Festivalul Internaţional “George Grigoriu” Brăila – ediţia 2010, prima zi. Urmăriţi live pe TVR 2 transmisia din fiecare seară


          În perioada 14 – 16 mai, la Casa Tineretului din municipiul Brăila 23 de concurenţi din Bulgaria, Elveţia, Franţa, Republica Moldova, România şi Ucraina îşi demonstrează talentul şi pregătirea la ediţia 2010 a Festivalului Internaţional de muzică uşoară “George Grigoriu”. Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Brăila, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale  (CJCPCT) Brăila, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi nu în ultimul rând Societatea Română de Radiodifuziune, partener care asigură difuzarea în direct pe postul TVR 2 a fiecărei seri de festival, dar şi a emisiunii “Atenţie, se cântă!” realizată de Horia Moculescu. De altfel, compozitorul face parte din juriul condus de Anton Şuteu, alături de pianisttul şi compozitorul brăilean Cornel Cristei,  Titus Andrei de la Radio România, textiera Andreea Andrei – fiica regretatului compozitor George Grigoriu (născut la Brăila la 8 aprilie 1927), în cinstea căruia se organizează festivalul, Rumiana Nacheva din Bulgaria, Eliane Dambre din Elveţia.

        Big Band-ul Radio, în formulă restrânsă, condus de pianistul şi compozitorul, aranjorul Ionel Tudor acompaniază atât concurenţii, cât şi soliştii invitaţi în recitaluri. Astfel, muzicienii prezenţi la Brăila sunt Marian Georgescu la chitară, Dan Ioniţă la saxofon, percuţie, Dan Pirici – percuţie, Laureanţi Şetfan – tobe, Eugen Tegu – chiatră bas, Alexandru Cotoi – chitară, şi nu în ultimul rând, la calviaturi, Andrei Tudor deja aproape la fel de renumit compozitor ca tatăl – Ionel Tudor, ori ca mama Andreea Tudor şi bunicul George Grigoriu.

        Unul din câştigurile indiscutabile al evenimentului este readucerea în atenţia publicului a pieselor din repertoriul semnat George Grigoriu, fiecare concurent prezentând – în baza regulamentului de concurs – o piesă a compozitorului, fratele lui Cezar şi a lui Angel – celebrul Trio Grigoriu al perioadei 1945 – 1960.

        Farmecul ediţiei coincide, trebuie să recunoaştem, şi cu audierea unor interesante aranjamente pentru piese omonime. Astfel, numai în prima seară am audiat în versiuni complet diferite compoziţiile “Eternitate”, “Amurg” şi “Speranţe vis, speranţe flori” – de la tipul “clasic” consacrat din genul muzicii uşoare, aşa cum le ştim în versiunea interpreţilor care le-au lansat la influenţe, la interpretări cu influenţe rock, latino, jazz.

           Concurenţii sunt Alexandru Daniel Anghel din Bucureşti, Andrei Ciobanu Bacău, Mariana Rebeca Drăguţ din Brăila, Iuliana Igă din Bacău, Alin Ignat din Alba Iulia, Ovidiu Lazăr din Oradea,  Ioan Man din Cluj Napoca, Cristina Teodora Manuc din Brăila, Maria Loredana Muntenaş din Focşani, Andreea Mihaela Pintilie din Brăila, Bianca Purcărea din Buzău, Mihai Răzvan Răducă din Bacău, Georgiana Rusu din Constanţa, Gurun Cristian Sanda din Craiova, Rodica Elena Tudor din Prahova, Cristina Florentina Vasiu din Hunedoara – din România, şi Olga Gorcinschi, Cristina Croitoru şi Eugen Cărăbuţ din Republica Moldova, Alexandru Tărâţeanu din Ucraina, Plamen Borisov din Bulgaria, Liza Sobkovsky din Franţa, Laura Sensi din Elveţia.

        În holul Casei Tineretului publicul, concurenţii şi ceilalţi oaspeţi pot admira o expoziţie cu fotografii reprezentând câştigătorii premiile la ediţiile precedente. De asemenea, organizatorii au editat un program de festival, din care nu lipsesc fotografii cu regretatul compozitor în memoria căruia ne întâlnim pe malulurile Dunării în acordurile unei uzici de calitate, în interpretare tânără, de cele mai multe ori demnă de atenţie ceea ce este extrem de binevenit în vremurile contemporane lispite de sublinieri asupra Valorii, Binelui, Frumosului. Ori, festivalul brăilean vine tocmai acum să spună “Da, se poate!”, evident pentru cine are urechi de auzit… Ceva în genul acesta  a afirmat şi Gheorghe Bunea Stancu în deschiderea evenimentului, menţionând şi că va fi încântat să ştie că festivalul dăinuieşte, indiferent cine va fi la cârma CJ Brăila. De la deschiderea festivalului nu a lipsit nici Aurel Gabriel Simionescu – primarul municipiului, Maria Puşcaciu – directorul CJCPCT sau, pe scurt, Centrul de Creaţie – şi întreaga echipă a instituţiei au fost în permanenţă atenţi la detalii, în sală i-am văzut pe Marian Viorel Dragomir – cosilier local, Sorin Enache – directorul casei de Pensii – ci fiica, Maria, cea care deschis alte ediţii ale festivalului cu câte o piesă de George Grigoriu interpretată impecabil, cu dulceaţa copilăriei în glas.

          Vineri – 14 mai – a fost prima zi de concurs; programul a început la ora 19.30, în transmisie directă – cum spuneam – pe TVR 2. Un număr de 11 concurenţi au încântat, la propriu, auditoriul, juriul având de unde alege – cu greu – pentru bătălia finală, premiile şi trofeul – o lucrare sculpturală semnată Mihai Hlihor, membru al Filialei Buzău a Uniunii Artiştilor Plastici din România. Iar colegul brăilean din UAPR, scenograful Gheorghe Mosorescu – preşedintele Filialei Brăila – este realizatorul siglei festivalului. Au urcat pe scenă, în ordinea tragerii la sorţi, Mihai Răducă – 22 ani, profesor de muzică, Mariana Rebeca – brăileancă, absolventă a Şcolii Populare de Arte “Vespasian Lungu”, lucrează la Poliţia de Frontieră Galaţi, Alexandru Tărâţeanu – 17 ani, elev la Cernăuţi, se specializează în canto – are o voce deosebită, timbru bun, emisie vocală bună, Alin Ignat – laureat al unor festivaluri inclusiv “Grigoriu”, Cristina Vasiu (foto de Teodor Bâtica) –

18 ani, studiază canto, laureată la festivaluri din ţară, Plamen Borisov – 18 ani, elev la Velico Târnovo, interpret cu reale calităţi, voce caldă, Bianca Purcărea – puştoaică, face parte din trupa de backing vocal care îi însoţeşte pe Paula Seling şi Ovi la ediţia 2010 a Eurovisionului, Gurun Cristian Sanda – 17 ani, reale calităţi interpretative, voce bună, Olga Gorcinschi (foto, realizată de Teodor Bâtica) –

23 ani, însoţită de patru colegi, două fete şi doi băieţi, care o ajută şi cu partea vocală, o echipă de scenă deosebită cu o coregrafie asemenea (n. Aut. Nu pot să nu mă gândesc la ediţia de anul trecut a Eurovisionului, când moldeveanca – echipată şi întrun frumos costum popular stilizat a dat clasă colegei românce, prin interpetare şi chiar prezenţă scenică!), Cristina Mănuc – 18 ani, elevă a Şcolii de Arte Brăila, încurajată din sală de colegi şi prieteni, voce alto, interpretare cu patos, Iuliana Igă – 18 ani, cu palmares la festivaluri în ţară, a intepretat în manieră jazzistică piesele alese, îmbrăcată întro rochie rochie ca o togă romană, cu o floare albă la păr, cu picioarele goale… o prezenţă interesantă. În recital – o tradiţie a festivalului brăilean – au fost în prima seară cunoccuta interpretă de muzică uşoară Eva Kiss şi laureatul ediţiei trecute – Pavel Alexandru Parfeni.

 Pentru concurentul sau concurenţii doriţi, publicul poate vota prin SMS la 1261, iar cel care va întruni sugrafiile va primi Premiul de popularitate.

          Prezentarea este realizată de Octavian Ursulescu, alături de tânăra Irninis Miricioiu. Sponsorii sunt SC Tancrad – asigură Marele Premiu, respectiv autoturismul Opel Zafira, SC Concivia SA, Vodafone, SC Irmex SA. Şi celelalte premii sunt consistente, aşa cum a subliniat Octavian Ursulescu încă din prima seară: “organizatorii celorlalte festivaluri din ţară ar trebui să ia aminte…”. Câştigătorul premiului I va primi 2.500 euro, cel al premiului II 2.000 de euro, iar premiantul III va primi 1.500 euro. Se mai acordă trei menţiuni a câte 500 de euro şi premiul Uniunii Compozitorilor, în valoare de 400 euro.       

       A doua zi de competiţie este sâmbătă – 15 mai. În această seară va fi un recital oferit de Ovidiu Komornic, dar şi un microrecital cu Mélenie René – câştigătoarea premiului I la ediţia 2009 a festivalului. Iar duminică – 16 mai – programul se deschide, tot la ora 19.30, cu un recital Loredana, urmat de Gala Laureaţilor.

      În 2005 avea loc prima ediţia a competiţiei, atunci doar una naţională. Din 2008, cu sprijinul reprezentanţilor Uniunii Compozitorilor – cu preselecţie la Bucureşti, festivalul are statut internaţional. Astfel, acum ar fi ediţia a VI-a sau a III-a a festivalului cu participanţi de peste hotare.

4 gânduri despre „Festivalul Internaţional “George Grigoriu” Brăila – ediţia 2010, prima zi. Urmăriţi live pe TVR 2 transmisia din fiecare seară”

    1. Si care-i problema??? A primit premiul pe merit, de ce trebuie sa auzim NOI de activitatea sa?! Asta presupune oare o distinctie? Sa devii faimos? unde? In tabloide, la emisiuni…? ca altfel, banuiesc ca nu frecventati salile de concerte unde performeaza acesti interpreti … ?

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.