Colocviu internaţional de arheologie funerară la Muzeul Brăilei


În zilele de 22, 23 şi 24 octombrie, Muzeul Brăilei este gazda unui colocviu internaţional la care participă cercetători din Cehia, Grecia, Polonia, Republica Moldova, Serbia, Ucraina şi din ţara noastră. Intitulat sugestiv „Armamentul şi echipamentul de luptă sau paradă – însemne ale prestigiului statutului social în mormintele din epocile bronzului şi fierului”, evenimentul reuneşte pentru a treia oară la Brăila specialiştii în domeniu.
Comunicările dezvoltă detaliile tematice atât din punct de vedere cronologic şi cultural, dar şi geografic – din zona Niprului şi a Mării Negre până la Marea Mediterană şi Marea Nordului. Se demonstrat astfel, mai cu seamă în societăţile pe care le considerăm pe nedrept „necivilizate”, că moartea poate reflecta cu precizie şi în amănunt viaţa, concreteţe de care civilizaţia modernă are parte din ce în ce mai puţin. Practic, cele mai analizate aspecte sunt poziţia mobilierului funerar în morminte, echipamentul şi armamentul de luptă, modul în care mobilierul funerar reflectă statutul defunctului în societate. De asemenea, este programată şi o masă rotundă cu tema „Monumentele funerare – importante vestigii istorice: legislaţie, realitate şi perspective de cercetare şi protecţie”.
Este al 12-lea colocviu internaţional de acest gen, el concretizându-se şi întrun volum ce va fi publicat la Editura Istros – a Muzeului gazdă, cuprinzând toate cele 13 lucrări realizate de 19 cercetători. Aproape toate cele 12 reuniuni despre arheologia funerară, desfăşurare pe parcursul a 17 ani, au avut loc în România şi doar unul a avut loc în Bulgaria; ele s-au derulat sub egida Asociaţiei de Studii pentru Arheologie Funerară şi a Comisiei 30 a Uniunii Internaţionale de studii Preistorice şi Protoistorice. În ambele structuri dr. Valeriu Sîrbu – director adjunct la Muzeul Brăilei – deţine poziţia de preşedinte.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.