Ziua Jandarmeriei Rurale


      La 1 septembrie, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Brăila omagiază 118 ani de la de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale. La sediul Inspectoratului, așa cum ne anunță reprezentanți ai Biroului de Informare și Comunicare al IJJ, se arborează drapelul pe catarg şi se intonează imnul de stat, la această activitate participând personalul instituţiei care nu se află angrenat în misiuni. Începând cu ora 9.00, în cadrul subunităţilor se desfăşoară concursuri sportive, de tenis de masă şi fotbal.

Pagini de istorie a jandarmeriei române

Înfiinţarea unei instituţii stabile, autoritare şi eficiente pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice şi pentru respectarea legilor în mediul rural a constituit opreocupare importantă a conducerii politice şi militare a României către sfârşitul  secolului al XIX-lea. Deoarece structurile specializate existente în anul 1893 nu făceau faţă situaţiei complexe de pe teren, guvernul condus de Lascăr Catargiu promovează în parlament un act legislativ pentru înfiinţarea Gendarmeriei Rurale, act normativ care este promulgat la 30 august 1893 prin Decret Regal şi este publicat în Monitorul Oficial din 1 septembrie al aceluiaşi an. Articolul 1 al legii statuta: Se instituie pentru toată întinderea regatului un corp de Gendarmerie rurală menit a veghea în comunele rurale la siguranţa publică, la menţinerea ordinei şi la executarea legilor”.

Jandarmeria rurală era organizată pe companii, câte o companie în fiecare judeţ, fiind subordonată Ministerului de Interne şi venea în sprijinul prefecţilor, subprefecţilor şi primarilor pentru asigurarea serviciului administrativ în mediul rural. În 1893, la infiinţare, Compania de Jandarmi Brăila avea un număr de 16 militari (jandarmi) împărţiţi pe 3 sectoare. La sfârşitul secolului trecut efectivul atingea 44 militari, distribuiţi în 6 sectoare pentru ca în preajma celui de-al Doilea Război Mondial să ajungă la 129 de persoane, împărţite în 8 secţii.

Începând cu anul 1929, Companiile de Jandarmi devin legiuni. Legiunea de Jandarmi din Brăila avea în subordine sectoare şi posturi. La Direcţia Judeţeană a Arhivelor Naţionale se păstreazăfondurile arhivistive create de legiunea de jandarmi, de cele 5 sectoare de jandarmi (Dudesti, I.C.Bratianu,Ianca, Radu Negru si Traianu) şi 42 posturi de jandarmi din perioada 1911 – 1949 (din păcate, cu întreruperi mari pe anumite perioade). Legiunea de jandarmi Braila era subordonată direct Inspectoratului Regional de Jandarmi Constanţa şi pe plan central  – Inspectoratului General al Jandarmeriei din Bucureşti. Un mare numar de documente –  mai ales în perioada 1940 – 1944  conţin rapoartele privind starea de spirit a populaţiei din comunele judeţului şi din oraşul Brăila, precum şi activitatea organizaţiilor locale ale partidelor politice şi în speţă a celor extremiste (legionari, comunişti) acţiuni subversive, incendii, inundaţii, accidente de muncă etc.

Numeroase documente se referă la acţiuni politice (întruniri, manifestări de protest), la acţiuni revendicative organizate de sindicate pentru obţinerea unor drepturi (locuri de muncă, mărirea salariului, greve etc.). De mare importanţă sunt documentele referitoare la rezistenţa antifascistă a populaţiei civile, la starea de spirit a trupelor române, la mobilizarea rezerviştilor, susţinerea efortului de război, organizarea apărării pasive, rechizitii etc.
În anii premergători celei de-a  doua conflagraţii mondiale, la comanda Legiunii de Jandarmi Braila era mr. GHEORGHE NESTIANU, iar în timpul
razboiului lt. col. POPA M. ALEXANDRU.  Compania 81 de Poliţie Militară (constituită din jandarmi detaşaţi de la unităţile din judeţul Brăila), a executat misiuni pe frontul de vest (escortarea prizonierilor germani.

În 1945, comandantul Legiunii de Jandarmi era cpt. CALIN MIHAIL, iar în anul următor mr. P. NEGULESCU. După instalarea guvernului dr. PETRU GROZA, în perioada 1945 – 1948, efectivele de jandarmi brăileni au participat la aplicarea Reformei Agrare din 1945, la organizarea alegerilor din 1946, naţionalizarea întreprinderilor industriale, bănci, paza comandamentelor, patrulări etc.).

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.