Festivalul „Darclee”, bucuria competiţiei de calibru la Brăila – un spectacol muzical pe măsura aşteptărilor în deschidere


* Mezzosoprana Carmen Topciu a fost ovaţionată de concetăţeni după recitalul susţinut * Un juriu prestigios, prezidat de Nicolae Herlea, va urmări cu atenţie şi profesionalism prestaţia celor peste 180 de concurenţi * Întâlnirile cu public vor demonstra, cu siguranţă, că tinerii interpreţi din ţară şi străinătate merită cu prisosinţă încrederea investită în viitorul marii muzici

        Brăilenii, şi nu doar ei, s-au grăbit să fie prezenţi – numărul lor fiind cu mult capacitatea Sălii Mari a Teatrului dramatic „Maria Filotti” (fostul Teatru „Rally” unde a debutat Hariclea Darclee) – în prima seară a Festivalului-Concurs Internaţional de Canto „Hariclea Darclee”. Astfel, data de 27 iulie 2010 se înscrie ca o pagină deosebită în calendarul manifestării aflate la o ediţie jubiliară – a 15-a de la prima întâlnire a tinerilor interpreţi cu publicul brăilean şi cu maestra care le îndrumă cu pasiune şi spirit critic paşii, soprana Mariana Nicolesco – şi în anul când se împlinesc 150 ani de la naşterea sopranei Harciclea Darclee, interpreta primă a unor roluri de excepţie din creaţia lui Puccini, Catalani, Mascagni. Ca şi în anii trecuţi, au fost tipărite caiete-program cuprinzând atât datele de desfăşurare a competiţie, cât şi fotografii ale Haricleei Darclee, imagini din celelalte ediţii cu tinerii concurenţi – mulţi deja invitaţi pe marile scene ale lumii, cu roluri deosebite, îndreptându-se spre succes.

         Cum evenimentul impunea, la festivitatea de deschidere au fost prezenţi şi prefectul Dumitru Popa, primarul municipiului Aurel Gabriel Simionescu, dar şi Înaltpreasfinţia Sa, dr. Casian Crăciun – Arhiepiscopul „Dunării de Jos”. Şi pentru concurenţi mai ales, cuvântul arhiereului s-a dovedit plin de înaltă emoţie spirituală, IPS Casian ţinând să sublinieze faptul că muzica desfiinţează graniţele, atât cele lumeşti, geografice, dar şi cele legate de credinţe – la Brăila sosind concurenţi cu diferite opţiuni religioase, de la mahomedanism şi catolicism la budism ori protestantism. Cei trei au stat pe scenă, împreună cu Mariana Nicolesco până când soprana – neobosită pe parcursul manifestării, dornică să-şi împărtăşească experienţa tinerilor dotaţi cu voci extraordinare şi cărora le este utilă doar exersarea şi munca asiduă – a dat citire cuvântului de deschidere – pe care îl aveţi aici cuvant deschidere Fest Darclee 2010.

         „Celebrăm împreună până pe 8 august, marea artă a cântului, aducând cu infinită smerenie şi cu cel mai pur entuziasm omagiul nostru memoriei marii soprane Hariclea Darclée, născută cu 150 de ani în urmă aici, la Brăila. Şi sărbătorim totodată 15 ani de când Concursul de Canto, Festivalul ce-i poartă numele şi Cursurile de Măiestrie Artistică Master Classes reunesc pe această scenă talente dintre cele mai promiţătoare, voci dintre cele mai frumoase, vocaţii dintre cele mai sigure, în căutarea cheilor misterioase ale artei sacre a cântului. Nu mai puţin de 1.700 de tineri artişti din 47 de ţări s-au înscris până acum la manifestările noastre, aderând la idealurile de adevăr şi de perfecţiune pe care le perpetuăm. Mulţi dintre cei care au avut aici prima şansă de formare şi de afirmare cântă azi pe scene naţionale şi internaţionale. Brăila e astfel o capitală a cântului, care ne oferă şi în acest an binecunoscuta ei ospitalitate. Cazul Haricleei Darclée e unic în analele muzicii de operă. Timp de 30 de ani în mod indiscutabil prima soprană a lumii, căreia compozitorii din prima generaţie postverdiană, veriştii în primul rând, i-au dedicat nu mai puţin de 13 opere”, a afirmat soprana Mariana Nicolesco – preşedinte de onoare al juriului.

       De asemenea, Mariana Nicolesco a dat citire şi cuvântul transmis de preşedintele României Traian Băsescu, sub auspiciile instituţiei prezidenţiale derulându-se de fiecare dată concursul internaţional de la Brăila. Reamintesc aici organizatorii, aşa cum sunt menţionaţi şi în caietul-program: Fundaţia „Darclee”, Fundaţia Internaţională Ateneul Român, Ministerul Culturii, Primăria Brăila, Consiliul Local Municipal Brăila, Consiliul Judeţean Brăila, Prefectura Brăila, Centgrul de Ctreaţie Brăila.

       În acest an, juriul competiţiei este prezidat de Nicolae Herlea şi cuprinde, ca membri, personalităţi din lumea internaţională a marii muzici: italianul Marco Balderi – cel care conduce şi Orchestra festivalului, criticul muzical francez Jacques Fournier, dirijorul italian Claudio Gallina, germanul Clauspeter Koscielny – editorul revistei „Orpheus”, baritonul Stanislaw Daniel Kotlinski din Polonia, muzicologul medic foniatru dr. Stephan Poen din Israel – care şi-a serbat în 27 iulie şi ziua de naştere, în aplauzele călduroase ale celor prezenţi, Dieter Topp din Germania – preşedinte al Forumului Cultural European, instituţie care a oferit Marianei Nicolesco Premiul  „Medalia Europei” pentru calitatea de mentor a tinerei generaţii.

        Tot în această primă seară s-a tras la sorţi intrarea tinerilor solişti în concurs, Mariana Nicolesco reuşind să detensioneze situaţia prin remarci şi dialoguri amuzante, pregătindu-i deja pe emoţionaţii concurenţi cu impostaţia, ţinuta şi expresivitatea necesare scenei. Am audiat cu această ocazie expresii de prezentare în limbile rusă, greacă, spaniolă, italiană, coreană, germană, georgiană, armeană şi nu numai, soprana dorind să-i audă pe tinerii solişti prezentându-se în limba natală, dar mai ales – aşa cum am subliniat – să ăi ajute să uite din emoţii, să treacă peste ele.

        Nu în ultimul rând, seara a fost una de spectacol muzica, pe scena unde a debutat în 1881 Hariclea Darclee fiind aplaudaţi mezzosoprana brăileancă Carmen Elena Topciu – ovaţionată de concetăţeni după prestaţia cu arii din Gluck, Mozart, Bellini, Massenet, Ponchielli, Rossini, dar soprana Luiza Fatyol, tenorul Cristian Mogoşan într-o arie din „Gemma di Vergy” de Donizetti. La pian a fost Ioana Maxim.

       Reamintesc celor interesaţi că intrarea la întâlnirile cu public se face pe bază de invitaţii care pot fi obţinute – în limita locurile disponibile. de la organizatori, Fundaţia „Darclee”, telefon 0239/ 627.777.

        Programul este atractiv şi merită urmărit live – după cum am menţionat, la Teatrul „Maria Filotti”:  31 iulie – conferinţa „Darclee pe sceenel lumii” susţinută de dr. Stephan Poen, 1 august – două recitaluri deosebite cu invitaţi din Germania şi cu pianistul Matei Varga, 3 şi 4 august – etapa a treia din concurs, 6 august – opera bufă „Don Pasquale” de Donizetti, acompaniază Orchestra Festivalului Darclee condusă de Marco Balderi, 8 august – Gala Laureaţilor. De asemenea, merită cu prisosinţă prezenţa la Celebrarea Darclee – spectacolul de la Esplanada Dunării, din 7 august, când vor fi interpretate arii pe acre şi Darclee le-a cântat la vremea sa; participă şi Corul Filarmonicii  „George Enescu” dirijat de Iosif Ion Prunner.

       Am scris  (aut. Armanda FILIPINE) şi aici https://brailachirei.wordpress.com/2010/07/20/in-curand-festivalul-concurs-%e2%80%9cdarclee%e2%80%9d-un-program-atractiv-in-cinstea-celebrei-soprane-nascute-la-braila-la-150-ani-de-la-nastere/  despre manifestare.

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.