”Coloana H”, expoziție aniversară la Biblioteca Județeană ”Panait Istrati” Brăila


Peste 50 de tineri care au trecut examenul decalogului (un set sever de reguli de ”bună purtare” artistică) și îndemnului ”Vine cine vrea, rămâne cine poate, înving cei puternici” și câteva sute de expoziții este palmaresul subliniat de profesorul artist plastic Hugo Mărăcineanu – coordonatorul, și inițiatorul, Cenaclului plastic ”Coloana H” la vernisajul expoziției generic denumită „Aniversara”. De-a lungul anilor, cenacliștii au avut prezențe în public cu grupul sau personale, au fost în tabere naționale anume organizate pentru ei, au luat zeci de premii importante, s-au descoperit și au descoperit o lume fabuloasă, și au dovedit că sunt speciali, minunați dar și că trebuie multă muncă pentru ca firul ideii să prindă contur inteligibil și inteligent; lucrările lor în experimentul ”Sperietori și ciori” pot fi admirate zilele acestea pe holul imobilului unde se află atelierul maestrului, unde se întâlnesc și cenacliștii.

Evenimentul expozițional, marcând cei 12 ani de activitate neîntreruptă a grupării ”Coloana H”, s-a derulat vineri – 4 noiembrie 2011 – de la ora 17.00, la sediul din Calea Călărașilor a Bibliotecii Județene „Panait Istrati” din municipiul Brăila unde sunt găzduite lucrările celor nouă tineri ce reprezintă în acest moment cenaclul în fața publicului. Au fost prezenți colegii expozanților, părinți și prieteni, dar și câțiva iubitori ai mediului plastic care au dorit să admire în prezența artiștilor cele 50 de lucrări expuse, realizate în ulei și acrilic de tineri cu vârste și temperamente diferite (în ordinea de pe caietul-program): Maria Botoșineanu – a XI-a la Colegiul Național ”Nicolae Bălcescu” (CNNB), Ioan Călin – student la arhitectură navală la Galați, absolvent de Liceu Teoretic ”N. Iorga”, Ioana Horez – a IX-a la Liceul de Artă ”Hariclea Darclee”, Ruxandra Micu – a IX-a CNNB, Arșaluis Negrișan – a IV-a C la Școala ”Ion Creangă”, Letiția Popa – a VIII-a CNNB, Georgiana Scarlat – studentă la informatică-automatică la București, Andreea Tudor – a XII-a la Liceul ”Iorga” și Andreea Vîlu.

În lipsa unui critic de profil, Hugo Mărăcineanu a fost singurul prezentator, oferind câteva elemente din istoricul cenaclului și povestind ”chinurile” prin care au trecut și s-au format tinerii, cei care și-au luat zborul din cuibul cenaclului pornind în proporție covârșitoare pe drumul artei plastice, tineri ale căror caractere și cunoștințe primare au fost mereu diferite, dar al căror țel suprem – Arta – a fost păstrat de fiecare dată.

De altfel, lucrările sunt mărturie a căutărilor și curajului de care dau dovadă acești tineri artiști, uneori în luptă directă cu indicațiile maestrului, alteori demonstrând o aplecare clară spre poetica lumii, spre reflectare directă a ambientului ori spre abstractizarea subiectului. Letiția Popa (foto dreapta) este la prima sa expoziție, dar alături de familie și-a mai învins din emoții.

Cred că pentru înțelegerea demersului artistic al membrilor cenaclului definitorii sunt și cuvintele din caietul-program: ”Mulți chemați, puțini aleși dar și cei ce au fost numai chemați s-au bucurat și se bucură de trăirea conștientă superioară a lumii artelor plastice. Că nu e alta și mai de folos zăbavă în viața omului decât să-și hrănească sufletul, viața spirituală, reflectarea superioară necesară și specifică ființei umane. Coloana H este o cale, o poartă unde cei ce bat găsesc în ecoul baterii lor răspunsuri despre ei, despre lume, despre rolul omului OM, despre a fi, despre Sine și Dumnezeu, că Adam a creat lumea numind-o, Dumnezeu ne face copărtași la creație, aici, de la cei mici la cei mari trăim magia descoperirilor, emoția reușitei și gustul fericit al trudei și al sportului. Rămâne ca tu, privitorule, să judeci dacă e mult, dacă e puțin, dacă merită să te autodescoperi, să te metamorfozezi, să-ți duci conștient calea de la început până la cât îți este dat...” (Hugo Mărăcineanu). Cum spațiul este mereu invadat de cititorii bibliotecii, sper că unii se vor opri să admire realmente aceste lucrări.

Nu toți expozanții au reușit să ajungă la vernisaj, dar cei care și-au întâlnit publicul au avut de răspuns la întrebări, de audiat laude – chiar și titlurile lucrările au meritat aceste din urmă manifestări (vezi ”Sanctuar” la Maria, ”Transparență” la Ioan, ”Tentația fricii” la Ioana, ”Ambiție” la Letiția, ”Unduire” la Andreea Tudor ca să dau doar câteva exemple) – și de… completat un întreg ”caiet subtil” de impresii  interioare pentru viitoare lucrări, expoziții. Deci, cum îi vedeți în imagine, de la stânga, Arșaluis, Letiția, Ruxandra, Maria, Ioana, Andreea, Ioan și mentorul lor Hugo Mărăcineanu.

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.