Spectacol de teatru-forum la Liceul “Iorga” cu tineri din PMT


      Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” din municipiul Brăila a găzduit vineri, 4 iunie, un spectacol interactiv – mai precis o reprezentaţie de teatru-forum – oferit de 14 tineri de la Penitenciarul de Minori şi Tineri (PMT) Tichileşti la care public au fost chiar liceenii. Spectacolul de teatru este parte componentă a Proiectului EXIT II şi a fost pregătit timp de mai multe săptămâni de o echipă formată din prof. Gabriel Gerbăluţă şi Mihaela Petrescu – formatori din comunitate şi Iulian Moşescu şi Ionel Dincă –  educatori, formatori din penitenciar.

        Proiectul EXIT II este de fapt continuarea primei ediţii a festivalului de teatru al deţinuţilor din România, finanţat cu fonduri europene prin Programul TIA şi derulat anul trecut. El se derulează în perioada ianuarie – noiembrie 2010, cu finanţare de la Guvernul României, Ministerul Finanţelor Publice, Oficiul de Plăţi şi Contractare Phare prin asistenţa financiară din partea Proiectului Uniunii Europene „Facilitatea de tranziţie 2007/19343.03.03 – Integrarea în societate a tinerilor aparţinând minorităţilor şi grupurilor dezavantajate”. Este implementat de Asociaţia A.R.T. Fusion (aveţi adresa web la link-urile specializate de pe „Braila Chirei”), în parteneriat cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor. În şase unităţi penitenciare din ţară – de la Buziaş, Craiova, Găeşti, Târgu Mureş, Târgu Ocna, Tichileşti – se derulează evenimente prin care se aplică metoda de comunicare non-formală.

         Sunt 120 de beneficiari direcţi, tinerii privaţi de libertate aparţinând minorităţilor şi grupurilor dezavantajate, dar şi beneficiari indirecţi – personalul penitenciarelor, familiile tinerilor. Se derulează ateliere de teatru-forum şi un număr de 12 reprezentanţii. La final se elaborează un curriculum educaţional pe metoda Teatru Forum sau Teatrul celor Opresaţi, ghid de bune practici şi film documentar despre  modalitatea de lucru prin metode non-formale cu tinerii privaţi de libertate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.