O nouă deviză pentru Şcoala Tichileşti: „Eşti Verde, eşti câştigător”


* Echipa Verde, înscrisă la prima ediţie a Concursului naţional „Şcoli pentru un viitor verde”, a obţinut locul III şi a primit, recent, premiul la gala organizată la Bucureşti

        Şcoala cu clasele I-VIII Tichileşti, condusă de prof. Nicoleta Dincă – director – şi Florena Urse – director adjunct – s-a înscris (în anul trecut şcolar) cu Echipă Verde la Concursului naţional „Şcoli pentru un viitor verde”. Şi bine a făcut, pentru că a obţinut locul III la secţiunea „Terra Magazin” pentru gimanzii şi licee (au fost încă două secţiuni – „Pipo” pentru preşcolari şi „Doxi” pentru elevii din ciclul primar). Un locul trei pe ţară, din 2.315 de echipaje câte au fost în total – 40.000 de elevi şi 7.000 de cadre didactice din 1.400 de unităţi şcolare, după cum afirmă organizatorii pe site-ul competiţiei http://scolipentruunviitorverde.ro/ – este cu siguranţă meritoriu. Şi felicitări se cuvine să primească atât cele două doamne directoare, dar şi învăţătoarea Mărioara Tudor – membre ale echipei de concurs, precum şi elevii din Echipa Verde: Daniela Gavrilă, Steluţa Dumitraşcu, Mihaela Puiu, Ştefan Mihai, Ionela Neacşu, Daiana Iacomi, Vasilica Anton, Gabriel Novac, Claudiu CerchiaAlina Postolache – clasa a VII-a şi Marian Băjan, Cristina Zemuşoară, Geanina Soare, Georgiana Novac, Robert Novac, Robert Datcu, Roxana Diaconescu de la a VI-a. Toţi s-au implicat în diverse activităţi – de la plantat copaci până la efectuat curăţenie în spaţii publice – şi au atras alături de ei părinţi, bunici, prieteni, vecini. Au ţinut şi Jurnalul Verde, cum a fost cerinţa regulamentului.

      Şi pe „Brăila Chirei” am relalat aceste activităţi la vrema respectivă – ca să fie exemplu de urmat şi de alţi colegi.

      La recenta festivitate de premiere, mai precis pe 2 octombrie, la Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir” din capitală au participat aproape toţi membrii Echipei Verzi (foto mai jos) şi alţi câştigători din cele, în total, 48 de echipaje premiate

      Ei s-au întâlnit cu reprezentanti din Ministerului Economiei, ai Ministerul Mediului, ai Societăţii de Geografie din România, ai comisiilor de specialitate din Parlamentul României. De asemenea, au audiat prezentarea realizată de Costin Diaconescu – director fondator al Editurii CD Press – care a condus gala. Editura CD Press este unul din organizatorii concursului, alături de Asociaţia Internaţională WWF For  Nature şi Programul Dunăre – Carpaţi.

        Prof. Urse Florena – coordonatorul Echipei Verzi, în prezent cadru didactic la Şcoala „Mihail Sadoveanu” din municipiul Brăila – ne dezvăluie secretul succesului acestui concurs: „Activităţile obligatorii, cu Echipa Verde pe care am coordonat-o, activităţi înscrise în competiţie au cuprins mesaje sensibile cu caracter ecologic, dezvoltate pe originalitate şi creativitate, aşa încât am dorit să realizez educaţie ecologică în şcoală deoarece civilizaţia cu avantajele sale face <datorii’> şi aceste <datorii> modifică neraţional echilibrul ecologic. Comisia de evaluare de la nivel naţional a apreciat activităţile care au ajuns în mintea şi sufletul oamenilor, şi modul de transmitere a mesajului către comunitate. Deşi sunt numeroase activităţile ecologice pe care le-am coordonat, acest concurs a fost o provocare şi rămâne în continuare pentru viitor, deoarece viitorul Terrei este în mâinile noastre, iar mesajul WWF este <verdele este mai mult decât o culoare, este un mod de viaţă>’’.

        S-au primit premii constând în plachete cu însemnul „Şcoală Verde”, diplome şi produse utile actului educaţional, în valoare totală de 7.000 de euro. E mult, e puţin, rămâne să aflăm şi descifrând alte câteva informaţii interesante de pe site-ul amintit mai sus: în cele 4 luni de competiţie, în România s-au plantat 436.616 puieţi, au fost ecologizate 518 zone – parcuri naţionale, faleza Dunării, albii de râu, parcuri dentrologice şi nu numai, s-au adunat şi predat la centre speciale de colectare (n.aut. Păcat că sistemul nu funcţionează şi o mulţime de oameni care ar dori să facă acest lucru nu pot colecta selectiv deşeuri pentru că nu au unde să le predea…) peste 640.000 kg de maculatură, peste 70.000 de pet-uri, peste 9.000 doze de aluminiu…     

       Iată deci câte se pot face cu un singur concurs!

       Încă o dată, felicitări Echipei Verzi de la Şcoala Tichileşti, dar şi celorlalte echipe verzi care s-au implicat întro acţiune atât de benefică mediului, (auto)educaţiei şi comunităţilor.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.