Inaugurarea sediul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila, renovat și modernizat


* Prin proiect european au fost reamenajate sălile de recitaluri și expoziții, au fost amenajate altele noi * Galeriile de Artă de a parter rămân cu destinația inițială, în utilizarea artiștilor plastici brăileni profesioniști

Sediului Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (Centrul de Creație, mai simplu) Brăila din municipiul Brăila, Piața Traian nr. 2, a fost inaugurat după renovare luni – 21 noiembrie 2011. În baza Proiectului ”Conservarea și promovarea culturii tradiționale – o cale pentru dezvoltarea turismului brăilean… ” cu finanțare europeană, clădirea din centrul istoric al municipiului Brăila a primit o înfățișare modernizată, urmând a deservi actul cultural și publicul brăilean. Foto: de la stânga, Maria Pușcciu, Bunea Stancu, Aurel Simionescu, Ana Hărăpescu

Astfel, spațiul a fost reamenajat (geamuri tip termopan, parchet și gresie, zugrăveli noi etc.), inclusiv podul unde vor putea fi organizate evenimente artistice, Maria Pușcaciu – directorul instituției beneficiare – dar și Gheorghe Bunea Stancu – președintelui Consiliului Județean Brăila – oferind amănunte despre săli cunoscute cum sunt Galeriile de Artă de la parter, care rămân să deservească activitatea în interes public a membrilor filialei locale a UAP, sala de recitaluri de la etajul I, Galeria din Pod unde caricaturistul Costel Pătrășcan (foto, dreapta jos) – de altfel, are și el reamenajat propriul atelier – va fi amfitrion și organizator al unor evenimente expoziționale.

În plus, au fost amenajate noi spații, Sala Violon d’Ingres unde vor avea evenimete artiștii amatori, o altă sală specială destinată expunerii și comercializării produselor realizate la Atelierele de țesătorie și ceramică (realizate la Centrul de Creație tot în baza unui proiect cu fonduri europene) – sală situată la parter, intrare pe fațada Teatrului ”Maria Filotti” (TMF) în colț. Din loc în loc, organizatorii au așezat imagini cu spațiile în vechea formulă, tocmai pentru a scoate în evidență munca de amenajare. Una din modernizări constă și în construirea unei scări interioare care face legătura directă dintre spațiul exterior, prin Piața Traian, cu Galeria din Pod  – și al cărei tavan a fost un pic înălțat pentru ca și persoanele înalte să nu mai stea aplecate atunci când vin la evenimente unde spuneam, mai în glumă mai în serios, ”în fața artei se cuvine să ne plecăm frunțile”.

La inaugurare au fost prezenți și Luminița Mihailov – director Agenția de Dezvoltare Sud-Est, Ana Hărăpescu – directorul Direcției Județene pentru Cultură, primarul muncipiului Aurel Gabriel Simionescu, viceprimarul Doinița Ciocan și vicepreședinții Adrian Rădulescu și Florin Mija de la CJ, Ionel Cândea și Zamfir Bălan – directorul și directorul adjunct de la Muzeul Brăilei, Dragoș Adrian Neagu – directorul Bibliotecii Județene ”Panait Istrati”, secretarul CJ – Nicu Filote (foto stânga, în spațiul Galeriei din Pod), scenograful Gheorghe Mosorescu – președintele filialei locale a UAP, consilieri locali și județeni – între ei Emilia Meiroșu (director adjunct Școala ”Fănuș Neagu”), artiști plastici locali – l-am remarcat pe pictorul Marius Teodorescu, dar și Veronica Dobrin – fostul director al TMF, fost conducător al Inspectoratului de Cultură care își avea sediul în clădirea proaspăt renovată, la fel ca și Școala Populară ”Vespasian Lungu”, de altfel și directorul acesteia, Romeo George Bunea a fost prezent la eveniment.

Deci, Proiectul ”Conservarea și promovarea culturii tradiționale – o cale pentru dezvoltarea turismului brăilean – Reabilitarea clădirii din Piața Traian nr. 2”, cu o valoare de 4.064.611,68 lei, este finanțat prin POR 2007 – 2013 Axa 5 Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului DMI 5.1 Restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum și crearea/ modernizarea infrastructurilor conexe. Din total finanțare proiect, valoarea asistenței nerambursabile este peste 3 milioane lei, valoarea neeligibilă 140.000 lei, contribuția proprie a beneficiarului de 210.000 lei, contribuție la cheltuieli eligibile 70.000 lei, contribuție la cheltuieli neeligibile 140.000 lei.

De subliniat și câteva cuvinte din discursul lui Bunea Stancu, președintele CJ apreciind că acum există acest spațiu unde să fie desfășurate activități culturale diverse, pentru mai multe categorii de public, și în consecință acesta poate să fie prezent ori de câte ori se întâmplă câte ceva în spațiile respective. N.aut. Tocmai aici e problema, fiindcă adesea publicul lipsește – și la vernisaje, și la lansări de carte ori la anumite recitaluri,  ba lipsesc și jurnaliștii, așa că nu știu cine anume se poate plânge că la Brăila nu se face cultură (în fine, cultură mare sau nu, rămâne de văzut – dar dacă nu vii să vezi că ochii tăi, de ce te mai lamentezi. Și slavă cerului, deja ne știm cam toți cei care gustăm acest gen de activități…). Cât despre calitate, și aici trebuie să își spună părerea cel care are suficiente atribute în acest sens. Cine are altă opinie, să o spună – dar argumentat!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.