Jocuri politice ale opoziţiei în administraţia de la Brăila. Înlăturarea oamenilor puterii din CJ şi CLM


* Caz, se pare unic în ţară, în ambele organisme de conducere ale judeţului şi municipiului Brăila au fost votate hotărâri prin care sunt eliminaţi din funcţii Giana Maria Pătraşcu şi Stănel Necula, vicepreşedintele CJ şi viceprimarul municipiului, ambii membrii ai partidului aflat la putere la nivel central * Propunerile în acest sens au venit de la grupuri de consilieri * Pentru ca votul să iasă cum s-a dorit, consilierii PSD au făcut front comun cu cei ai PNL şi PC

         S-a spus în câteva rânduri că Brăila postdecembristă devenise „roşie”, aluzie deloc străvezie la culoarea Partidului Social Democrat (PSD) ai cărui candidaţi – la nivel local – au fost preferaţi în alegeri atât de locuitorii judeţului, dar şi de cei ai municipiului. Acum, situaţia se poate rezuma în aceeaşi termeni date fiind rezultatele votului în cazul a două proiecte de hotărâri în Consiliul Judeţean (CJ) Brăila şi în Consiliul Local Municipal (CLM) Brăila. Practic, în şedinţele ordinare ale celor două organisme administrative s-a votat înlăturarea din funcţii a vicepreşedintelui CJ Giana Maria Pătraşcu şi a viceprimarului Stănel Ionel Necula, ambii membrii ai Partidului Democrat Liberal (PDL).

        Pentru acest demers s-a apelat la soluţia democratică a utilizării dorinţei şi votului majorităţii. În ambele consilii s-au aliat consilierii PSD cu cei ai Partidului Naţional Liberal (PNL) şi ai Partidului Conservator (PC), aceştia propunând excluderile menţionate, diferenţa constând în faptul că la CJ consilierii democrat-liberali nu au introdus buletinele de vot în urnă. Finalul a fost acelaşi: s-a votat, cu majoritate, înlăturarea reprezentanţilor puterii. Giana Pătraşcu a declarat că va uza de atributele justiţiei pentru a-şi face dreptate pentru că nu există, din punctul său de vedere, motivaţie pentru acest demers.

        Motivaţia îndepărtării celor doi reprezentanţi ai puterii din CJ şi CLM este, cel puţin în documentele ataşate proiectelor de hotărâre, una doar de formă – în conformitate cu reglementările Legii nr. 215 din 2001 şi ale statutului aleşilor locali. Nu se explică, în clar, dacă cei doi s-au făcut vinovaţi de ceva în faţa electoratului. Doar că aşa se ajunge la rezultatul pe îl prevedeau unii politicieni după ce, în CJ Brăila mai ales, mai multe proiecte de hotărâre nu au trecut la vot – între ele şi cel referitor la construirea podului peste Dunăre.

        Chiar dacă Prefectura va ataca sau nu cele două hotărâri, deocamdată se poate spune că la Brăila opoziţia politică a obţinut un scor foarte bun, reuşind să zdruncine serios scaunul puterii. Dacă amintim şi faptul că Giana Pătraşcu – fost preşedinte interimar al PDL local –  este mâna dreaptă a lui Gabriel Sandu – ministrul Comunicaţiilor, fost deputat de Brăila, artizan alături de Theodor Stolojan în formarea PDL la nivel naţional – atunci se înţelege miza şi dimensiunea situaţiei.

        Propuneri în vederea înlocuirii celor doi se vor concretiza  la şedinţele din luna septembrie ale CJ şi CLM Brăila.

        Conform rezultatului oferit de scorul electoral de la ultimele alegeri, la Brăila conducerile judeţului şi municipiului se află în mâna opoziţiei.  Gheorghe Bunea Stancu – liderul PSD local – este şi preşedintele Consiliului Judeţean, iar ex-senatorul Aurel Gabriel Simionescu – preşedinte executiv al organizaţiei judeţene PSD – a devenit primarul municipiului Brăila.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.