Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, în plin proces de modernizare


* Programele Consiliului Judeţean au condus la achiziţionarea unei aparaturi performante, moderne, situaţie ce va conduce şi la creşterea numărului de medici * Se va amenaja, în premieră, un centru de tratare totală a glaucomului cum nu există încă în ţară * Conform reprezentanţilor conducerii, unitatea va atrage şi pacienţi şi din alte judeţe

Noile reglementări în materie sanitară, precum şi trecerea unităţilor spitaliceşti în administrare locală au condus la modificări şi în Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila. Astfel, se vor mai efectua concedieri în următoarea perioadă, dar vor avea loc şi angajări pe măsură ce programele de modenizare puse în practică de Consiliul Judeţean (CJ) Brăila devin realitate. Aşa cum au fost prezentate lucrurile la recenta conferinţă de presă, în care au fost prezenţi managerul Rodica Sin, medicul primar Mihail Iugulescu – director medical – şi Nicu Filote – secretarul CJ, după cele 28 de posturi reduse încă din vară vor mai fi concediate încă 28 de persoane şi posibil alte 10-20, astfel încât să se încadreze cu salarizarea la procentul de 70 la sută din cheltuielile totale ale spitalului. Dar, în momentul în care vor fi finalizate programele de investiţii se va proceda la angajarea de medici, numai pe segmentul anestezie/ terapie intensivă fiind nevoie de vreo 10-11 medici, iar pe sectorul imagistică şi radiologie de asemenea mai sunt necesari în schema de personal încă 6-7 medici.

Cu siguranţă, spitalul – care a preluat ceva datorii (51 miliarde lei vechi, reprezentând taxe şi impozite, către Finanaţele Publice şi alte 28 miliarde lei vechi către furnizori, angajaţi) – are încă de rezolvat problema financiară, dar programele finanţate de la bugetul CJ Brăila aduc un plus de siguranţă şi speranţa că se va mări plaja de asiguraţi, crescând astfel sumele de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Tot printr-un program de investiţii al CJ penru secţia ORL a spitalului, de 90.000 euro, se va realiza în premieră un centru de tratare integrală a glaucomului, pacienţii nemaifiind nevoiţi să se deplaseze în acest scop în diferite spitale şi centre situate în diferite zone ale ţării.

Investigaţii medicale la cererea pacienţilor

La acest moment, în Spitalul de Urgenţă Brăila se pot efectua nu numai tratament în ambulatoriu (prin internare), ci şi analize la cererea pacienţilor – cu trimitere de la medicul de familie, pentru care se plăteşte o sumă rezonabilă (dacă spitalul depăşeşte suma contractată lunar cu CJAS) – respectiv investigaţii de maximă importanţă pentru stabilirea unui diagnostic, unele pentru care pacienţii plecau înainte în alte localităţi. Acum, pot apela cu încredere la computerul tomograf – pentru radiografii craniene, de torace ori de abdomen (şi nu numai), dar şi la aparatul litotreptor de mare performanţă aflat în grija medicului Anatoli Grecu, la osteodensiomentrul care permite investigaţii endocrinologice, în osteoporoză etc. Lista cu preţuri o aveţi la finele acestui material.

Atât menagerul Rodica Sin, cât şi directorul medical Mihail Iugulescu au ţinut să menţioneze, la conferinţă, deosebitul sprijin al CJ Brăila, întrucât toată aparatura modernă menţionată, de ultimă generaţie, a fost achiziţionată prin programe de investiţii ale CJ, la iniţiativa ordonatorului principal de credite în fruntea căruia se află preşedintele Gheorghe Bunea Stancu.

Măsuri speciale pentru îmbunătăţirea condiţiilor spitaliceşti

Faptul că se vor mai produce concedieri, ori modificări de statut – unele infirmiere vor fi invitate să rămână pe post de îngrijitoare – acestea se fac numai cu propunerea Consiliului de Adminstraţie, singurul în măsură să ia hotărâri. Ideea este, aşa cum au susţinut ei prezenţi la conferinţă, ca pacienţii să fie serviţi conform necesităţillor. Spre exemplu, a dat asigurări Rodica Sin, se vor introduce măsuri deosebite – caietul de reclamaţii, apartaură de supraveghere video – astfel încât să se poată evita situaţiile în care personalul medical s-ar comporta inadecvat. De asemenea, se iau măsuri pentru aprovizionarea cu medicamente şi evitarea lipsurilor de acets gen din farmacia spitalului. La acest din urmă capitol există un vid legislativ, în sensul în care – aşa cum a precizat medicul Mihail Iugulescu – nu există un barem clar al medicaţiei pentru pacintul asigurat, după cum nu există nici interdicţie pentru tratarea în ambulatoriu (în spital) a pacienţillor neasiguraţi: de aici apar discrepanţe în buget, dar nici nu se produc situaţii în care este cineva refuzat.
Evident că nu este totul perfect, dar unde e perfecţiune în lume, deci şi în societatea românească? Totul depinde de oameni, şi unii chiar se străduie. Sau dau asigurări în acest sens. Nemulţumirile aduse la cunoştinţa conducerii Spitalului de Urgenţă vor ajuta la remedierea situaţiei, a precizat Rodica Sin, aşa că asumaţi-vă reclamaţiile şi transmiteţi-le la registratura spitalului, dacă acestea vă par întemeiate!

Pentru a vă fi cu adevărat prieten şi un eficace ajutor, prin „Brăila Chirei” vă ofer şi lista preţurilor pentru investigaţii paraclinice lista investigatii Spital Judetean, preturi, investigaţii de care putem beneficia prin simpla trimitere de la medicul de familie, dacă anumite semne apar privind starea sănătăţii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.