Expoziţie în memoria Emiliei Dumitrescu, la Muzeul Brăilei


* Sunt expuse la Galeria “Gh. Naum” lucrări ale regretatei artistei sub genericul “Tipologii artistice din ultima jumătate de secol”, laolaltă cu lucrări ale unor colegi de generaţie

          

Dr. Maria Stoica – şef Secţie Artă la Muzeul Brăilei – ne aminteşte că pe 31 iulie 2011 se împlinesc 90 de ani de la naşterea Emiliei Dumitrescu (1921 – 2005), “cea mai importantă personalitate din domeniul artelor care a trăit la Brăila în ultima jumătate a secolului trecut şi unul dintre cei mai mari gravori români ai epocii”. Cu acest prile, Muzeul Brăilei prezintă la Galeria “Gh. Naum” – cu intrare din Calea Galaţi – expoziţia temporară de pictură numită “Tipologii artistice din ultima jumătate a secolului trecut” şi dedicată aniversării zilei de naştere a Emiliei Dumitrescu. Aici, publicul are ocazia să admire – începând, deci, cu 31 iulie – o selecţie de 29 tablouri din colecţia muzeului brăilean semnate de nume mari ale picturii contemporane româneşti, majoritatea din generaţia Emiliei Dumitrescu: Ion Pacea, Gheorghe Şaru, Wanda Sachelarie, Paul Gherasim, Ion Bitzan, Ion Gheorghiu, Rodica Pandele, Ion Sălişteanu, Constantin Piliuţă, Sanda Şărămăt. Expoziţia va fi deschisă până la sfârşitul lunii august.

          “Opera sa se constituie într-un capitol de referinţă în istoria gravurii contemporane, toate muzeele de artă din România deţinând, în patrimoniul lor, lucrări semnate de Emilia Dumitrescu. A fost un artist talentat, cult, îndrăgostit de oraşul natal şi de împrejurimile sale. Pentru redarea acestora s-a aflat mereu în căutarea celor mai potrivite mijloace de exprimare, alternând tehnicile gravurii cu desenul, acuarela, monotipul sau pictura. Din anul 2000, când a fost donată, opera Emiliei Dumitrescu se află la Muzeul Brăilei. Între 2000 şi 2005 ea a fost expusă, la iniţiativa lui Anton Lungu, atunci primar al Brăilei, în clădirea, monument istoric, de pe strada I. L. Caragiale nr. 3. În acest an aniversar (pentru muzeul brăilean), 2011, la 10 mai s-a redeschis într-un spaţiu nou, construit din fondurile alocate de Consiliul Judeţean Brăila, expoziţia permanentă de pictură, Emilia DumitrescuPeisaj în ţinutul de legendă, iar ca modul complementar al expoziţiei a fost reconstituit, cu piesele originale, interiorul atelierului în care a lucrat artista.”, subliniază Maria Stoica în comunicatul-invitaţie pentru expoziţia in memoriam. Accesul în expoziţie este gratuit.

          Personal, am avut privilegiul să discut de câteva ori cu Emilia Dumitrescu (foto mai sus, din 2002, arhiva foto a Muzeului) şi îmi amintesc cum îi plăcea să-şi transfere prezentul în vremurile fericite pentru profesia şi arta sa, marea sa dragoste în fond – Pictura, când încă mai era intact – şi divin – spaţiul Bălţii Brăilei unde mergea să schiţeze peisaje şi să le suprindă mai apoi pe pânză. Vorbea despre natură cu o veneraţie pe care nu prea o mai regăsim astăzi, nici la artişti, nici măcar la cei care se ocupă de protecţia mediului, dar acesta este alt subiect… Voiam doar să vă spun că singurul mod în care o putem comemora la modul fericit este să onorăm invitaţia muzeală, împărtăşindu-ne din bucuria creaţiei plastice aşa cum Emilia Dumitrescu „oficia” în viaţă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.