Regizorul Liviu Ciulei a plecat dintre noi


Un adevărat maestru, cum puțini mai sunt în aceste vremi, a fost regizorul Liviu Ciulei. A plecat pe steaua sa pe 25 octombrie 2011, în Germania fiind. S-a născut la 7 iulie 1923. Cei care iubesc arta Thaliei știu de ce țin neapărat să scriu aici despre domnia sa; mi-ar fi plăcut nespus să ne întâlnim la unul din teatrele locale, să ne vorbească în timpul Festivalului ”Zile și nopți de teatru european la Brăila”… Oricum, personal îl aşez – cu respectul cuvenit – în categoria prietenilor, a oamenilor de la care am ce învăţa acum şi mâine, oricând.

Dumnezeu să-l odihnească!

Un succint material de prezentare avem pe Wikipedia: ”A studiat teatrul la Conservatorul Regal de Muzică și Teatru din București (1946), apoi arhitectura (1949).[1] A debutat ca actor în 1945, la Teatrul Mic în piesa Incatusarea dupa piesa Animal Kingdom scrisa de Philip Barry ; ulterior s-a alăturat echipei Teatrului Municipal din București, (mai târziu numit Teatrul Bulandra), unde a debutat ca regizor în 1957, punând în scenă Omul care aduce ploaia de Richard Nash. În 1961 a devenit celebru pentru o punere în scenă total originală a piesei Cum vă place a lui Shakespeare. A fost peste 10 ani director artistic al Teatrului Bulandra, între anii 1963 și 1972. A lucrat în multe țări din Europa, precum și în Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.A părăsit România în anul 1980 și a fost director artistic al teatrului Tyrone Guthrie din  Minneapolis, Minnesota (Statele Unite), iar din 1986, profesor de teatru la Columbia University și New York University în New York City. S-a întors în țară după 1989, regizând o serie de piese celebre. A fost numit Director de Onoare al Teatrului Bulandra.[2] Ca arhitect, în afara scenografiilor majorității pieselor regizate de el, Liviu Ciulei a contribuit la reconstrucția auditoriului Teatrului Bulandra, precum și a altor teatre”.

Dar avem șansa, prin intermediul TVR Cultural și emisiunii ”Înapoi la argument” realizată de Horia Roman Patapievici (conducător și al Institutului Cultural Român) să ne împărtășim din cultura, inteligența și bogata sa experiență. Vă ofer o mostră  aici din înregistrările postate pe YouTube, cu mențiunea că sunt cinci pentru o primă aprte a interviului  și încă 10 (parcă) din a doua parte a interviului, ambele din luna februarie 2010.

Reclame

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.