca mesajul social al acestor acţiuni – şi implicit munca voluntară a tinerilor – să fie înţeleasă în adevăratul ei sens, să nu fie tratată cu dispreţ de concetăţeni, să primească un feedback pozitiv de la părinţi, bunici…

       În Proiectul ecologic judeţean „Echipa verde”, care se derulează pe parcursul a opt luni, sunt implicaţi şi elevi de la Şcoala nr. 1 Bărăganu – coordonator prof. Nicoleta Bănică, elevi de la Şcoala „Sf. Andrei” – coordonator prof. Ionica Bondei, SAM Tătaru – coordonator prof. Teodor Constantin, Şcoala „Ion Băncilă” – coordonator Silvia Manea şi de la Şcoala „Aurel Vlaicu”.

          Exemple de activităţi în proiect: redactare de pliante ce vor fi distribuite pentru diseminarea rezultatelor proiectului şi pentru a pune la dispoziţia altor unităţi şcolare a unui material de lucru care să impulsioneze replicarea activităţilor proiectului; realizarea de desene tematice ce vor fi expuse în spaţii special amenajate în şcolile implicate în proiect; vizitarea partenerilor în cadrul activităţilor comune. Odată cu înfiinţarea colţului „Micul Ecologist” se va continua reciclarea de materiale ecologice şi în anii şcolari următori prin atragerea de noi parteneri dar şi prin scrierea de proiecte cu finanţare europeană.

        În chestionarul “Cât de verde eşti?” pentru testarea comportamentului eco sunt întrebări de genul “Foloseşti becuri ecologice?”, “Opreşti apa când te speli pe dinţi?”). De asemenea, sunt cuprinse şi câteva idei necesare unui cetăţen responsabil: fiecare om genereaza zilnic aproximativ 1,5 – 2 kg de gunoi din care jumatate este reciclabil; hârtia este deşeu frecvent întâlnit în mai toate sferele de activitate – ea ocupaă aproximativ 40% din totalul gunoiului menajer, iar perioada ei de biodegradare este de 3 – 12 luni; sticla este recuperată integral şi reintrodusă în circuitul comecial – perioada de biodegradare este 4.000 de ani sub actiunea căldurii, a luminii, umidităţii şi a bacteriilor; cutiile de la răcoritoare şi bere, cutiile de conserve din aluminiu au ca perioadă de biodegradare între 10 şi 100 ani; plasticul folosit ca ambalaj în circuitul alimentar se reciclează – perioada de biodegradare este de 100 până la 1.000 ani!

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.