“Un grătar bun este un grătar curat” – mesajul transmis în pădurea Lacu Sărat de voluntarii MaiMultVerde care au ecologizat zona


        Brăilenii au avut sâmbătă, 21 august, un sprijin deosebit în activitatea de ecologizare – nu îndeajuns de bine pusă la punct, trebuie să recunoaştem… – în voluntarii de la Asociaţia MaiMultVerde (mai multe date despre organismul neguvernamental, inclusiv proiectele desfăşurate, pe www.maimultverde.ro – adresa site-ului se va regăsi permanent şi pe “Brăila Chirei”). Astfel, în pădurea Lacu Sărat u fost nu mai puţin de 30 de tineri voluntari care au strâns 60 de saci de resturi şi gunoaie în cadrul unei acţiuni din Proiectul „Grătar Curat 2010” pe care MaiMultVerde îl derulează în colaborare cu Golden Brau (firma face parte din portofoliul companiei Heineken România, berea cu acelaşi nume fiind premiată cu şase medalii de aur la prestigioasa competiţie Monde Selection din Bruxelles). Sacii au fost la final preluaţi de agenţii locali de salubritate. La acţiune au participat şi reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Brăila.

       După cum subliniază Ema Macovei – Asistent comunicare la MaiMultVerde – mesajul transmis picnicarilor a fost acela de responsabilizare şi curăţenie, mai precis „Un grătar bun este un grătar curat”. O activitate similiară va avea loc în proiect la Snagov, întro altă zi de sâmbătă, pe 28 august.  

        „<Grătar curat 2010> este un proiect de conştientizare şi responsabilizare demarat de Asociaţia MaiMultVerde şi Golden Brau. Până la finalul lunii august, voluntarii MaiMultVerde şi reprezentanţii Golden Brau desfăşoară activităţi de conştientizare şi curăţenie în zone de picnic din toată ţara. Este cunoscut faptul că în urma activităţilor de picnic rămân cantităţi impresionante de gunoi, iar eforturile autorităţilor şi organizaţiilor de mediu nu sunt suficiente pentru a păstra aceste zone de petrecere a timpului liber curate. Astfel, proiectul <Grătar curat 2010> îşi propune să informeze şi responsabilizeze participanţii la picnic despre importanţa păstrării curăţeniei în aceste zone. Până acum, în proiect au mai avut loc acţiuni similare în judeţul Argeş la Valea Vâlsanului, în Bucureşti – Pădurea Snagov, la Cluj-Napoca în Pădurea Făget, la Râmnicu Vâlcea – Baraj Nord, în judeţul Hunedoara la Lacul Cinciş, în judeţul Constanţa la Popas Fântâniţa, în judeţul Gorj la Cheile Sohodolului şi în judeţul Dolj – în Pădurea Bucovat, la Arad – în Pădurea Ceala, la Bacău – Parcul Gherăieşti, zone foarte cunoscute de petrecere a timpului liber. In cadrul acestor actiuni s-au implicat 375 de voluntari care au adunat peste 16 tone de gunoaie”, precizează Ema Macovei.

         Proiectul „Gratar curat 2010” se încheie pe 28 august, la Snagov. La fiecare acţiune participă voluntari MaiMultVerde şi reprezentanţi Golden Brau care împart saci de gunoaie participaţilor la picnic, explică importanţa păstrării curăţeniei în zonele naturale şi adună gunoaiele. În zonele unde acest lucru e posibil, prin parteneriate cu autorităţile locale s-au colectat selectiv deşeurile: plastic, hârtie şi sticla, ulterior acestea fiind valorificate de firmele de salubritate locale.

      „Dincolo de latura culinară, grătarul are puternice trăsături rituale şi sociale. Unii nu s-au ferit să îi dea şi o faţă politică, dar noi ne încăpăţânăm să-l recomandăm cu garnitură ecologică. Reţeta unui gratar curat este simplă: achiziţionarea unor ingrediente, pe cât posibil, locale, nu doar carne, ci şi legume, veselă şi tacâmuri de carton sau lemn şi saci menajeri pentru resturi şi, la final, o vizită la containerele pentru colectarea selectivă a deşeurilor. Astfel, la sfârşitul zilei senzaţia de saţietate va fi acompaniată de un sentiment de mulţumire”, este de părere Doru Mitrana – director executiv Asociaţia MaiMultVerde.

        Anamaria Bogdan – Manager comunicare la MaiMultVerde – ne oferă, în rezumat, câteva date despre MaiMultVerde: organizaţia neguvernamentală, nonprofit şi de protecţie a mediului, are misiunea de a construi o nouă cultură a voluntariatului pentru mediu în România. În primii doi ani de funcţionare, 2008 şi 2009, MaiMultVerde a lucrat cu peste 11.000 de voluntari, a plantat 383.700 puieţi, a strâns 262 de tone de deşeuri, a deschis primul centru de închiriat biciclete din Bucureşti – Cicloteque, a derulat două campanii naţionale de informare şi educaşie şi a organizat prima gală de strângere de fonduri pentru proiecte de mediu – Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde în primii doi ani a depăşit 1.800.000 euro,  fondurile fiind obţinute din sponsorizări oferite de marile companii din România.

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.