* Preşedintele Cătălin Boboc a declarat că prezenţa celor doi în formaţiunea liberală este un câştig, dată fiind experienţa dobândită atât în politică, dar şi administraţia publică * Prin excluderea din PDL, ambii menţionaţi au pierdut şi poziţiile pe care le deţineau în CJ şi primăria municipiului, ca vicepreşedinte şi viceprimar
Conferinţa de presă de joi – 24 februarie 2011 – de la sediul Partidului Naţional Liberal (PNL) Brăila a pus capăt speculaţiilor privind apartenenţa politică a doi membri recent excluşi din Partidul Democrat Liberal (PDL), filiala Brăila, şi anume Giana Maria Pătraşcu – fostă şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) până acum (poziţie ocupată în prezent de liberalul Adrian Neagu Rădulescu) – şi Stănel Necula. Aceasta din urmă a ocupat până în luna ianuarie poziţia de viceprimar al municipiului, funcţie ocupată acum de foarte tânărul liberal Alexandru Dănăilă.
Cătălin Boboc (foto, în stânga sa Stănel Necula, în dreapta Giana Maria Pătraşcu) – preşedintele PNL Brăila – a afirmat că prezenţa celor doi în partid, deocamdată ca membri simpatizanţi în primele trei luni după cum prevăd normele statutare, este un câştig pentru formaţiunea politică liberală date fiind calităţile lor umane, dar şi experienţei căpătate până în prezent atât în administraţie, cât şi în politică.
Faptul că excluderea celor doi din PDL a concis cu mutaţii destul de interesante în filiala partidului aflat la guvernare (la Brăila, însă, aşa cum se ştie, opoziţia a câştigat detaşat!) dar despre care nu discutăm aici, a produs reîntoarcerea Gianei Pătraşcu la liberali, aşa cum de altfel a şi recunoscut. Situaţia nu poate fi catalogată ca traseism politic, Giana Pătraşcu nefăcând altceva decât să păstreze contactul cu lumea politică după ce colegii de la celălalt partid au decis că nu le mai este de folos şi, mai mult decât atât, îi încurcă – altfel nu ar fi votat cu uşurinţă excluderea lor. Apartenenţa la ApR, partid absorbit în PNL şi mai apoi prezenţa în PDL au fost pentru Giana Pătraşcu un traseu firesc, sinonim cu mersul celor două formaţiuni menţionate. Personal, Giana Pătraşcu se consideră un om de dreapta, aşa că la PNL va fi omul potrivit, cum se spune, la licul potrivit şi chiar are de gând să ofere cât mai mult din cunoştinţele şi experienţa dobândite.
În ceea ce-l priveşte pe Stănel Necula, acesta a declarat că s-a gândit că merită să fie de folos în continuare concetăţenilor, şi că nu face acest gest din raţiuni de calcul material ori de altă natură, cel puţin deocamdată PNL neavând ce oferi în compensaţie. Nici în cazul său nu se pune problema că ar fi traseism politic, apartenenţa sa iniţială la Partidul Conservator – în alianţă cu PSD mai apoi – neavând darul să schimbe cu ceva liberalismul lăuntric de care se simte guvernat.
Cu siguranţă, PDL-iştii brăileni au simţit în Giana Pătraşcu – omul de încredere al deputatului şi ex-ministrului Gabriel Sandu, unul din artizanii la nivel naţional al PDL-ului – şi în Stănel Necula adversari extrem de „periculoşi”, altfel de ce ar fi recurs la o măsură atât de radicală cum este excluderea? Vom vedea ce au de câştigat; deocamdată, au stricat un echilibru administrativ în plan local, CJ şi Primăria fiind nevoite să aleagă alţi doi oameni care să-i înlocuiască în funcţiile din care PDL i-a „obligat” să plece. Este cel puţin interesant acest comportament pentru un partid aflat la putere şi care, aşa cum ştim, la Brăila nu are nici măcar pe hârtie această… poziţie de lider.