Noi linii de finanţare UE – informare la Forumul naţional al STP-urilor cu tema “Parteneriat pentru ocupare… ”


       Secretariatul Tehnic Permanent al Pactului Teritorial pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Incluziune Socială Regiunea Sud – Est (STP SE) a organizat, la sediul Asociaţiei “Centrul de  Informare şi Documentare pentru Integrare Europeană şi Dezvoltare Durabilă” (CIEDIEDD) Brăila din cadrul Consiliului Judeţean (CJ) Brăila, în Staţiunea Lacu Sărat, Forumul naţional cu tema ”Parteneriatul pentru ocupare şi incluziune socială – o cale de succes pentru dezvoltarea resurselor umane”. La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai celor opt Secretariate Tehnice Permanente (STP) corespunzătoare regiunilor din ţară, dar şi reprezentanţi ai primăriilor din judeţul Brăila, ai unor ONG-uri interesate în finanţarea UE. La deschiderea sesiunii a fost prezent şi Înaltpreasfinţia dr. Casian Crăciun – Arhiepiscopul “Dunării de Jos”, aşa cum se poate vedea şi în imaginea de mai jos.

Foto: IPS dr. Casian, Bunea Stancu, Simona Basuc

      Scopul forumului a fost acela de a informa pe cei direct interesaţi de existenţa a unor noi linii de finanţare nerambursabilă europeană. De asemenea, joi – 15 iulie, a avut loc o conferinţă de presă cu acelaşi scop. Gazde au fost Simona Basuc – director al STP SE şi al Asociaţiei CIEDDIEDD – şi Gheorghe Bunea Stancu – preşedintele CJ. De asemenea, în calitate organizator a fost prezentă şi Anca Cristina Zevedei – director general Autoritatea de Management POSDRU (AMPOSDRU) – cea care a oferit amănuntele de specialitate.  

       Practic, evenimentele au fost generate de lansarea, în lunile iulie şi august 2010, a noi linii de finanţare nerambursabilă europeană în câteva domenii majore de intervenţie a Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Aceste domenii vizează Domenii Majore de Intervenţie POSDRU din axele prioritare: programe doctorale şi post-doctorale în sprijinul cercetării, tranziţia de la şcoală la viaţa activă – pentru persoanele care participă la programe de educaţie şi formare profesională organizate prin intermediul învăţământului secundar, terţiar, universitar, programe de ucenicie, dar şi programe în vederea calificării şi calificării propriilor angajaţi, programe destinate şomerilor, tinerilor, micilor întreprinzători şi femeilor din mediul rural. Un alt segment de interes pentru finanţatori este şi dezvoltarea economiei sociale, prin sprijinirea acelor activităţi care permit angajarea persoanelor excluse social, vulnerabile, inclusiv în mediul neguvernamental.

Facilităţi pentru aplicanţi – Ghidul Solicitantului modificat în acest sens

     Anca Zevedei a subliniat şi că s-au operat o serie de facilităţi pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, una dintre ele fiind aplicarea principiului “Primul venit, primul servit”. De asemenea, dacă un proiect este găsit cu nereguli, el poate fi retras, corectat şi introdus din nou în lista de aplicanţi. AMPOSDRU a modificat şi Ghidul Solicitantului astfel încât potenţialii beneficiari să poată accede mai uşor la finanţare. Una din aceste măsuri este evaluarea continuă, care presupune un maximum de 20 zile lucrătoare pentru evaluarea unui proiect de grant cu o valoare între 50.000 euro şi 500.000 euro. Mai sunt şi alte măsuri care permit scurtarea timpului dintre depunerea cererii de finanţare şi semnarea contractului; pot fi urmărite în Noul Ghid, accesibil pe pagina web a Fondul Social European în România  www.fseromania.ro. Şi tot din pagina amintită de net – a cărei adresă o veţi regăsi şi pe Brăila Chirei – se depun cererile de finanţare, în format electronic (amănunte la secţiunea aferentă). Cei interesaţi sunt invitaţi să urmărească periodic pagina de mai sus pentru informaţii suplimentare şi noutăţi.

      Demn de remarcat este şi că, la 8 iulie 2010, erau semnate 979 de proiecte pe POSDRU, cu o sumă totală a finanţării nerambursabile de la UE în valoare de 1,5 miliarde de euro şi sunt în curs de contractare proiecte în valoare de 400 milioane de euro.

       Directorul general AMPOSDRU a ţinut să amintească şi faptul că nu este atât de greu de accesat fondurile europene pe cât se crede, ci este necesar să fie citite/ completate cu mare atenţie documentele şi să fie solicitat sprijin la organismele abilitate.

      Iar preşedintele CJ Brăila a ţinut să menţioneze şi că se fac eforturi pentru a se înainta cât mai multe proiecte viabile, dar şi pentru schimbarea mentalităţii, mai cu seamă acolo unde este vorba despre romi şi proiectele lor (dar nu numai…), astfel încât să se respecte integral condiţiile de finanţare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.