La Şcoala “Cuza”, proiect şi simpozion interjudeţean „Paştele la români – păstrarea obiceiurilor şi tradiţiilor autentice”


Face cinste mediului instructiv şcolar iniţiativa de a promova valorile autentice, tradiţia şi obiceiurile populare – mai ales acum, în vremurile tulburi ale unui postmodernism sălbatec, în care regulile par să fie altele decât cele ale normei calitative şi ale bunului simţ. În acest context înscriu şi iniţiativa Şcolii cu clasele I – VIII “Al. I. Cuza” din municipiul Brăila de a desfăşura Simpozionul interjudeţean „Paştele la români – păstrarea obiceiurilor şi tradiţiilor autentice”, rezultat al unui proiect omonim derulat în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Brăila. Scopul proiectului derivă din însuşi titlul său, ales de echipa de coordonatori din care fac parte profesorii Petre Enache şi Florica Teodor, respectiv directorul şi directorul adjunct al şcolii, prof. Roxana Jipa, institutor Mirela Cireaşă, învăţătoarea Emilia Trifan (in foto, de la stânga, Emilia Trifan, Roxana Jipa şi Mirela Cireaşă) – de altfel, o echipă cunoscută şi din alte proiecte derulate la nivelul Şcolii „Cuza”.

A fost prima ediţie anul acesta, simpozionul având loc pe 7 aprilie 2011, în sala de festivităţi a şcolii unde au fost prezenţi cam 30 de profesori şi învăţători. Principalele subiecte ale reuniunii au fost secţiunile de comunicări ştiinţifice – referate (la această secţiune au fost 50 de lucrări participante) şi prezentări Power-Point (10 în total înscrise) din proiect. Dintre referate s-au evidenţiat câteva şi anume cele prezentate de prof. Mariana Şerbănescu de la Şcoala Şuţeşti, învăţătoarea Rodica Vlad de la Şcoala gazdă „Cuza”, institutor Marioara Dediu de la Şcoala Cuza”, prof. Gicuţa Caragaţă de la Şcoala Baldovineşti. La Power- Point-uri au fost apreciate în special cele ale grupului de cadre didactice de la SAM Şuţeşti şi ale elevilor de la Şcoala Stăncuţa. De asemenea, un material care a suscitat interesul audienţei a fost şi cel al Palatului Copiilor Timişoara, dar şi un film documentar despre Putna realizat de preotul Iulian Vasile de la Neamţ.

La fel de interesantă s-a dovedit şi introducerea realizată de preotul Ştefan Gheorghe (în imagine) de la Biserica „Sf. Parascheva” din apropierea şcolii gazdă, din parohia căreia face parte, de altfel şi unul din partenerii la proiect. Bucuria de a fi împreună la un simpozion care aduce un aer de poveste cu miros de pască şi cozonac, ca în copilărie, a fost împlinită de încântarea şi atmosfera duhovnicească pe care a instaurat-o discursul părintelui Ştefan, la fel de hâtru şi de pilduitor ca atunci când desfăşoară ore de religie cu copiii în sfântul lăcaş din imediata apropiere a Pieţei Concordia.

Proiectul a presupus şi desfăşurarea unor expoziţii cu tematică pascală şi cu participare interjudeţeană incluse în Concursul „Tradiţii, obiceiuri şi meşteşuguri pascale din diferite zone ale ţării”, una dintre ele fiind vernisată chiar la simpozion. Alte expoziţii au fost deschise la Biserica Sf. Parascheva” şi la sediul Casei Corpului Didactic (CCD) Brăila. Au fost expuse lucrările de desen, pictură, colaje, felicitări, icoane, ouă încondeiate de la cei 410 concurenţi.

Proiectul s-a bucurat de participarea a 400 de elevi şi 100 de cadre didactice din toată ţara, parteneriatul cu ISJ Brăila, CCD Brăila şi Parohia „Sf. Parascheva” fiind unul reuşit. De asemenea, organizatorii doresc să mulţumească şi pirn intermediul publicaţiei „Brăila Chiei” altor prieteni care şi-au oferit cu generozitate sprijinul, şi anume familiei Sigmund şi Cecilia Hennric, familiei Tudorel şi Georgeta Anton, dar şi comitetului parohial, preoţilor de la Biserica Sf. „Parascheva”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.