Un grup de elevi de la Şcoala “Eminescu” – premiu naţional la festival de teatru în franceză


         Elevi de la Şcoala cu clasele I – VIII „Mihai Eminescu„, mai precis de la VII C, au fost printre laureaţii Festivalului de teatru în limba franceză „Ca va le theatre, Sava?”, a III-a ediţie, de la Buzău (a avut loc pe 17 aprilie). Organizat de Grupul Şcolar „Sf. Mucenic Sava” de la Berca, evenimentul a prilejuit prezenţa a 13 trupe şcolare de teatru, echipa brăileană – coordonată de prof. Finiţa Benescu – obţinând prima menţiune. Au mai participat trupe de teatru de la Grupul Scolar Tehnic „Sf. Mucenic Sava” din Berca (Buzău) şi de la Şcolile din Siriu, Posta Câlnău, Pleşcoi, Scurteşti, Aliceni, Băscenii de Sus (Buzău), Zavoaia.

       Elevii brăileni au prezentat o adaptare după un text deosebit – n.aut. Pasionaţii Thaliei îl cunosc din repertoriul Teatrului „Maria Filotti”– şi anume ”Angajare de clovn” de Matei Vişniec. Au interpretat cele trei roluri elevele Gabriela Despa – ”Nicollo”, Teodora Micu – ”Filippo” şi Cristina Creţu – ”Peppino”.

       Doamna profesoară, inimoasa „antrenoare” în arta Thaliei, ne mărturiseşte care au fost resorturile din spatele performanţei, pentru că trebuie să recunoaştem că este o reuşită deosebită acest loc fruntaş, în condiţiile în care totul s-a derulat în limba lui Moliere: „Mica noastră trupaă a obţinut Menţiunea I, adică s-a clasat a IV-a din 13… Teatrul este una din primele mele pasiuni, de fapt am vrut sa spun iubiri, pe care am încercat să o transmit şi elevilor mei din fiecare generaţie. De ce teatru? În primul rând pentru că orice profesor are ambiţia de a-i face pe elevii săi să interpreteze un mic scenariu sau un text dramatic cu ocazia unei serbari şcolare, a unei călătorii sau în cadrul unui Proiect Socrates ca cel realizat în 2003 şi intitulat <Teatru fără frontiere”. Cât efort, câtă muncă, câte emoţii!. Dacă profesorii au satisfacţia muncii împlinite, pentru elevi aceasta reprezintă un eveniment, o experienţă inedită. Ei nu vor uita curând rolul lor, mare sau mic, atmosfera jocului, farmecul spectacolului cu mirajul scenei şi bucuria aplauzelor. În al doilea rând, dar nu în cel din urmă, teatrul poate să-şi aducă nenumărate contribuţii la pedagogia limbii franceze”.

         Astfel, cadrul didactic face şi o trecere în revistă a doar câteva argumente, dar ”suficiente pentru a pleda în favoarea practicilor teatrale folosite în predarea/învăţarea limbii franceze ca limbă straină: 1- îmbogăţirea vocabularului elevilor datorită cantităţii şi calităţii cuvintelor, expresiilor pe care fiecare text dramatic le oferă; 2 – însuşirea unei pronunţii corecte. Se ştie că o pronunţie corectă şi o intonaţie adaptată sunt adesea dificil de produs în limba străină, aceste aptitudini fiind legate de fenomene psiholingvistice şi afective: dificultăţi de ascultare, teama de ridicol, blocaj verbal şi corporal. Este important sa îndepărtăm blocajele abordând fonetica prin activităţi ludice întrun climat de destindere şi creativitate; 3 – îmbogăţirea gesticii, a exprimării corporale, foarte necesare în comunicare. După câteva ore de teatru, elevii îşi pierd inhibiţiile, devin dinamici, dezinvolţi; 4 – prin teatru, elevii descoperă cultura şi civilizaţia unui popor, o lume nouă, necunoscută până atunci; 5 – având ca pretext teatrul, elevii comunică mai mult cu colegii lor în afara spectacolelor, în timpul atelierelor de lucru, la diferite concursuri de limbă şi civilizaţie franceze, dobândind astfel competenţă de comunicare”.

        Ziua de concurs a fost una frumoasă, de neuitat – susţin participanţii, astfel că au făcut o escală şi la Vulcanii noroioşi, iar la intoarcere, la … Mc Donald’s o scurtă oprire de întremare !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.