Voluntari brăileni în proiectul „Grătar curat 2011” au spus ”Nu” gunoaielor din pădurea Lacu-Sărat


Asociația „MaiMultVerde” și „Golden Brau” au continuat acțiunile de curățenie și de informare a cetățenilor la Brăila, în pădurea Lacu-Sărat, acolo unde oamenii vin la aer liber, la scăldat și la un grătar. Așa cum deja am prezentat încă din data de 19 august când v-am invitat să deveniți voluntari, duminică – 21 august 2011 – activitatea cuprinsă în Proiectul „Grătar Curat 2011” a completat lista evenimentelor deja derulate la Snagov (Complex Astoria), Iași (Pădurea C.A. Rosetti), Galați (Pădurea Gârboavele), Arad (Pădurea Ceala), Dolj (Pădurea Bucovat).

     Dimineață, la ora 9.00, în fața Colegiului Național ”Gh. Munteanu-Murgoci” (foto stânga) au venit la întâlnirea cu Dana Licsandru – absolventă a Colegiului Național ” Nicolae Bălcescu” și coordonatoare locală  a proiectului, parteneră a echipei de la „MaiMultVerde”, destui tineri, subsemnata – Armanda Filipine – și încă două doamne, semn că la îndemnul de face bine există întotdeauna cineva care răspunde ”prezent”.

De la Colegiul „Bălcescu” au fost cei mai mulţi: Cristian Ştefan Barbu, Elena Ioniţă, Adrian Aramă, Bogdan Ciucă – acum  student, Alexandru Dobre – student ASE, Alexandru Chesaru – student Construcţii. Au mai fost şi Robert Neagu din Spania, Iulian Mihalache de la Liceul Teoretic „Panait Cerna”, Ana Maria Teodorescu, Anca Grăjdan şi Corina Andrei de la „Murgoci”, Victor Roman – student, absolvent la „Cerna”, Marilena Alexandru de la Liceul de Artă „Hariclea Darclee”, Vlad Viorel Vatavu de la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”, Oana Aramă – studentă, Mihai Daniel Mendrino, Alexandra Toader, Ana Constantin de la Liceul Teoretic „Mihail Sebastian”, Raul Dumitraşcu – student la ASE, fost elev la Colegiul Economic „Ion Ghica”.

Au fost cu noi şi prof. Tiţa Tomescu de la Grădiniţa nr. 4, dar şi Elena Buriu – pensionară. Cu toții ne-am echipat cu tricourile și șepcile proiectului (foto dreapta).

De ce i-am menţionat pe toţi, vă întrebaţi… Unu: pentru că merită felicitări, activitatea nefiind una cu profit material-financiar şi nici cu bonusuri în catalog ori în traseul profesional. Doi: tinerii ar trebui să nu uite că participarea la acest gen de activităţi aduce totuşi un câştig, la CV, facultăţile de top fiind atente la menţiunile cu acest caracter al aplicanţilor. Trei: am socializat, ne-am găsit noi prieteni.

     Echipa de la „MaiMultVerde” care s-a deplasat la Brăila şi ne-a făcut bucuria de a vedea împreună cu noi cam ce anume lasă în urmă pasionaţii de picnic a fost alcătuită din Miruna Ralea – manager proiect, Andrei ”Mirel” Mocanu, Alex Stefan, Vasile Ciobanu, Diana Maican şi Ana Constantinescu – fotograf (fotografiile din material îi aparțin, mai puțin primele două).

În finalul activităţii de responsabilizare a picnicarilor şi de curăţenie din pădurea Lacu-Sărat voluntarii „MaiMultVerde” au transmis participanţilor la picnic mesajul „Un grătar bun este un grătar curat” şi au strâns aproximativ 110 de saci de gunoaie. „Voluntarii au împărţit saci de gunoi grataragiilor, le-au explicat importanţa păstrării curăţeniei în zonele naturale şi au adunat gunoaiele lăsate de alţi petrecăreţi în urmă”, a subliniat Anamaria Bogdan – director comunicare la „MaiMultVerde” – în comunicatul de presă care a povestit evenimentul şi altor colegi din media.

Am avut şi un moment de respiro, în jurul prânzului. Tot cam pe atunci Ana Constantin a avut curajul să se înscrie la un concurs organizat de echipa „Golden Brau” – prezentă în zonă din luna mai 2011 iar 21 august fiind ultima zi a campaniei, Team Leader – Geanina Măgeanu, cadru didactic la Şcoala Chiscani şi voluntar la „Golden Brau”. Tânăra noastră colegă de duminică a câştigat locul doi la concursul unde a pregătit mici la grătar, apoi a fugit cu câte unul spre o masă, atentă să nu îl scape dintre cele două beţe (aşa era cerinţa organizatorilor… am încurajat-o şi noi de pe margine!). A fost recompensată cu un şorţ de bucătărie, cu o revistă de rețete şi bere pentru acasă, iar mititeii i-a împărţit bucuroasă cu echipa de voluntari.

Proiectul „Grătar Curat 2011” se va încheia în 4 septembrie 2011 cu o cursă de plute din PET-uri la care vor participa voluntari din cele șase județe. Fiecare echipă, condusă de un coordonator, va construi o plută din PET-urile adunate în cadrul acţiunilor de curăţenie cu care va participa la cursa organizata pe un lac din Bucureşti. I-am pus în legătură pe tinerii brăileni cu prof. Mihai Ţarălungă de la Cercul de Navomodele de la Palatul Copiilor. Pasionatul constructor de nave în miniatură a avut amabilitatea să promită că îşi va întrerupe pentru câteva momente concediul pentru a le oferi tinerilor din echipă sfaturi utile în construcţia plutei.

        „Grătar curat 2011” este un proiect de conştientizare şi responsabilizare a grataragiilor şi picnicarilor derulat de Asociaţia „MaiMultVerde” şi „Golden Brau”. Este cunoscut faptul că în urma activităţilor de grătar şi recreere în natură rămân cantităţi impresionante de gunoi, iar eforturile autorităţilor şi organizatiilor de mediu nu sunt suficiente pentru a păstra curate aceste zone de petrecere a timpului liber. „De ani de zile ecologiştii îi arată cu degetul pe picnicari pentru că lasă în urma lor munţi de gunoaie. Din punct de vedere educativ, valoarea acestei strategii este nulă. Nu vei schimba niciodată pe cineva dacă-l vei face să se simtă inferior. Prin proiectul Grătar curat vrem să ne împrietenim cu picnicarii şi grataragii şi să le arătam că lucrurile pot fi făcute şi altfel, spre binele nostru, al tuturor”, apreciază Dragoş Bucurenci – preşedintele Asociaţiei „MaiMultVerde”. Este perfect adevărat, pentru că noi am auzit de la toţi cei veniţi la un grătar în pădurea Lacu Sărat că au grijă de curăţenie, majoritatea afirmând că au la ei saci de menaj pentru a nu lăsa în urmă gunoaie. Primii pe care i-am întâlnit au fost nişte gălăţeni, familiile Cornel şi Liliana Oancea, Dumitrel şi Maricica Tinu care au spus că vin de ani mulţi aici, pe malul Lacului Sărat, pentru aer şi pentru linişte. Și să știți că am găsit destule obiecte printre gunoaie, de la pături până la furculițe de inox (în foto stânga, Ana m-a suprins tocmai când descopeream tacâmuri abandonate). Oricum trebuie să recunosc și faptul că se cunoaște trecerea lucrătorilor de la Salubritate pe acolo (pe unul l-am văzut chiar în acea zi strângând resturi în sac de plastic), iar așa cum a confirmat Dan Apostol – directorul Direcției de Administrare și Gospodărire Locală (a Primăriei Brăila) – există la final de săptămână, în sezon,  inclusiv toaletă ecologică în zonă.  

Proiectul Grătar Curat este unul din puţinele pentru care rezultate mai bune înseamnă cifre mai mici. Ne dorim ca de la an la an să raportăm o scădere a cantităţii de deşeuri adunate, dar şi o îmbunătăţire semnificativă a aspectului şi calităţii zonelor vizate de activităţile de petrecere a timpului liber. Prin programul Grătar Curat, Golden Brau doreşte să împărtăşească experienţa berii consumate responsabil din toate punctele de vedere. Vrem să oferim cel mai potrivit context pentru savurarea unei beri făcute cu grijă: un grătar curat, într-un mediu primitor”, a declarat Ana-Maria Tasu (Mureşan) – Corporate Relations Manager la Heineken Romania.

„Grătar Curat” este un proiect aflat la a doua ediţie. În anul 2010, peste 400 de voluntari ai Asociaţiei „MaiMultVerde” şi reprezentanţi ai „Golden Brau” s-au implicat în acţiunile de informare şi responsabilizare a ”grataragiilor” şi au adunat 17 tone de gunoaie din zonele
naturale de petrecere a timpului liber.

2 comentarii

  1. Super faina aceasta actiune de ecologizare.

    Ps: Multumesc pentru poza. Chiar nu stiam unde sa gasesc si eu o poza cu mine.

  2. Foarte interesant articolul


Comments RSS

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.