Farmecul păpușii și talentul mânuirii – ”Play Shakespeare” cu Teatrul ”Țăndărică”


* Un spectacol total, unde actorul și păpușa, scenariul minimalist dar sugestiv, muzica și celelalte elemente scenice produc o imensă satisfație artistică și intelectuală

A mănui o păpușă de teatru presupune nu doar gestul și capacitatea actorului păpușar de a o face să devină ”vie”, pe scenă, în spatele decorului sau printre spectatori, conform normelor impuse în teatrul de animație. A mânui o păpușă are în spate, completând – cum de altfel se cuvine să se întâmple în arta Thaliei – și talentul unui regizor, și al unui scenarist, dar și al unui compozitor, pentru că muzica adaugă idee acolo unde textul se vrea succint și lapidar.

Dar, sunt parcă prea sărace cuvintele atunci când vrei să exprimi cam tot ce te-a făcut să simți un excepțional spectacol de animație, așa cum am putut admira la Teatrul ”Maria Filotti” în seara de 27 septembrie în Festivalul Internațional ”Zile și nopți de teatru european la Brăila”, ediția a VI-a în 2011. Cu un scenariu în regia aceluiași Cristian Pepino, scenografia și animații Cristina și Cristian Pepino la ”Play Shakespeare” – și iată cum familia Pepino își pune încă o dată amprenta pe un produs greu de egalat în lumea de profil – am avut șansa să admir, realmente, un spectacol profund și simplu totodată (ce combinație perfectă! Cât de invidioși trebuie să fi fost colegii păpușari de la Cărăbuș”-ul brăilean care erau în public… ) și, totodată, ca prin farmec, m-am transformat în copilul care abia așteaptă să vadă ce urmează, care se bucură că râde și aplaudă.

Profunzimea și importanța ideatică au făcut ca spectacolul păpușarilor bucureșteni să fie neapărat inclus, de altfel avea mențiunea ”Pentru adulți” și pe afiș, în programul festivalier de la dramaticul brăilean, și nu la ”Cărăbuș” – teatru care și el a găzduit multiple atracții.

Ce e de spus? Că texte de William Shakespeare au fost magistral ilustrate (și) de păpuși fermecătoare – și extrem de diferite ca personificare, producție – și uneori mânuite de trei, doi ori unul dintre actori? Și nu trebuie minimalizat jocul lor: Mihai Dumitrescu, Cristian Mitescu, Marin Fagu, Geo Dinescu, Roxana Vișan. Actori cu peruci blonde-argintii și costume de elegantă catifea neagră ori tutu de balerine, coloană sonoră din care nu au lipsit muzica clasică, rock-ul, pop-ul și jazz-ul, elemente video și multimedia atrăgătoare, uneori cu flash-uri de text gen filmul mut de odinioară (fermecătoare întoarcere în timp, la punctul zero – axix mundi), toate acestea plus mănuitorii talentați care ne-au dus pe drumuri shakespeariene cu mult, mult haz și imaginație debordantă. Și un minimalism al scenei – în contextul crizei economice cu atât mai salutar – absolut încântător: un ecran, câteva cutii de lemn, niște spoturi luminoase…

Au fost și dansuri ale unor schelete, și dueluri, și crime, dragoste bineînțeles, dar mai cu seamă, repet deloc întâmplător – pentru că gestul lor înseamnă respect și prietenie, nu doar simplă curtoazie de colegi de breaslă – s-au aflat în public actori și alți realizatori de la Teatrul de Păpuși ”Cărăbuș” Brăila care au savurat la justa valoare impresionantul spectacol.

Personal, m-am revigorat instantaneu după o perioadă prea plină de informații și emoții, iar așa cum am subliniat în dialoguri cu mulți amici și prieteni, ei fiind la unison, va fi imposibil de uitat acest dar al Teatrului ”Țăndărică”, acest concentrat de idei, talent, farmec, ingeniozitate și dragoste de Arta Thaliei. Până la urmă, a mânui e sinonim cu a atinge sufletul.
Ei, ce minuni aduce uneori un festival de teatru…

 

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.