La Şcoala „Vlaicu Vodă”, activitate în Proiectul naţional „Sfinţi creştini – modele de viaţă”


* De această dată elevii au onorat memoria Sfântului Haralambie, au mers la Biserica „Sf. Constantin şi Elena” care a găzduit până în 2007 moaştele sfântului

Activitatea aferentă lunii februarie din cadrul Proiectului educaţional naţional „Sfinţi creştini – modele de viaţă” s-a desfăşurat la Şcoala cu clasele I-VIII „Vlaicu Vodă” din municipiul Brăila, în seara zilei de 24 februarie 2011, având ca model pe Sf. Haralambie. Reamintesc aici echipa de cadre didactice implicate în proiect: prof. Mirela Carmen Rusen – directorul şcolii, institutoarele Elena Poitaşu şi Camelia Ion, Constantina Soare.

Povestea activităţii, una extrem de animată, ca de obicei de altfel, ne este prezenată de prof. Constantina Soare – coordonator al proiectului din partea şcolii.

Potrivit regulamentului proiectului, în fiecare lună elevii celor şase echipe – a Pictorilor, a Desenatorilor, a Creatorilor, a Actorilor, a Artizanilor şi a Cercetătorilor – îşi prezintă realizările. Fiecare echipă este introdusă de un moment al animatorilor, care prezintă cântece vocal-instrumentale, momente umoristice, dansuri moderne şi nu numai. Modelul religios al lunii a fost Sfântul Sfinţit Mucenic Haralambie, sărbătorit la data de 10 februarie. Chiar dacă nu are o zi de prăznuire naţională, ci doar locală, am ales să-l cinstim pe acest sfânt, deoarece oraşul nostru are o legătură spirituală cu acesta. Până în vara anului 2007, la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Brăila s-au aflat Sfintele moaşte ale Sfântului Haralambie, acesta fiind al doilea hram al bisericii.
Elevii de la clasele II-VII implicaţi în proiect au desenat, au pictat, au realizat colaje, au compus rugăciuni şi rebusuri, toate acestea în cinstea Sfântului Mucenic Haralambie, care a pătimit în anul 202 d. Hr. Echipa Actorilor a prezentat o scenetă, iar Echipa Cercetătorilor a adus înaintea publicului informaţii selectate şi prelucrate, ambele inspirate din viaţa Sfântului Mucenic Haralambie, izbăvitor de boala ciumei.Titlul de „Cea mai bună echipă” a lunii februarie a fost obţinut de Echipa Artizanilor care a realizat un colaj ce îl reprezintă pe Sfântul Haralambie ca biruitor al ciumei. Clasamentul ediţiei arată astfel: Premiul I – Echipa Actorilor (foto), Premiul al II-lea – Echipa Desenatorilor, Premiul al III-lea – Echipa Cercetătorilor. Cea mai bună echipă de animatori a fost desemnată echipe animatorilor de la Echipa Pictorilor, care au prezentat un dans modern.
Informaţii detaliate, ilustrate de fotografii şi filme, sunt postate pe blogul proiectului: http://www.scoli.lacasuriortodoxe.org .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.