La Şcoala „Eminescu” – întâlnire în Proiectul „Puterea cuvântului”


Sugestiv intitulat „Puterea cuvântului”, parteneriatul educaţional judeţean la al cărui reuniune am fost invitată luni, 18 octombrie, la Şcoala cu clasele I – VIII „Mihai Eminescu”, este demn de toată atenţia. În primul rând pentru obiectivul său esenţial – atragerea elevilor către carte şi lectură, dar şi pentru anvergura subliniată de organizatori în ansamblul activităţilor programate pe un interval de numai puţin de… şapte ani. Astfel, proiectul s-a deschis în 2003 şi se încheie anul acesta şcolar având ca parteneri şcolile gimnaziale „Eminescu”, „Ion Creangă, „C. S. Aldea”, „Mihai Viteazul”, „Radu Tudoran”, dar şi Grupul Şcolar „Anghel Saligny”.
Întâlnirea de luni a avut ca participanţi cadre didactice din unităţile menţionate şi s-a desfăşurat – sub semnul motto-ului „Cartea, fereastră spre lumină” – ca o adevărată lecţie demonstrativă cu tema „Modalităţi de stimulare a lecturii”. Astfel, au fost aduse argumente din activităţi derulate cu acelaşi scop.

Prof. dr. Ana Coman de la şcoala gazdă a prezentat aspecte din Proiectul educaţional „Biblioteca vie” derulat la clasa a V-a F şi care are drept mobil sprijinirea elevilor din clasa de excelenţă, copiii care provin din mediul rural şi sunt cazaţi la internat, astfel încât aceştia să aibă o bibliotecă acolo. Chiar a doua zi, marţi – 19 octombrie, era programată încă o vizită la internat cu scopul de a se mai efectua o nouă donaţie de carte şi mobilier aferent către copiii din clasa respectivă, acum a VI-a. Ana Coman ne-a povestit că biblioteca „vie” este realizată numai din donaţii – de la copiii din clasa a VI-a unde este dirigintă, de la domnia sa şi de la prieteni, iar efectul proiedtului este unul demn de toată bucuria: „Copiii şi-au dezvoltat o adevărată activitate de bibliotecă; au ales, din rândul lor, un bibliotecar, ţin evidenţa foarte serios a cărţilor şi chiar citesc. Au dat şi nume bibliotecii – Jules Verne”.
Un alt proiect dat exemplu la reuniune a fost „Lecţia pe mai multe voci”, derulat de prof. Marioara Bălan la clasa a VI-a A unde este diriginte. Am putut urmări şi imagini, cu elevii – între ei, cu dezinvoltură ca şi alţi colegi, de altfel, Andreea Dumitraşcu, George Moroianu – care au dramatizat în variantă proprie schiţe de I. L. Caragiale şi au interpretat în faţa colegilor ca nişte adevăraţi actori. Activitatea a făcut parte din proiect, la fel ca şi exerciţiile de imaginaţie ori concursul „Panait Istrati – 75 ani de la moarte”. Marioara Bălan a exemplificat efortul de atragere a tinerilor către lectură şi cu alte activităţi: sesiune de referate despre scriitorii brăileni, exerciţii de imaginaţie, recomandări ale unor cărţi făcute chiar de elevi către colegii lor.

Nu în ultimul rând, au fost prezentate reviste la care elevii îşi aduc o importantă contribuţie, ca în „Constelaţia 23” – a cărei denumire aduce aminte de fosta denumire a şcolii gazdă, dar şi gazetele „Coridoarele şcolii, ecouri ale claselor” şi „Excelenţa 23” care ilustrează, pe holurile Şcolii „Eminescu” atât punctele de vedere ale elevilor cât şi performanţa lor.
Prezentă la întâlnire ca şi colega de cancelarie Steluţa Gherghinoiu, prof. Evelina Dumitraşcu – directorul Şcolii „Eminescu” – a ţinut să precizeze că efortul susţinut al cadrelor didactice dă roade, mai ales că părinţii sunt tot mai ocupaţi. Totuşi, merită subliniat că acolo unde familia se ocupă serios de copii, performanţele şcolare sunt şi mai vizibile, aşa că se cuvine ca familia să ţină cont de acest aspect.
Activitatea s-a dovedit una demnă de povestit, ca un exemplu de bune practici ce au motive întemeiate să fie replicate şi în alte spaţii, în alte şcoli. Şi dacă aţi fost destul de atenţi, cu siguranţă, stimaţi prieteni şi cititori, veţi găsi modalităţi să mergeţi la internatul Colegiului Tehnic ”Edmond Nicolau” unde sunt cazaţi copiii de la clasa de excelenţă cu daruri în cărţi pentru biblioteca lor care îi ajută să fie mai puţin singuri aici, la oraş.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.