Teatru-forum la Liceul Pedagogic: “Open Minds” despre pericolul etnobotanicelor


Când copiii şi tinerii joacă teatru, adulţii trebuie să fie extrem de atenţi pentru că în subtext, ei spun foarte multe despre aşteptări, năzuinţe, dileme şi probleme. Dar mai este o situaţie în care adulţii se cuvine să dea atenţie teatrului şi tinerilor actori, şi anume atunci când această formulă are de la început sensul de “lecţie”. Cu atât mai mult, în acest context lumea maturilor ar fi necesar să ia aminte şi să acţioneze în consecinţă!

Cam în acest stil se poate rezuma ideea de bază a proiectului de teatru-forum care se desfăşoară la Liceul Pedagogic “D. P. Perpessicius” Brăila, un parteneriat cu Penitenciarul pentru Minori şi Tineri (PMT) Tichileşti şi Centrul Special pentru Educaţie Incluzivă. Coordonatori ai proiectului sunt profesorii Iuliana Moşescu, Mădălina Teodorescu, Marioara Novac de la Pedagogic şi Iulian Moşescu de la PMT, dar “pionii” de bază sunt elevii actori, ei fiind şi cei acre au realizat, pas cu pas, textul piesei.

Prima reprezentare a spectacolului de teatru-forum a avut loc joi, 24 martie 2011, începand cu ora ora 12.30, în sala de sport a Liceului Pedagogic. Trupa de teatru “Open Minds” a sustinut spectacolul în faţa colegilor, dar şi a unui grup de tineri de la PMT sosiţi împreună cu profesori şi pedagogi, acestora alăturându-li-se şi Ionel Dincă – purtător de cuvânt la PMT. Subiectul piesei a fost ales de elevii actori, deopotrivă scenarişti – aşa cum am subliniat, lupta împotriva consumului de etnobotanice, un adevărat flagel al vremurilor actuale şi care face victime reale în rândul elevilor, al studenţilor şi altor tineri.

Dacă la început, până s-au aşezat confortabil cei din audienţă, actorii au dovedit comportament emotiv, în momentul când “gongul” a dat semnalul începerii piesei au devenit alerţi, atenţi la cele ce au de spus şi au dovedit că se pot comporta aidoma actorilor de profesie. Dezinvolţi, expresivi, pătimaşi pe alocuri, tinerii artişti au meritat din plin aplauzele călduroase şi ovaţiile de la final.

Trupa “Open Minds” a Liceului Pedagogic are următoarea componență:
Lucian Băcanu, Cornelia Ceamă, Mihai Cotoi, Cătălin Genes, Georgiana Ionescu, Iuliana Ionescu, Cristina Neacșu, Elena Negulescu, Diana Partenie, Loredana Simion, Mihai Șogor, Mihaela Tudor, Mihaela Țuțuianu, Mihaela Vlad.

Toți elevii sunt din clasa a X-a B, profil Filologie, diriginte prof. Marioara Novac.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.