”Felii” de… talent pe scena Festivalului ”Și nopți de teatru european la Brăila”


* Cel puțin două repere, ambele feminine, în acest minunat spectacol al Teatrului ”Radu Stanca” din Sibiu: scenarista Lia Bugnar și actrița Ofelia Popii * Nu în ultimul rând. scenografia lui Dragoș Buhagiar și muzica lui Vlaicu Golcea, coregraful Florin Fieroiu au condus la un spectacol fabulos cu mai multe personaje și un singur protagonist – Ofelia Popii, mereu tranfigurată 

Palmaresul cu premii UNITER este o confirmare a valorii unui reprezentant la artei Thaliei, așa cum este cazul cu actrița Ofelia Popii, dar când reușești să te convingi cu ochii tăi realizezi că un premiu e parcă prea puțin pentru ceea ce face și transmite un om dăruit cu har, un om al scenei care lucrează infinit mai mult decât un alt om ”al muncii”. Cei care au fost în Sala Mare a Teatrului ”Maria Filotti” în seara de 27 septembrie 2011, în festivalul brăilean, la spectacolul ”Felii” pot să confirme că jocul tinerei Ofelia Popii i-a făcut să vibreze cu adevărat la ceea ce poate să se ascundă în spatele măștii Thaliei.

Personaje care mai de care mai diverse – de la slujnică la stăpâna și doamna casei, până la fiica rebelă – și asumate cu o repeziciune, temporală și fizică, care i-a făcut să fie invidioși pe mulți colegi de breaslă, fac din actrița Ofelia Popii un exemplu de dăruire pentru arta scenei care merită să fie un real exemplu. Și cred că înțeleg acest aspect și tinerii, liceeni majoritatea și destui de la Liceul ”Darclee” unde coregrafa Leti Brânzia și actorul Jarcu Zane transmit cunoștințe dar și dragostea pentru teatru la clasele de profil, tineri prezenți în număr mare – bravo lor! – la spectacolele din Festivalul Internațional ”Zile și nopți de teatru european la Brăila”.

Coregrafia lui Florin Fieroiu – a fost și el parte în realizarea unor spectacole brăilene – și muzica lui Vlaicu Golcea – un nume în jazz, cunoscătorii știu asta – sunt, de asemenea, certe repere în spectacol. Scena aproape goală, mijloace tehnice simple și recuzită destul de sumară sunt alte ingrediente ale unei inteligențe teatrale puse în slujba Ideii, a Talentului, dincolo de simpla asumare a unei distrări a publicului – așa cum se întâmplă adesea acolo unde lipsește profesionalismul și încrederea, credința în sine. Semnatarul acestor ”adagii” amintite mai devreme, pline de sens, este Dragoș Buhagiar – tot un brăilean de succes cu palmares la Galele UNITER (ca și Maria Filotti, Cătălina Buzoianu, Mihail Sebastian căruia i-a fost dedicată această ediție de festival), scenograful care a realizat și afișul festivalului.

Este adevărat că un mare rol în reușita spectacolului ”Felii” îl are scenariul Liei Bugnar (foto, cu Ofelia Popii, la aplauze, Lia Bugnar în stânga) – foarte inteligentă scriitură și scanare a unei familii, cu membrii ei oficiali sau nu (slujnica, amanta…) și cu o îmbinare de scene care pun în valoare versatilitatea unei excepționale actrițe. Cred că și actorii care au fost în sală își pun de acum ”problema” atacării unui rol de asemenea anvergură, iar publicul are un reper în plus pentru ștacheta valorică.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.