Festivalul-Concurs Internaţional de Canto ”Hariclea Darclée” – un imn închinat vieţii. Premii pentru 29 concurenţi din 12 ţări


Fiecare dintre cei 29 de laureaţi, dar şi membrii juriului, alţi invitaţi, au primit Moneda Darclée * Concertul final şi Gala Laureaţilor a fost urmărită din nou de înalţi oaspeţi, IPS dr. Casian aflându-se împreună cu aceştia * Costurile manifestării au fost acoperite atât de cele 24 milioane lei alocate de Consiliul Local Brăila, cât şi sponsori şi concurenţi * Primarul Brăilei apreciază, la fel ca pasionaţii genului, că impactul mediatic al festivalului aduec un plus în imaginea urbei 

       Finalul Festivalului-Concurs Internaţional de Canto „Hariclea Darclée”  de la Brăila a oferit, în seara de duminică – 8 august, un spectacol de o strălucire aparte. Şi fiecare dintre cei 29 de premianţi ai ediţiei jubiliare a competiţiei a demonstrat, prin interpretarea de excepţie a ariilor pregătite în acest sens, că răsplata primită este meritată şi că în viitor le sunt favorabile şansele de reuşită pe oricare din importantele scene ale lumii în domeniul liric.

Un absolvent de la „Bălcescu”,  sponsor al unui premiu important în festival

       Astfel, doi concurenţi au obţinut Marele Premiu Darclée acordat de Banca Naţională a României – care a emis şi cele 1.000 de Monede Darclée cu prilejul manifestării brăilene şi din care au fost oferite câte un exemplar laureaţilor, juriului, altor invitaţi –  premiile revenind baritonului Alvaro Lozano Gutierrez din Spania şi sopranei românce Edith Borsos. Criticul de artă Radu Varia a înmânat distincţiile – diplomele şi medaliile aurite, adresând şi salutul academicianului Mugur Isărescu – guvernatorului BNR – şi admiraţia sa faţă de Festivalul „Darclée” şi organizatorii lui.  Tânărul pianist Matei Varga (aveţi pagina lui web pe „Brăila Chirei”) a primit de asemenea Moneda Darclée, dar şi scriitorul Réne Seghers, laureaţii celorlalte ediţii ale festivalului între ei şi brăileanca Elena Carmen Topciu.

                Premii I au fost acordate, din partea Luxten România, tenorului român Cristian Mogoşan, mezzosopranei Sanja Djurdjevic din Serbia şi baritonul Alexei Lavrov din Rusia – excelente voci, de asemenea. Din multitudinea de premii se cuvin menţionate şi cele de pe treapta a doua a podiumului, mai cu seamă pentru că sponsorul lor este Jean Boghici – patronul unei importante galerii de artă din Rio de Janeiro, absolvent al liceului brăilean „Nicolae Bălcescu”. Laureaţii premiului doi sunt sopranele Valentina Naforniţă din Republica Moldova, Veronica Anuşca şi Iulia Dan din România. De asemenea, s-au acordat multe alte premii unor tineri din România, Republica Moldova, Australia, Rusia, Polonia, Letonia, Armenia, China, Germania şi Statele Unite ale Americii după cum urmează: trei Premii III din partea Prinţului Dimitrie Sturza pentru soprana româncă Adela Zaharia, baritonul Bogdan Baciu (pe care l-am admirat şi în „Don Pasquale”), sopranei românce Luiza Fatyol (şi ea cu o prestaţie excelntă în „Don Pasquale”); patru Premii de Excelenţă din partea ING România – contratenorului Russell Harcourt din Australia, sopranei Anna Kiseleva din Rusia, bas-baritonului Iurie Maimescu din Republica Moldova, sopranei românce Iulia Surdu; şase Premii Speciale ale Juriului pentru baritonul Krzysztof Caban din Polonia, soprana româncă Daniela Păcurar, tenorul român Ovidiu Daniel, soprana Inga Slubovska din Letonia, baritonul Mamuka Tepnadze din Georgia, mezzosoprana Baoyi Bi din China; şase Premii ale Fundaţiei „Darclée” – din donaţia Soniei Fromescu – pentru tenorul Igor Ţurcan din Republica Moldova, soprana Melanie Campbell din SUA, tenorul Fausto Hermann Reinhart din Germania (fiind de origine ţigănească, el a ţinut să amintească importanţa nediscriminării), soprana Nadejda Cerchez din Republica Moldova (a cărei voce şi interpretare, dar şi aria aleasă…, a stârnit ropot de aplauze), bas-baritornul român Dan Cristian Hodrea, soprana Ji Hye Kim din Coreea; două Premii pentru „Cel mai Tânăr Interpret”  din partea Băncii Comerciale Române, Banca pentru Locuinţe pentru Mary Movsisyan din Armenia şi basul român Leonard Bernad, premii tinereţii fiind înmânate de Gabriela Luca – director regional Sud-Est. La invitaţia maestrei Mariana Nicolesco, majoritatea dintre premianţi au interpretat şi fragmente muzicale tradiţionale din aţărilew de baştină, ne-au împărtăşit secvenţe din biografia lor; aşa, parcă am fost şi mai apropiaţi de cei care pleacă fericiţi de festivalul brăilean.

Foto: Alvaro Lozano Gutierrez şi Edith Borsos, laureaţii Marelui Premiu Darclée şi Mariana Nicolesco

        În cuvântul său, soprana Mariana Nicolesco – preşedintele de onoare al juriului internaţional – a ţinut să reamintească celor prezenţi importanţa covârşitoare a Haricleei Darclée a evoluţia artei cântului, soprana născută acum 150 ani la Brăila fiind un reper pe toţi cei care doresc să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului din punct de vedere interpretativ şi să rămână în inimile publicului.

         Aurel Gabriel Simionescu – primarul municipiului Brăila, prezent aproape integral pe durata întregii manifestări „în limita timpului disponibil”, după cum ne-a mărturisit, a subliniat că efortul financiar al Primăriei şi Consiliului Local Municipal Brăila – în valoare de 2,4 miliarde lei şi sumele de la sponsorii doamnei Mariana Nicolesco sunt relativ modeste faţă de ecoul uriaş pe care Festivalul „Darclée” îl produce în ţară şi în întreaga lume. „Este drept că atragem acum atenţia, la modul pozitiv, arătând lumii că România are talente care merită privite, promovate, iar Brăila se distinge din acest punct de vedere la fel ca oraşele cu mare tradiţie în acest sens. În plus, toţi cei care au sosit în urbea natală a celebrei Hariclea Darclée au avut ocazia să ne admire oraşul, să contribuie la promovarea imaginii sale, au achiziţionat diverse produse din magazinele noastre, au consumat alte produse din sfera serviciilor”, a afirmat Aurel Simionescu.

        Foto: cei 29 de laureaţi ai ediţiei jubiliare a Festivalului-Concurs “Darclée” împreună cu maestra Mariana Nicolesco

           IPS Casian, despre „vocaţia internaţională a acestei zone…”

      Prezent şi la finalul manifestării, Înaltpreasfinţia Sa dr. Casian Crăciun – Arhiepiscopul „Dunării de Jos” – a urmărit spectacolul de gală din loja oficială unde s-a aflat alături de Nicolae Herlea – preşedintele juriului, Stephan Poen – membru al juriului, a cărui conferinţă despre calităţile şi muzicalitatea Haricleei Darclee ne-a încântat întruna din seri, dar şi împreună cu Aurel Gabriel Simionescu – primarul municipiului Brăila – şi Aurora Simionescu – celebra sa fiică cu doctorat în fizică cuantică, binecunoscută lumii ştiinţifice – şi nu numai – pentru recenta descoperire referitoare la o parte necunoscută (tema cercetării a fost materia lipsă…) până atunci din Univers.

        „Prestigiul pe care 150 de ani îl oferă zonei natale marea Hariclea Darclée… Iată cum uneori oamenii, prin timp, pot susţine oraşele şi ţările. Hariclea Darclée uneşte întotdeauna pe marii iubitori de muzică. S-a văzut aici, din toate continentele aproape ale lumii, o simfonie deosebită. Oamenii sunt mult mai apropiaţi, oamenii sunt mult mai buni, oamenii sunt mult mai adevăraţi atunci când închină vieţii lor un imn cum au fost aceste zile Darclée la Brăila. Este un imn al vocaţiei internaţionale a acestei zone, prin oamenii ei minunaţi. Bine ar fi să preţuim mult mai mult oamenii de spirit, oamenii de suflet, oamenii de cultură, de artă. Cultura poate face mult mai mult decât ne putem închipui”, a precizat IPS Casian la ieşirea din sala de spectacol, la rugămintea mea (n.aut. Armanda Filipine – autorul acestei relatări şi a tuturor textelor din „Brăila Chirei”, ) – când încă vibrau ecourile uralelor şi aplauzelor de la finele impresionantei manifestări muzicale.

          Merită de asemenea subliniate, şi reamintite, căldura şi dragostea pe care le-au arătat membrii publicului, unii sosiţi special în acest sens din Galaţi, alţii din alte judeţe şi din străinătate, la celelalte două seri de final: opera  „Don Pasquale” de Donizetti în care au evoluat laureaţi ai efstivalului şi concurenţi ai acestei ediţii acompaniaţi de minunata Orchestră a Festivalului condusă de Marco Balderi, dar şi seara de sâmbătă, 7 august, de pe Faleza Dunării. Atunci au fost interpretate, împreună cu Corul Filarmonicii „George Enescu” condus de Iosif Ion Prunner şi Orchestra Festivalului Darcle, în aer liber – şi zona de la Esplanadă a fost umplută la refuz de public – arii, coruri şi momente orchestrale din opere cărora Hariclea Darclée le-a dat strălucirea prin impresionanta sa voce despre care dau seamă toţi care au audiat-o la vremea sa.

         Pe scena dramaticului brăilean, la finalul Galei laureaţilor unul dintre frumoasele coşuri cu flori primite de Mariana Nicolesco a fost de la preşedintele Traian Băsescu – oferit prin intermediul Instituţiei Prefectului Brăilei. Veronica Macri a urcat pe scenă pentru a traduce în realitate gestul (credem că nu doar unul de curtoazie, ci şi de real respect pentru festivalul brăilean).

          Concurenţii premiaţi, soprana Mariana Nicolesco şi publicul au intonat la final „Brindisi” din opera „La Traviata” de Verdi, devenit emblematic pentru Festivalul-Concurs Internaţional de Canto „Hariclea Darclée”  – manifestarea ce reuneşte iubitorii muzicii din doi în doi ani la Brăila.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.