Elevii de la SAM Tichileşti, în activitate la Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” prin Proiectul „Cartea este cel mai tăcut şi constant prieten”


Niciun loc nu este mai important pentru educaţie, imediat după familie, decât şcoala; iar atunci când aici sunt şi elevi care s-au cam întrecut cu “gluma” – cum sunt cei care frecventează cursurile Şcolii de Arte şi Meserii (SAM) Tichileşti – atunci lucrurile au un final mult mai fericit. În aceşti termini se poate interpreta, cu certitudine, activităţile din Proiectul educaţional “Cartea este cel mai tăcut şi constant prieten” pe care SAM Tichileşti îl derulează în parteneriat cu alte şapte şcoli, scopul lui fiind acela de a-i determina pe elevi să iubească cartea şi mai ales lectura.
Coordonator de proiect este prof. Cristina Elena Moraru, directorul SAM Tichileşti – Camelia Ionelia Enache – fiind, de asemenea, reprezentat al şcolii în proiect. Pentru buna desfăşurare a acestuia s-a încheiat un acord de parteneriat şi cu Penitenciarul de Minori şi Tineri Tichileşti, deoarece elevii de la SAM Tichileşti sunt persoane private de libertate.

Prima activitate s-a derulat, pe 28 octombrie, la Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati” din municipiul Brăila, tinerii vizitând instituţia şi primind a serie de informaţii despre locul unde poţi să fii prietenul cărţii fără să te coste decât consumul propriului… timp. Elevii de la SAM Tichileşti care s-au implicat în prima activitate au fost foarte impresionaţi şi de mediul unei biblioteci, dar şi de interesul celorlalţi elevi participanţi la acest proiect, confirmă prof. psihopedagog Mihaela Pleşca – deopotrivă şi consilier cu imaginea la SAM Tichileşti.

“Prin intermediul acestui parteneriat doresc să îi învăţ pe elevii mei să privească cartea ca pe un minunat şi statornic om, ca pe o cămară cu multe provizii, să îi familiarizez cu manifestările cultural-artistice cum ar fi şezătoare literară, concursurile pe teme literare, expoziţiile, vizitele la Biblioteca Judeţeană Panait Istrati“, sunt precizările oferite de Cristina Moraru – profesor de limba şi literatura română.

Spre exemplificarea exigenţelor iniţiatorilor, enunţ aici şi obiectivele proiectului al cărui parcurs temporal este durata anului şcolar 2010-2011. Astfel, pentru elevi sunt ţintite: îmbogăţirea universului de cunoaştere, dezvoltarea şi cultivarea creativităţii literar–artistice, îmbogăţirea cunoştintelor cu privire la viaţa şi opera scriitorilor, dezvoltarea interesului pentru lectura unor texte variate şi pentru procurarea cărtilor adecvate vârstei, integrarea persoanelor private de libertate.
Pentru profesorii implicaţi în proiect au fost stabilite, de asemenea, obiective: planificarea, organizarea şi desfăşurarea unor activităţi comune materializate prin vizite reciproce, concursuri literare, vizionarea CD-urilor, recitari de poezie, spectacole; relaţionarea pozitivă şi constructivă în rândul cadrelor didactice, dar mai ales în rândul elevilor care se află în diverse situaţii de învăţare.

În context, se cuvine să subliniez faptul că dascălii de la SAM Tichileşti îi ajută pe tineri să fie cât mai aproape de normalitatea şcolară. Un semnal pozitiv a fost, astfel, participarea a două echipaje formate din câte trei elevi la Concursul „Vreau să fiu jurnalist” organizat de SAM Movila Miresii, tinerii răspunzând foarte bine la provocările competiţiei unde am onoarea de a fi partener fidel (n.aut. Semnatara acestor rânduri, dar şi a întregului cuprins din site-ul „Brăila Chirei”, de altfel), încă de la prima ediţie de acum patru ani.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.