O nouă ediţie a Cursurilor de măiestrie artistică ”Master Classes” cu Mariana Nicolesco, la Brăila


* Evenimentul întregeşte fericit, cum deja se cunoaşte, competiţia internaţională de canto “Hariclea Darclée” organizată în urbea natală a artistei născută aici, pe malul Dunării, acum un veac şi jumătate

   Aşa cum bine se ştie, şi a devenit o mândrie pentru Brăila, Festivalul-Concurs Internaţional de Canto “Hariclea Darclée” (sigla în stânga) se întregeşte armonios şi sprijină conturarea carierelor tinerelor solişti cu un eveniment la fel de important, respectiv Cursurile de măiestrie artistică “Master Classes” oferite de soprana Mariana Nicolesco (foto dreapta). Acestea au loc în perioada 1 – 6 august 2011 la teatrul dramatic brăilean (astăzi “Maria Filotti”), iar cei interesaţi de participarea la spectacolele din ultimele zile pot solicita invitaţii de la organizatori.

Evident că tinerii interpreţi au fost atraşi şi notorietarea concursului de canto, despre care şi cei din public mai puţin familiarizaţi cu marea muzică au avut şansa să afle mai mult şi să se împărtăţescă din bucuria concertelor organizate pe Esplanada Dunării. Ediţia din 2010 a competiţiei a marcat cei 150 de ani de la naşterea legendarei Hariclea Darclée – prima Tosca, născută la Brăila într-o fericită zi de 10 iunie – iar acum, la “Master Classes”, avem din nou ocazia să întâlnim tineri talentaţi pe care şi acest evenimente îi va propulsa, cu siguranţă, spre scenele lumii. Vă pot da exemple de solişti pe care i-am aplaudat la Brăila şi acum concertează cu succes în ţări cu tradiţie în domeniu şi cu public pe măsură, cum sunt Tiberius Simu, Florin Cezar Ouatu, Bogdan Mihai, Zoltan Nagy ca să mă limitez doar la câteva nume, cum spuneam.

“Peste 60 de tinere talente lirice din România, din Republica Moldova, din Statele Unite, Spania, Rusia, din China şi din Armenia se reunesc la Brăila în prima săptămână a lui august pentru a lua parte la Cursurile de Măiestrie Artistică Master Classes. Ocazie extraordinară pentru fiecare dintre ei de a se depăşi pe sine, de a-şi crea noi punţi spre sferele înalte ale artei cântului şi de a se pregăti pentru ediţia 2012 a Marelui Concurs închinat memoriei Haricleei Darclée. Această exaltantă experienţă şi-a revelat mereu însemnătatea, nu numai în cadrul competiţiei de la Brăila, ci şi cu fiecare succes al tinerilor artişti în spectacole şi concerte din ţară şi din străinătate. În continuarea unei importante tradiţii de aprofundare a trăirilor exprimate de vocea umană prin arta cântului, Stephan Poen – medic foniatru şi doctor în muzicologie – va conferenţia despre Mariana Nicolesco în universul lui Franz Liszt la aniversarea a 200 de ani de la naşterea acestuia, şi al lui Gustav Mahler la 100 de ani de la trecerea sa în eternitate. Prilej de-a analiza modalităţile de metamorfozare a dificultăţilor interpretative în virtuţi expresive de neuitat. Conferinţa va fi urmată de un Recital al talentelor reunite la aceste Cursuri de Măiestrie Artistică”, se precizează în comunicatul transmis de organizatori prin intermediul Fundaţiei “Darclée”.

Cu ocazia Concertului de Gală – Master Class din finalul cursurilor de măiestrie artistică Mariana Nicolesco va decerna Medalia Darclée sopranei Lucia Stănescu “pentru distinsa carieră şi pentru strălucirea performanţelor sale în repertoriul verist”, şi sopranei Magdalena Cononovici “pentru memorabilele sale interpretări ale marilor roluri dramatice, de la Mozart la Puccini şi de la Verdi la Wagner”, cum anunţă organizatorii. De altfel, astfel de premieri au mai avut loc pe scena brăileană, Mariana Nicolesco şi organizatorii oferind cu generozitate distincţii unor personalităţi ale scenei lirice româneşti.

Organizarea evenimentului este asumată de Fundaţia Darclée, Fundaţia Internaţională Ateneul Român, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Consiliul Local Municipal şi Primăria Brăila, Teatrul „Maria Filotti” gazdă,  Consiliul Judeţean şi Centrul de Creaţie Brăila.

Reclame

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.