Cerc pedagogic al învățătorilor, la Liceul ”Perpessicius” Brăila


* Activitățile – prezentări de materiale, lecție demonstrativă, carnaval literar cu elevi din clasa a IV-a – au marcat tema reuniunii, respectiv ”Ora de lectură” * Coordonatorul de cerc a fost prof. Safta Constantin de la Școala ”Alecsandri”              

Sub genericul ,,Ora de lectură – demers didactic. Modalități și tehnici active folosite în lecțiile de lectură”- marți, 22 noiembrie 2011, la Liceul Pedagogic ,,D. P. Perpessicius” din municipiul Brăila s-a desfăşurat şedinţa Cercului Pedagogic nr. 16, grupa D, moderat de profesor SAFTA CONSTANTIN de la Şcoala cu clasele I – VIII ,,Vasile Alecsandri”.  La activitate au participat cadre didactice care predau la clasa a IV-a din următoarele şcoli: Liceul de Artă ”Hariclea Darclée”, Liceul Pedagogic “Dumitru Panaitescu-Perpessicius”, Colegiul Naţional “Ana Aslan”, Şcoala ”Anton Pann”, Şcoala “Constantin Sandu-Aldea”, Şcoala “Mihu Dragomir”, Şcoala “Nedelcu Chercea”, Şcoala Particulară “Sfânta Maria”, Şcoala “Sfântul Andrei”, Şcoala “Vasile Alecsandri” şi şcolile din județ de la Chiscani, Cireşu, Dudeşti, Gropeni, Mircea-Vodă, Movila Miresii, Roşiori, Salcia Tudor, Şuţeşti, Vişani, Zăvoaia, Şcoala particulară “Dr. Luca”.

Activitatea a cuprins o lecţie demonstrativă a elevilor clasei a IV-a, sub îndrumarea prof. Ana FRIGIOIU, un Carnaval al personajelor literare, înregistrare video cu elevii clasei a IV-a conduşi de institutor Dumitrica NEDELCU şi materiale teoretice susţinute de cadrele didactice participante.

În cadrul activităţii demonstrative elevii au dovedit că stăpânesc actul citirii, că sunt obişnuiţi să lucreze cu cartea. Au citit, au completat fişe, au răspuns la întrebări, au descoperit din fragmente citite titlul şi autorul acestora, au făcut dramatizare, caracterizare de personaje,  recunoaştere de personaje din secvenţe de film difuzate, şi-au susţinut părerile în analiza unor caracteruzări făcute in scris de colegi. Cadrele didactice prezente au apreciat pozitiv prestaţia elevilor, au fost încântaţi de comportamentul lor pe tot parcursul lecţiei, de modul natural de lucru al acestora. Au subliniat diversitatea modalităţilor şi tehnicilor de lucru folosite în această lecţie.

   Carnavalul personajelor literare, cu elevii clasei Dumitricăi Nedelcu, au încântat prin costumaţia avută, dar mai ales prin expresivitatea interpretării rolurilor, toate acestea dovedind că elevii citesc şi că au fost îndrumaţi cu eficacitate spre lectură.

,,Medalion literar – demers metodic” este titlul unui material prezentat în power-point de profesor Ana FRIGIOIU şi institutor Dumitrica NEDELCU, în care a fost descrisă metodologia desfăşurării orei de lectură.

Au mai prezentat materiale învăţătoarea Florica DOBRESCU de la  Şcoala Dudești, respectiv ,,Puncte de vedere privind predarea orelor de lectură în învăţământul primar”, dar și prof. Iustina GAVRILĂ de la Şcoala ,,Vasile Alecsandri”- titlul ,,Exemple de activităţi – Legenda romaniţelor de Eugen Ionescu”.

Reuniunea de cerc s-a încheiat cu o prezentare a coordonatorului de cerc, Safta Constantin oferind colegilor date tematice în format power-point sub genericul ,,Modalităţi de creştere a interesului pentru lectură la şcolarul mic”.

Activitate de cerc didactic a fost onorată de prezenţa inspectorului școlar pentru învăţământul primar – prof. Ecaterina BONCIU, a profesorului scriitor Constantin GHERGHINOIU – directorul Liceului ,,Perpessicius” gazdă, a directorului adjunct – prof. Anne Marie LUCA şi a profesoarei de psihologie Diana BRATOSIN care predă în liceu.

Concomitent, în alte unități de învățământ din municipiu au avut loc reuniuni de cerc pedagogic cu aceeași temă, respectiv la Școala ”Vasile Alecsandri” – coordonator învățător Ioana Butoi de la unitatea gazdă și colegi de la clase I,  la Liceul de Artă ”Hariclea Darclee” – coordonator cerc Mariana Mircioi de la Școala ”C. Sandu Aldea” și colegi de la clase a III-a, la Colegiul ”Ana Aslan” – coordonator învățătoare Camelia Vlad de la Școala ”Alecsandri” și colegi de la clase a II-a.  Voi reveni cu amănunte.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.