Proiectul pentru ajutoarelor pentru încălzire, criticat de Filiala Brăila a FUAP


Federaţia Uniunea Asociaţiilor de Proprietari (FUAP) Brăila – Liga HABITAT respinge tendinţa de a focaliza ajutoarele doar pe persoanele care au venituri sub un dolar pe zi, ceea ce înseamnă de fapt că România adoptă standarde de protecţie socială similare celor mai sărace state africane, se precizează într-un comunicat semnat de Marian Covache – președintele Filialei Brăila a FUAP.

”Guvernanţii trebuie să ţină cont că, în conformitate cu datele Eurostat, aproape jumătate din populaţia României se află în risc de excluziune sau sărăcie. Proiectul pentru ajutoarelor pentru încălzire a fost elaborat şi lansat spre dezbatere publică foarte târziu având în vedere că  măsurile reglementate vor fi aplicate începând cu luna noiembrie. Pe fondul de raţionalizare a ajutoarelor sociale  (de 3 ani plafoanele au rămas la acelaşi nivel iar preţurile au explodat)  intenţia de a face economii la buget şi de a elimina subvenţia la energie termică nu poate fi acceptată fără o creştere  importantă a ajutoarelor pentru încălzirea locuinţelor. Proiectul aduce în plus doar o tranşă între 615 şi 786 lei cu o compensare de 5%! Adică doar 10 lei pentru suma de 200 de lei de plătit pentru încălzire. Liga HABITAT a cerut
majorarea pragului până la care se acordă ajutoare de căldură şi chiar a fost făcut un proiect prin care acesta creştea la 1.100 de lei. În plus, ar fi trebuit ca până la pragul de venit de 300 de lei compensarea să fie de 100%. Din 300 de lei abia îţi poţi asigura hrana o lună de zile. Considerăm că ajutoarele trebuie să fie acordate în toată perioada în care se furnizează agent termic. Există zone în ţară în care sezonul rece este între 1 octombrie şi 30 aprilie. Solicităm o nouă legislaţie privind acordarea ajutoarelor de încălzire care să fie elaborată în colaborare cu reprezentanţii autorităţilor publice locale, asociaţiilor de proprietari şi organizaţiilor neguvernamentale active în domeniul protecţiei sociale. Această lege trebuie să se bazeze pe evaluări responsabile privind impactul social pe termen scurt şi lung al măsurilor planificate. De asemenea, ţinând cont că, pe termen mediu şi lung, doar măsurile de eficienţă energetică vor dimensiona o factură suportabilă atât pentru cetăţean, cât şi pentru bugetul destinat protecţiei sociale, Federaţia Uniunea Asociaţiilor de Proprietari Brăila – Liga HABITAT propune revizuirea cadrului legal prin consultarea obligatorie şi reală a reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari şi finanţarea corespunzătoare a acestor măsuri”, subliniază Marian Covache.

Pentru o mai bună receptare a datelor legislative, semnatarul comunicatului a transmis redacțiilor și textul270811OUG_caldura Ordonanței de Guvern (click pe document, în format PDF, și îl puteți studia de aici) la care se face referire.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.