O bucurie de vacanță: simpozion județean “Personalități brăilene de ieri și de azi” la Școala ”Mihai Viteazul”


Școala cu clasele I – VIII “Mihai Viteazul” din municipiul Brăila a fost joi, 25 august 2011, (începând cu ora 10.00) gazda Simpozionului județean cu tema “Personalități brăilene de ieri și de azi”. Activitatea a fost organizată de școala gazdă în parteneriat cu Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Brăila și Casa Corpului Didactic Brăila, cadrele didactice participante având posibilitatea să se înscrie fie prin trimiterea lucrării, fie și cu participare directă. Interesant pentru neinițiați dar îmbucurător pentru toată lumea a fost faptul că și în vacanță profesorii, educatorii și învățătorii cu vocație și drag de copii dau tonul și îi invită, implicit, pe colegi și pe tinerii învățăcei să nu-și întrerupă activitățile de studiu nici pe perioada de vară, vacanța mare nefiind un timp de uitare totală a elementelor
educativ-instructive.

       Personal, deoarece am răspuns cu bucurie invitației sosită din partea prof. Raluca Violeta Marica (foto stânga) – directorul Școlii ”M. Viteazul”, am salutat atât inițiativa și prezența dascălilor în această interesantă activitate de vacanță, cât și foarte utilele materiale care au stat la baza CD-ului (obiectivul final al simpozionului, are ISBN așa că dacă îl vedeți aici Personalitati brailene de ieri si de azi (document PDF, dati click pe denumire și așteptați un pic până se încarcă) este pentru că am acceptul organizatorilor și am considerat că materialele vor putea deveni puncte de atracție la ore, în dialogul cu elevii, așa cum de altfel au intenționat încă de la început inițiatorii proiectului). Cum spuneam, m-au încântat subiectele dezvoltate de participanții la simpozion – despre Ana Aslan, Dumitru Panaitescu Perpessicius, Panait Istrati, Constantin Sandu Aldea, Yannis Xenakis până la contemporani precum scriitorul academician Fănuș Neagu și Constantin Gherghinoiu – profesor și pedagog, directorul Liceului Pedagogic ”Perpessicius”, deopotrivă scriitor și membru în Comitetul Director pe țară al Uniunii Scriitorilor din România.

N. aut. Repet, aveți la dispoziție prin amabilitatea organizatorilor documentul în format PDF; el poate fi îmbunătățit de cei care doresc să fie cât mai exacți, pe de altă parte elevii pot primi amănunte și de la alți specialiști – aveți posibilitatea să invitați spre și mai bună informare pe cei în cauză dintre contempoarnii aleși ca subiect, dar și muzeografi și cercetători de la Muzeul Brăilei și nu numai, persoane care i-au cunoscut pe cei în cauză, autori cu teză ce doctorat care pot vorbi în cunoștință de cauză despre personalități etc. În fine, nu acesta era subiectul poveștii de față, așa că să revin la interesantul simpozion.

       Merită felicitări și realizatorii materialelor: prof. Raluca Violeta Marica cu ”File din istoria oraşului Brăila”, prof. Carmen Elena Guşatu de la Şcoala „Aurel Vlaicu” despre ”Aspecte culturale brăilene din secolul al XIX-lea”,  învățătoarele Florica Mihai  Stanciu și Gica Grigore de la Şcoala ”Mihai Viteazul” cu ”Prezenţe brăilene în spiritualitatea românească”, prof. Mihai Liviu Negoiţă de la Şcoala “Aurel Vlaicu” despre ”Alexandru Popovici – comisarul Portului Brăila în timpul primului război mondial”, prof. Lucia Miron de la Şcoala „C.S. Aldea” despre ”Constantin Sandu Aldea – viaţa şi activitatea (1874-1927)”, prof. Gabriela Caragaţă de la Şcoala „Fănuş Neagu” despre Panait Istrati şi „Ciulinii Bărăganului”, prof. Marioara Popa de la Şcoala ,,Ion Băncilă” cu lucrarea ,,Un Gorki balcanic”, prof. Claudia Mitrea de la Şcoala cu clasele I – VIII Lanurile despre Viaţa şi opera lui Panait Istrati, institutor Daniela Adriana Coteţ de la Şcoala „Mihai Viteazul” despre ”Radu Portocală – un destin în slujba Brăilei, prof. Gianina Măgeanu de la Şcoala cu clasele I-VIII Chiscani despre ”Petre Andrei, un model pentru contemporani”, prof. Gabriela Iaurum de la Şcoala „Mihai Viteazul” despre ”Perpessicius – un destin danubian (1891-1971)”, , prof. Daniela Socol de la Şcoala ’’Al. I. Cuza’’ despre Gheorghe T. Marinescu – inginer şi om de cultură, fondatorul revistei de cultură regională ’’Analele Brăilei’’, prof. Angela Baştiurea de la Şcoala ”Mihai Viteazul” despre Ana Aslan – personalitate a lumii medicale internaţionale, prof. Mirela Crăciun de la Şcoala cu clasele I-VIII Mircea Vodă despre ”Ana Aslan, femeia care a învins bătrâneţea (1897-1988)”, prof. Nicoleta Mocanu de la Şcoala cu clasele I-VIII Cireşu despre personalitatea complexă a lui Iannis Xenakis, prof. Daniela Stroe cu lucrarea ”Mi-aş fi dorit să îl cunosc pe Fănuş Neagu”  (prezentată în variantă primă și la Concursul de creație literară ”Fănuș Neagu” de la școala omonimă, de aici a recunoscut că a pornit și imboldul pentru prezentul simpozion),  învățătoarele Anicuţa Aneta Popa și Antoneta Panfile de la Şcoala “Mihai Viteazul” despre ”Corneliu Ifrim – Proprietar de cuvinte (1940 -2003)”, prof. Silvia Manea de la Şcoala ”Ion Băncilă” despre conferenţiar universitar doctor Vasile Lica, prof. pentru înv. primar Aliana Ionescu de la Şcoala „Mihai Viteazul” despre Constantin Gherghinoiu, prof. Ana Maria Zlăvog de la Colegiul Naţional „Nicolae Bălcescu” despre ”Istoria din suflet. Toader Buculei”, prof. Valentina Iancu de la Liceul Teoretic “Mihail Sebastian” despre ”Brăila – Elogiu şi atitudine, Ghid orientativ pentru Educaţie artistică”.

Nu în ultimul rând, la cea de-a doua secțiune a simpozionului, de creație, s-a înscris Ana Maria Zlăvog cu volumul de poeme ”ANDANTE. CARTEA CU AGATE”.

Dintre cei menționați, au prezentat efectiv lucrările în fața colegilor Daniela Stroe – unul dintre coordonatorii simpozionului (foto dreapta, lângă Raluca Violeta Marica), Lucia Miron, Gabriela Iaurum, Daniela Socol, Mirela Crăciun, Silvia Manea, Aliana Ionescu, Valentina Iancu. Dacă nu era nevoită să plece urgent, și Angela Baștiurea își programase prezintarea lucrării.

 Profesorul Adrian Simion (foto, lângă Raluca Violeta Marica) – inspector de specialitate, membru în comitetul director al simpozionului – a venit să salute adunarea, după care a plecat imediat să se alăture echipei ISJ pentru o ședință de lucru la Colegiul ”Aslan”.

Despre ”Argument, obiective, scopul Simpozionului judeţean „Personalităţi brăilene de ieri şi de azi” a vorbit directorul Raluca Violeta Marica (sufletistul îndemn din Argumentul la cunoașterea personalităților locale poate fi regăsit în CD-ul simpozionului), iar directorul adjunct Cristina Mihalcia (foto dreapta, citind numele participanților din mapa simpozionului) a făcut oficiile de prezentator al fiecărui participant în eveniment.

La final, fiecare participant a primit felicitările organizatorilor prin intermediul Ralucăi Marica, dar și diploma de participare și CD-ul cu lucrările simpozionului.

Sper că va fi apreciat rezultatul muncii acestor inimoși dascăși și, mai mult decât atât, îmi place să cred că demersul lor nu va fi unul singular, lista personalităților fiind mult mai lungă la Brăila.

2 comentarii

  1. felicitari organizatorilor si participantilor!
    as fi participat cu mare placere si nu numai, mai ales ca despre unele dintre personalitatile mentionate m-am ocupat si am si publicat informatii inedite. cred ca cei ce au pregatit materialele au ajuns si la aceste informatii. a;ltele cred ca le-au consemnat din spatiile expozitionale ale muzeului nostru. oricum, abia astept sa ajung la informatia de pe CD-ul mentionat!

    • poate fi accesat direct din pagina Brailei Chirei (click pe documentul PDF… sper ca se deschide pentru toata lumea, la verificarile mele e ok)


Comments RSS

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.