Despre urbanism şi arhitectură – Direcţia pentru Cultură, la simpozion la Mureş


* Evenimentul are loc la Târgu Mureş şi este organizat de Direcţia pentru Cultură şi Muzeul Târgu Mureş în parteneriat cu Academia Română * „Comorile” – lăsate acum în paragină – din Centrul istoric brăilean vor fi prezentate publicului târg-mureşan ca adevărate monumente, cum de altfel şi sunt în realitate

După cum precizează prof. drd. Ana Hărăpescu – directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Brăila – în data de 15 octombrie o delegaţie a instituţiei va participa la Piatra Neamţ la un simpozion având ca tematică evoluţia arhitecturii urbane în perioada interbelică. Subiectul este, din nefericire, unul extrem de sensibil în condiţiile în care vestigiile unei epoci strălucitoare din punctul de vedere ale arhitecturii sunt măturate zilnic de buldozere în capitală, dar şi la noi în oraş. Cu siguranţă, organizatorii au dorit să tragă astfel un semnal de alarmă, nu întâmplător Academia Română îşi trimite la simpozion reprezentanţi dintre specialiştii în domeniu.
Evenimentul, organizat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Mureş, Academia Română şi Muzeul Judeţean Mureş, este programat să aibă loc la Palatul Culturii din Târgu Mureş. Aici, reprezentanţii Brăilei vor prezenta „o lucrare multimedia care va face cunoscută Brăila interbelică drept urbe reprezentativă a evoluţiei oraşelor din această parte a ţării prin unicitatea, originalitatea şi cosmopolitismul patrimoniului său cultural naţional”, după cum se precizează şi pe site-ul Direcţiei pentru Cultură Brăila, întrun comunicat referitor la evenimentul amintit.

Aveţi aici o imagine recentă a fostei Regale din care se observă farmecul clădirilor ridicate la cumpăna ssecolelor XVIII- XIX, dar şi lipsa de interes a proprietarilor, a autorităţilor – de toate nivelele – pentru integritatea „comorilor” (n.aut. Să nu uităm că întreaga zonă – aproape toată fosta Regală, plus Piaţa Traian – este declarată monument istoric, obiectivele sunt pe Lista monumentelor, cu interes deosebit tocmai pentru arhitectură…)
De menţionat, în contextul evenimentului anunţat, este că Direcţia pentru Cultură Mureş este condusă de profesorul şi scriitorul Nicolae Băciuţ, despre care ştim deja că este un prieten al Brăilei, fiind al doilea an consecutiv preşedinte al juriului la Concursul naţional de creaţie literară „Ion Creangă” organizat de şcoala omonimă din municipiul nostru – am scris aici http://brailachirei.wordpress.com/2010/03/04/in-zilele-scolii-%e2%80%9ccreanga%e2%80%9d-%e2%80%93-premierea-unor-concursuri-importante-spectacol-cu-elevi-talentati/
despre concurs. Lista premianţilor a fost publicată şi în revista „Oglinda literară” de la Focşani condusă de Gheorghe Neagu.

Un gând despre „Despre urbanism şi arhitectură – Direcţia pentru Cultură, la simpozion la Mureş”

  1. binevenita interventia spacialistilor pe istoria arhitecturii brailene!
    dar cred ca ar trebui sa dea un raspuns si in ceea ce priveste imobilele ce mai au putin si raman doar in filmul pe catre spun ca l-au realizat! daca nu ei, cine se ocupa de protejarea centrului vechi aflat in mare parte in stare avansata de degradare?
    paote si o discutie asupra noilor proprietari carora le putem zce latifundiari pt. ca isi adaoga imobil dupa imobil la zestea… nu,nu a sotiilor, si nici vreo mostenire de familie, ci rezultat al largii democratii cu aplicatie la fel de larga si in achizitiile de imobile din zona de rezervatie a Brailei! dar, cine citeste, cine ia sama si mai ales cine da sama!
    in rest, salutari dnei Armanda!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.