La Galeriile de Artă Brăila, expoziţie itinerantă a 80 de artişti plastici din ţară şi străinătate


       Pe afişul curent de la Galeriile de Artă Brăila poate fi vizionată, zilele acestea, sigla “AC 3”. Este simbolul grafic pentru Salonul naţional de artă plastică “Atitudini contemporane” realizat de artistul plastic Dan Tudor Truică – absolvent al secţiei de Scenografie de la UNATC Bucureşti – în calitate de iniţiator şi curator. Aflat la ediţia a III-a, salonul prezintă publicului 120 de lucrări – pictură, desen, sculptură, tapiserie şi nu numai – aparţinând unui număr de 80 de artişti membri ai Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAPR) şi tineri absolvenţi ai universităţilor de profil din ţara noastră. Practic, aşa cum a precizat Dan Truică la vernisajul brăilean din 22 iulie, expoziţia este una itinerantă, scopul ei fiind acela de a face cunoscuţi artiştii plastici şi munca lor unui număr cât mai mare de privitori români, din cât mai multe zone ale ţării.

      Cu o temă generoasă – “Oraşe porturi”, expoziţia prilejuieşte pasionatului de artă plastică, iubitorului de frumos şi, nu în ultimul rând, pasioantului de apă întâlnirea cu priviri eminamente artistice asupra temei din nenumărate unghiuri, viziuni, tehnici. Nu lipsesc, aşa cum a ţinut să subliniat artistul plastic şi profesorul brăilean Hugo Mărăcineanu, metaforele şi simbolurile, iar gama extrem de variată a motivelor (tematice) care au suscitat interesul artiştilor expozanţi este, de asemenea, încă o motivaţie – tentantă – pentru o vizită, urmată de multe altele, la Galeriile de Artă în perioada cuprinsă între 22 iulie şi 10 august, cât rămân lucrările aici.

       Hugo Mărăcineanu, care este şi expozant, a făcut oficiile de gazdă la vernisaj, din partea Filialei Brăila a UAPR, preşedintele acesteia scenograful Gheorghe Mosorescu – de asemenea expozant – neputând fi prezent. Ceilalţi expozanţi brăileni sunt Nicolina Mitu, Ionel Radu, Cristian Radu, Constantin Boer-Dondoş, Angelica Moscu Deacu, Teodora Constantinescu, Radu Pencea.

      Ceilalţi expozanţi sunt din Bucureşti – cei mai mulţi, de unde este membru UAPR şi curatorul, la secţia de Pictură – dar şi din Băileşti, Bucur, Buzău, Constanţa, Craiova, Giurgiu, Iaşi, Simeria, Suceava, Tulcea, Vâlcea, dar şi din Chişinău – capitala Republicii Moldova, Montreal – Canada, Roma – Italia.

      “Artiştii fac parte din generaţii diferite, abordează apa în viziuni diferite, de la hiperrealism la suprarealism şi până la viziunea abstractă, apelând la tehnici diverse pentru a da frîu liber imaginaţiei, realizând lucrări de pictură, grafică, dar şi sculpturi în marmură, bronz, lemn, precum şi tehtile. Cromatica aleasă de expozanţi variază dela gri la albastrul apei şi al cerului”, precizează Dan Tudor Truică în catalogul expoziţiei – din care nu lipsesc imagini de la celelalte expoziţii şi nici toate numele artiştilor prezenţi cu lucrări pe simeze. De asemenea, alte imagini şi foarte multe lucrări pot fi admirate pe web la adresa http://truicart.ning.com/   – aici aveţi şi alte imagini ale expoziţiei (de unde am preluat şi eu…), plus alte informaţii.

        Demn de menţiont este şi faptul că tânărul curator are sprijin de la Liga Navală Română, Careul Tineretului – reprezentată de sculptorul Laurenţiu Macarie, iar la Brăila Filiala locală a Ligii Navale – reprezentantă de comandorul (r) Alexandru Istrate – a fost, de asemenea, de ajutor în organizarea expoziţiei, împreună cu Filiala Brăila a UAPR. Să ne amintim şi că Alexandru Istrate este un pasionat al artei… puzzle, lucrările în acest sens – unele de mari dimensiuni – fiind expuse la sediul Marinei brăilene, dar şi în faţa publicului, în anii trecuţi, la Cercul Militar Brăila (n.aut. Şi care, din nefericire, a încetat să mai funcţioneze în regimul cunoscut ca urmare a schimbării proprietarului clădirii… ). Un alt ajutor, extrem de important, a avenit de la FanCurier – firma asigurând gratuit transportul lucrărilor în localităţile de pe traseul itinerării. Chiar dacă nu au dorit să se implice, ba chiar – aşa cum a amintit artistul curator – a reprezentanţi ai UAPR au făcut critici deloc nesimnificative la şedinţa din anului trecut, la Bucureşti, sigla UAPR a rămas pe afişele Salonului naţional pentru că, apreciază Dan Truică, filialele locale şi artiştii plastici nu sunt ale vreunei bănci, ci fac parte din structura care încă girează o anume calitate şi un statut în domeniu.

       Până acum, itinerariul amplei şi interesantei expoziţii a cuprins Drobeta Turnu Severin – fiind prezentă la Muzeul Regiunilor “Porţile de fier” între 14 mai şi 5 iunie, la Giurgiu – găzduită la Muzeul Judeţean “Teohari Antonescu” şi Centrul Cultural “Ion Vinea” între 7 iunie şi 22 iunie, la Constanţa – găzduită la Muzeul Marinei şi Cercul Militar între 22 iunie şi 4 iulie, la Mangalia – Cercul Militar, 6 – 20 iulie.

       Următoarele popasuri ale expoziţiei vor fi la TulceaBiblioteca Judeţeană “Panait Cerna” şi Casa de Cultură a Sindicatelor între 12 şi 29 august, SulinaGaleriile Primăriei şi Muzeul Farului, între 1 şi 18 septembrie, CălăraşiMuzeulDunării de Jos”, Protoierie, Foaierul “Barbu Ştierbei” din Prefectură în perioada 21 septembrie – 13 octombrie.  Bucureştiul va fi ultimul popas, lucrările urmând să fie expuse la Muzeul municipiului Bucureşti (Palatul Şuţu) şi Cercul Militar Naţional între 1 noiembrie şi 10 noiembrie.

      Pentru toate acesta, ori our şi simplu din curiozitatea de a urmări arta plastică, modernă  şi în modernitate, merită – cred, sper – să intraţi al Galeriile de Artă, mai ales că nu vă costă nimic! Iar Frumuseţea, Inteligenţa, Creaţia din câte ştiu, nu au făcut rău nimănui!

2 comentarii

  1. apreciez in primul rand munca ta ! iti multumesc in numele L.N.R. filiala br.! momente frumoase ptr . cunoscatori .participare laudabila .il consider un succes.

    • sunt de acord cu cele spuse de dumneavoastra. bravo!~!!!!!!


Comments RSS

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.