În curând, Festivalul-Concurs “Darclée” – cu un program atractiv în cinstea celebrei soprane născute la Brăila, la 150 ani de la naştere


* Recitalul care deschide competiţia este susţinut de brăileanca Elena Carmen Topciu, laureată a ediţiei 2007 * Banca naţională a României emite cu acest prilej o Monedă Darclée, aceasta urmând a fi prezentată la evenimentul brăilean * Medicul foniatru Stephan Poen susţine şi în acest an o conferinţă despre calităţile muzicale ale celebrei Darclée * Participă, în programul de recitaluri, invitaţi de marcă din ţară şi străinătate * Pe scena de la Esplanada Dunării va avea loc, pe 7 august, are loc Marea celebrare a sopranei Darclée printr-un spectacol grandios

         Ediţia jubiliară a Festivalului-Concursului Internaţional de Canto “Hariclea Darclée” din acest an de la Brăila – locul de naştere al celebrei soprane în cinstea căreia are loc competiţia încă din 1995, ne aduce şi în acest an un regal muzical de la care pasionaţii marii muzici nu pot lipsi. Astfel, manifestarea se deschide în mod festiv pe 27 iulie cu un concert inaugural. La acest prim eveniment este programat şi un recital al mezzosporanei Carmen Elena Topciu – laureată a ediţiei 2007 a competiţiei, câţtigătoare a premiului I, absolventă a Liceului de Artă “Hariclea Darcleée” Brăila. 

Foto: Carmen Topciu, pe scena festivalului (a teatrului dramatic brăilean) în 2007 alături de Mariana Nicolesco şi orchestra condusă de Marco Balderri

       Pe 31 iulie, anunţă organizatorii competiţiei – Fundaţia “Darclée” şi Primăria municipiului Brăila fiind cei mai importanţi – este programată conferinţa “Darclée în istoria muzicii de operă susţinută de Stephan Poen – medic foniatru şi dr. în muzicologie. Auditoriul va urmări atunci videoproiecţii cu arii din repertoriul Haricleei Darclée interpretate de Mariana Nicolesco, iar autorul olandez René Seghers va prezenta în premieră mondială volumul său “Hariclea Darclée: Vissi d ’arte, Vissi d ’amore, în curs de apariţie.

       Pe data de 1 august vor fi celebraţi Robert Schumann şi Frederic Chopin la 200 de ani de la naştere şi Hariclea Darclée la 150 ani de la naştere. Participă renumita formaţie camerală germană “Münchner Klaviertrio” compusă din Donald Sulzer, Michael Arlt şi Gerhard Zank. Pianistul Matei Varga interpretează cu această ocazie integrala celor 24 de “Preludii op. 28  de Chopin.

       Concurenţii selectaţi să intre în etapa finală, dintre cei 187 de concurenţi din 27 de ţări de pe cinci continente, vor putea fi aplaudaţi de public la 3 şi 4 august pe aceeaşi scenă unde a debutat Haricela Darclée, respectiv cea a Teatrului “Maria Filotti” din municipiul Brăila unde de altfel se desfăşoară întreg concursul.

       Data de 6 august este momentul când suntem invitaţi la reprezentaţia cu “Don Pasquale de Donizetti, iar marea Celebrare Darclée de pe Esplanada Dunării (în imaginea de mai jos, spectacolul din 2007), are loc pe 7 august şi cuprinde pagini din capodoperele interpretate cândva de legendara artistă cu participarea laureaţilor Concursului “Darclée”.

      Câştigătorii festivalului-concursului vor putea fi aplaudaţi la Gala Laureaţilor din 8 august, acompaniaţi de Orchestra Festivalului “Darclée” dirijată de Marco Balderi.

      “Numele Haricleei Darclée, prima soprană a lumii timp de trei decenii e un simbol naţional de prim rang care motivează şi inspiră marea sărbătoare a muzicii pe care i-o dedicăm”, afirmă soprana Mariana Nicolesco – şi în acest an sufletul Festivalului-Concurs ce poartă numele ilustrei predecesoare născută la Brăila.

       Nu în ultimul rând trebuie menţionat şi faptul că, pentru a onora aceste evenimente deosebite – în anul jubliar Darclée, Banca Naţională a României emite o Monedă Darclée ce va fi prezentată pentru prima oară în cadrul Festivalului-Concurs Internaţional de Canto de la Brăila.

       Alte amănunte aveţi aici https://brailachirei.wordpress.com/2010/07/11/o-noua-editie-a-festivalului-concurs-%e2%80%9ehariclea-darclee%e2%80%9d-jubiliara-la-150-ani-de-la-nasterea-celebrei-soprane/

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.